Hrnce.
Moderátor: Moderátoři
Vyzkoušeli jsme nádobí smaltované, nerezové, hliníkové, hliníkové s nepřilnavou vrstvou, a to na elektrických plotýnkách i plynu.
Všechno přežijí bez úhony nerezové hrnce (dnes za rozumnou cenu Tescoma), kastroly, pánev i rendlík s kovovými uchy. No, a když se na tom udělají časem barevné skvrny, tak to jednou dvakrát do roka spraví trnavská pasta Toro a vlhký hadřík (konečně čistím s ní i cuprextit před kreslením obrazce a leptáním). A to nádobí pak můžeš vrazit i do myčky, nebo to drbat v ruce, všechno je mu jedno.
V peňáči měli nedávno nepřilnavé nádobí z domu Berlinger, holky na to sbíraly body na slevu, no nekup to za ty prachy, do tří stovek kus (nebo do osmi bez bodů). Zatím teda dlouhodobá zkušenost malá, jsme na hrnec a dvě různě velké pánve hodní, skutečně na tom nic nedrží, aby se to muselo škrábat, kovovými pomůckami se do toho nesmí, jen dřevo, plast a silikon, ale hlavně: musíme dávat bacha na teplotu - ta vrstva asi přes 200°C dlouhodobě nemusí snést. Čili na plynu se od toho hodí neodcházet, i když, pravda, od toho nerezu taky ne (zkrátit řetěz).
Na pečení se osvědčil smaltovaný litinový pekáč ze Sfinxu, v něm tolik nevadí, že plynovou troubu není snadné zregulovat na potřebnou teplotu.
Všechno přežijí bez úhony nerezové hrnce (dnes za rozumnou cenu Tescoma), kastroly, pánev i rendlík s kovovými uchy. No, a když se na tom udělají časem barevné skvrny, tak to jednou dvakrát do roka spraví trnavská pasta Toro a vlhký hadřík (konečně čistím s ní i cuprextit před kreslením obrazce a leptáním). A to nádobí pak můžeš vrazit i do myčky, nebo to drbat v ruce, všechno je mu jedno.
V peňáči měli nedávno nepřilnavé nádobí z domu Berlinger, holky na to sbíraly body na slevu, no nekup to za ty prachy, do tří stovek kus (nebo do osmi bez bodů). Zatím teda dlouhodobá zkušenost malá, jsme na hrnec a dvě různě velké pánve hodní, skutečně na tom nic nedrží, aby se to muselo škrábat, kovovými pomůckami se do toho nesmí, jen dřevo, plast a silikon, ale hlavně: musíme dávat bacha na teplotu - ta vrstva asi přes 200°C dlouhodobě nemusí snést. Čili na plynu se od toho hodí neodcházet, i když, pravda, od toho nerezu taky ne (zkrátit řetěz).
Na pečení se osvědčil smaltovaný litinový pekáč ze Sfinxu, v něm tolik nevadí, že plynovou troubu není snadné zregulovat na potřebnou teplotu.
Doporučuju se držet nějaké solidní značky, která je na trhu delší dobu. Že by se rozšklebilo dvouvstvé dno slyším poprvé. Asi to nebyla příliš zaběhnutá značka.
Máme asi 20 let Tescoma Comfort. Už se nevyrábí. Nejsou s ním závažné potíže. Manželka se nikdy nezmínila, že by chtěla nové, což je celkem zázrak. Někdy je nutno utáhnout křížovým šroubovákem "bakelitové" madlo. Některé moderní designové nerezové nádobí má kovová ucha přinýtovaná skrz stěnu, což mi připadá trochu problematické z hlediska ulpívání nečistot kolem nýtu. Ale zkušenost s tím nemám, je to jen pocit.
Řekl bych hlavně nebrat neznámé výhodné nabídky s bombastickou TV reklamou nebo něco z Penny či Kauflandu apod.
Máme asi 20 let Tescoma Comfort. Už se nevyrábí. Nejsou s ním závažné potíže. Manželka se nikdy nezmínila, že by chtěla nové, což je celkem zázrak. Někdy je nutno utáhnout křížovým šroubovákem "bakelitové" madlo. Některé moderní designové nerezové nádobí má kovová ucha přinýtovaná skrz stěnu, což mi připadá trochu problematické z hlediska ulpívání nečistot kolem nýtu. Ale zkušenost s tím nemám, je to jen pocit.
Řekl bych hlavně nebrat neznámé výhodné nabídky s bombastickou TV reklamou nebo něco z Penny či Kauflandu apod.
neboj pavle z teleshopingu a bodobných predajných akcií zásadne nekupujem. Raz som teda chcel kúpiť zázračný šampón na vlasy. Sluboval že po nich narastú vlasy šo vypadali. Ja mám totiž hlavu ako koleno. šampón stál 100 euro a garantoval 100 percentnú účinnost. aj fotodokumentácia ku tomu bola. Ja som im ponukol že spišeme zmluvu, daju mi šampón popredu a keď mi do mesiaca narastú vlasy tak že im zaplatim nie 100 ale 1000 eur. Vieš ako to dopadlo?
Taky mám doma takovej (dno teda ještě úplně neupadlo), koupený normálně v obchodě, kde, to už nevím.
Jiný, s upadajícím dnem (nebyl můj) jsem ze zvědavosti rozebral. Uvnitř byl jen hliníkový plech nevalné tloušťky.
Hrnec na indukci, kde by nebyl problém se dnem (vydouvající se hrbolky, vyžírání dírek, obojí v hrnci na dně) bych uvítal.
Staré nerez hrnce s dvojitým dnem, ovšem nepoužitelné na indukci, žádným z těchto neduhů netrpěly. Jsou v podstatě pořád jako nové. A že se na nich navařilo...
Jiný, s upadajícím dnem (nebyl můj) jsem ze zvědavosti rozebral. Uvnitř byl jen hliníkový plech nevalné tloušťky.
Hrnec na indukci, kde by nebyl problém se dnem (vydouvající se hrbolky, vyžírání dírek, obojí v hrnci na dně) bych uvítal.
Staré nerez hrnce s dvojitým dnem, ovšem nepoužitelné na indukci, žádným z těchto neduhů netrpěly. Jsou v podstatě pořád jako nové. A že se na nich navařilo...
Máme doma už asi deset let sadu Tescoma Vision, stále se prodává a mohu doporučit.
Vaříme na plynu a hrnce i po těch letech vypadají dobře, klidně bych je koupil znovu, pokud bych je potřeboval.
K té sadě se dají dokoupit další hrnce, ale zatím si vystačíme s tím, co bylo v základu.
Otázkou je, zda bude akceptovatelná cena ...
https://eshop.tescoma.cz/sada-nadobi-vision-10-dilu
Vaříme na plynu a hrnce i po těch letech vypadají dobře, klidně bych je koupil znovu, pokud bych je potřeboval.
K té sadě se dají dokoupit další hrnce, ale zatím si vystačíme s tím, co bylo v základu.
Otázkou je, zda bude akceptovatelná cena ...
https://eshop.tescoma.cz/sada-nadobi-vision-10-dilu
Pokud je nekdo jelito, stat se to urcite muze. Na indukci je dosazeni vysoke teploty problematicke, ale plamenem muze kastrol nazhavit do te miry, ze se spojeni vrstev muze poskodit.samec píše:Počul som o takých historkách, ale to snáď ani v bežnom obchode nekúpiš, len od nejakých rumunských podvodníkov.kutilmil píše:dno sa odtrhlo
Osobne pouzivam kastroly/panvicky s nejakym bilym (udajne keramickym) povlakem. Typ tu nema vyznam ze zrejmych duvodu uvadet, nesmi se do toho stourat kovovymi nastroji (nevim proc bych to delal), ucha to ma plastove, ale neni s tim sebemensi problem. Na ten povlak se nic nechyta, teplotni soky tomu nevadi. Primo v navode psali ze se ma na horkou panvicku nalit studena voda a pak staci bordel jen setrit ubrouskem, zadne drhnuti se nekona.
Osobne ti doporucuju jako prvni krok vyhodit ten plyn a koupit indukci. Nasledne krome bonusu typu ze sporak nebude neustale vypadat jako v prasecaku (jako u vetsiny plynaru) nebudes mit problem prakticky s jakymkoliv nadobim (pro indukci). Pokud tedy nebudes kupovat vyslovene smejdy z trznice. Staci obycejna tescoma.
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
U běžných nerez hrnců/pánviček se při zakládání některých jídel objevuje tendence k připalování a pak to drží na dně až do konce vaření, pokud se to poctivě "neodvaří". Dá se to běžně obejít tím, že třeba restování se udělá na keramické pánvičce a teprve potom se to (průběžně) hodí do hrnce na dušení či vaření.
Pak už je jedno, co je to za kastrol, jestli smalt, nebo nerez Tescoma. Mám obojí.
Pak už je jedno, co je to za kastrol, jestli smalt, nebo nerez Tescoma. Mám obojí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Taky máme Hafčou doporučený Kolimaxy. Před tím jsme měli pár různě příbuzenstvem darovaných nerezáků, převážně aušus, kde se vyboulilo dno, nebo se na něm udělal na varný desce černej flek. Jestli je nerezák kvalitní se pozná podle hmotnosti, aušusy jsou proti kvalitním stejnýho obsahu mnohem lehčí. Taky stačí kouknout zvenčí na dno. Aušusy mají oblou hranu spodní desky a poklepem je znát že je to hluboko taženej plech. Kvalitní, třeba ty Kolimaxy mají docela ostrou hranu, jako kdyby to dno bylo soustružený a uprostřed mají asi 2 mm propadlinu průměru 30-40 mm. Na poklep to je silnej materiál dna.
Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Kdejakej nerez asi vyhoví. Používám 2ks Tescoma Vision. Má to odolná ucha.
https://eshop.tescoma.cz/produkty/prehl ... gLaqPD_BwE
Některé hrnce od Kolimaxu mají ne moc odolně vypoadající ucha, ale bohužel nemám je doma. Těžko říct.
https://eshop.tescoma.cz/produkty/prehl ... gLaqPD_BwE
Některé hrnce od Kolimaxu mají ne moc odolně vypoadající ucha, ale bohužel nemám je doma. Těžko říct.