Citlivost VKV rozsahu rádia Grundig

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Tom82
Příspěvky: 64
Registrován: 06 dub 2022, 02:00

Citlivost VKV rozsahu rádia Grundig

#1 Příspěvek od Tom82 »

Laický dotaz - mám na stole dva přijímače, Grundig Melody Boy 1000 a Yacht Boy 210. Potíž je v tom, že YachBoy je na VKV na stejném místě řekl bych tak o 70% citlivější než MelodyBoy.
Dle schématu je to ale v podstatě téměř copy paste. Rozdíl je v tom, že MelodyBoy má na vstupu LC filtr ale YachBoy má jen C 470p.
Nebo může být důvodem nižší citlivosti elektrolyt v detektorové části, který by mohl být v případě MelodyBoy těsně před smrtí? (zatím neměřen)
Přílohy
yacht2.jpg
Yacht.jpg
melody2.jpg
melody.jpg

Uživatelský avatar
sis2
Příspěvky: 1155
Registrován: 07 říj 2012, 02:00
Bydliště: Brno

#2 Příspěvek od sis2 »

Spíš to bude mírný nesouběh ladění vstupu a oscilátoru - na to jsou ty prvky označené C, D a A, B. Ale zasahuj jen pokud víš, jak se to dělá - změna indukčnosti cívek na začátku pásma (88 MHz) a kapacitní trimry na druhém konci (108). Závada elytu v demodulátoru je málo pravděpodobná.

Uživatelský avatar
Tom82
Příspěvky: 64
Registrován: 06 dub 2022, 02:00

#3 Příspěvek od Tom82 »

Díky, takže výsledek je, že se do toho nebudu raději pouštět a nechám MelodyBoye prostě trochu "méně chytlavého"

Uživatelský avatar
Hill
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 18896
Registrován: 10 zář 2004, 02:00
Bydliště: Jičín, Český ráj

#4 Příspěvek od Hill »

Na posouzení citlivosti je potřeba ji objektivně změřit. Údaj, že je o 70% citlivější, nic neříká, leda by se o tolik lišily mikrovolty na anténě pro stejný odstup signál/šum.
Je to část pro příjem frekvenčně modulovaných signálů, navíc monofonní, které mají tu vlastnost, že při úrovni dostatečné k tomu, aby začal působit omezovač amplitudy v mezifrekvenci, může rozdíl napětí na anténě o 2 dB způsobit pokles šumu na výstupu i o 20 dB. Takže skutečný rozdíl citlivostí mezi přijímači může dělat právě jen ty 2 dB.
Bez přístrojů, jen podle přijímaného vysílání, se dá úspěšně doladit jen vstupní laděný obvod s cívkou C a trimrem D.
Nic ti nebrání zkontrolovat, jestli se citlivost nezvýší při mírném pootočení trimru D, když máš naladěnou nějakou zašuměnou stanici kousek nad 100 MHz. Jestli šum při změně polohy trimru D nezeslábne, ale naopak zesílí, vrať trimr do původní polohy a kašli na to, problém bude nejspíš v menším zisku některého stupně tuneru nebo mezifrekvence.
Jestli ale najdeš polohu trimru, v níž to šumí nejméně, pak přelaď na nějakou slabou stanici někde kolem 90 - 92 MHz a tu dolaď cívkou C na minimální šum. Tím se rozjede zase ladění na horním konci stupnice, tak zase přelaď nad 100 MHz a postup opakuj, až už lepší polohu trimru i jadérka cívky nenajdeš.

Na ostatní obvody netřeba sahat, ty mezifrekvenční propusti i obvody poměrového detektoru jsou dlouhodobě velmi stabilní a samy se nerozladí.
Těžko bys to vylepšil a bez přístrojů bys to dohromady už nedal.

Uživatelský avatar
Tom82
Příspěvky: 64
Registrován: 06 dub 2022, 02:00

#5 Příspěvek od Tom82 »

Hill: moc děkuji, to jsem potřeboval, díky a vyzkouším

Uživatelský avatar
Crifodo
Příspěvky: 14471
Registrován: 11 říj 2005, 02:00

#6 Příspěvek od Crifodo »

Stárnutí jak pasivních součástek, tak tranzistorů je možné, i když u kvalitních výrobků málo časté. Není vyloučeno např. poškození vstupu přepětím - stalo se mi kdysi u Rigy s GT322. Nelineární závislost šumu u FM detekce na vstupním signálu jak uvádí Hill, je fakt ovšem dá se prověřit v podmínkách jiné úrovně signálu, na jiné stanici. Jinak souhlas s nedoporučením zásahů bez měřicího vybavení, i pro zkušeného je to pak v nejlepším případě kompromis, pro nezkušeného spíš konečná. I pouhá výměna součástky v FM části způsobí rozladění a taková S křivka detektoru se od oka nastavuje prabídně.

Uživatelský avatar
Hill
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 18896
Registrován: 10 zář 2004, 02:00
Bydliště: Jičín, Český ráj

#7 Příspěvek od Hill »

Nastavovací předpisy od Grundiga sice byly vždycky perfektní, ale ne každý se dá sehnat. Tak i proto vždy beru mezifrekvenci a její selektivní obvody za referenční a nehýbu tam s ničím, samozřejmě, pokud jsem tam nezjistil jinou závadu, kdy po výměně součástky je třeba jemně doladit. Proto, když nemusím, nelezu tam.
Ladicí jednotky (když Grundig, tak UKW) jsou v obvyklém zapojení, bez záludností. S celkem krátkou zkušeností se přeladit i doladit dají stejně snadno, jako od jiných výrobců.

To ty Grundigovic řízené samokmitající směšovače na AM vstupech (prý zlý sen servisáků, který se naštěstí splnil jen nemnohým), které musí zvládat v celém rozsahu frekvencí 3:1 ještě změnu směšovací strmosti nejméně o 10 dB posuvem pracovního bodu napětím AVC, aniž by se rozladil oscilátor, natož, aby vysadil, s nimi se konstruktér musel dost vyblbnout. Ale fungovalo to v desetitisících vyrobených kusů v době, kdy ostatní výrobci si dovolili řídit zisk jen v mezifrekvenci, a pracovní bod kmitajícího směšovače udržovali pomocí stabilizátoru předpětí, aby nedejBože necestoval s klesajícím napětím na baterii. Škoda, že nepamatuji, v které konstrukční řadě to bylo...

Uživatelský avatar
Tom82
Příspěvky: 64
Registrován: 06 dub 2022, 02:00

#8 Příspěvek od Tom82 »

Nastavovací předpis pro FM u toho Melodyboy v manuálu vidím, ale mám klasickou potíž málo vybavených amatérů - můj generátor končí na 40MHz (stavebnice SSG20 od Kutilovo), takže na přesných 88 nebo 106MHz můžu zapomenout.

Zkusím postup od Hilla, poslechově trimr D případně C (plastový šroubovák mám) a když nic, jdu od toho a nešahám na nic dál.

Ono problém je primárně v našem bytě. Novostavba z kdovíjakého prefabrikovaného materiálu. Tady v ložnici má každé rádio problém, Tesla Sázava tady chytne tak dvě nejsilnější blízké VKV stanice. Nejlépe si vede právě ten Grundig YachtBoy a Stern-dynamic 2020. Lidi v domě mají i problém s dosahem WiFi z routeru - z obýváku jim do pokoje na druhé straně bytu dojede tak 5% signálu. Fakt by mne zajímalo, z čeho ten barák postavili.
Přílohy
Screenshot_211.png

Uživatelský avatar
sis2
Příspěvky: 1155
Registrován: 07 říj 2012, 02:00
Bydliště: Brno

#9 Příspěvek od sis2 »

Na materiál baráku kašli, dej vědět, jak dopadl pokus o doladění vstupu...

Uživatelský avatar
Crifodo
Příspěvky: 14471
Registrován: 11 říj 2005, 02:00

#10 Příspěvek od Crifodo »

Na VF transparentnost zdiva bytu asi není nárok. Někdo by zas třeba Faradayovu klícku uvítal.
U kabelkových rádií je to možná problém, ale pro hifisty a tunery platilo náhražková anténa=žádná anténa. Jedině yagi a koaxiál.
Až donedávna patřilo k vybavení bytu zásuvka STA včetně funkční distribuce FM, ale předpokládám že na to už dneska sere pes.

Uživatelský avatar
Hill
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 18896
Registrován: 10 zář 2004, 02:00
Bydliště: Jičín, Český ráj

#11 Příspěvek od Hill »

My VKV-FM signál v rozvodu máme, ale, co vím, používáme signál ze zásuvky jen dva a možná někdo třetí, o kom nevím. I tak to dělá jen 6,25 % možných účastníků. Ono to taky není žádné hosana: i když ta vložka STA od Alcadu je opravdu dobrá, tolik různě silných signálů v zesilovaném pásmu, anténa kruhový dipól, azimuty příjmu a polarizace... zázraky nedokáže. DAB jsem neinstaloval, za oknem hraje, jinak se ujímá převážně v autech, kdyuž ho tam, co se dá dělat, dali, prostě je to umění možného a do tohoto vlákna to nepatří.

Uživatelský avatar
Tom82
Příspěvky: 64
Registrován: 06 dub 2022, 02:00

#12 Příspěvek od Tom82 »

O víkendu se na to vrhnu, musím dokončit věci co mám na stole, neb stůl mám jen jeden pro práci i "bastlení".

Je to tak, v této novostavbě už žádné anténní rozvody nejsou, jediná krabička ve zdi je s 1XRJ45 směřující od hlavního routeru, barák je pak připojen optikou. Pokud tedy někdo má TV, tak jede jedině přes nějaký smartbox a placenou službu (modernTV apod), kde lze pustit případně i stream rádií. Takže když vypadne internet, nemáš nic :)

Z toho důvodu se mi na tuner Sony ST-S570ES v hifi sestavě jen práší. Na vnitřní dipól, který jsem měl na stěně za skříní, nechytal vůbec nic (ve starém bytě chytal jak víno) Asi ho budu muset poslat do světa.

EDIT: vtipné ještě je, že ve sklepní kóji (která není ani podzemní) dokonce není ani signál GSM. Prostě tam kde není ani okno, už to funguje skutečně jako faradayova klec. Nevím, možná se to bude jednou hodit.

Uživatelský avatar
Crifodo
Příspěvky: 14471
Registrován: 11 říj 2005, 02:00

#13 Příspěvek od Crifodo »

Jo, však taky FM už někteří digitální nadšenci aspoň v myšlenkách posílají na smetiště.
Možná by nebylo nereálné vystrčení dipólu kousek pod okenním parapetem před fasádu a koax dotáhnout k tuneru, podle poměrů v místě možná i anténa typu GP, v rozměrech pro horní konec pásma okolo 106 MHz.
https://www.radio741.com/52120-gpa66-10 ... 12255.html
(jen na ilustraci jak by měla být velká, ne že to má někdo kupovat!)

Odpovědět

Zpět na „Poradna“