Pøevod odpor - napìtí
Moderátor: Moderátoři
Pøevod odpor - napìtí
Dobrý den,
potøeboval bych poradit s pøevodem odporu na napìtí pro mìøení teploty. Pøesnost mìøení by mìla být 0,1°C. K mìøení používám termistor.
Prosím o radu. Díky moc
Martin
potøeboval bych poradit s pøevodem odporu na napìtí pro mìøení teploty. Pøesnost mìøení by mìla být 0,1°C. K mìøení používám termistor.
Prosím o radu. Díky moc
Martin
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Taky si myslím, že se na to klasickej termistor moc nehodí (kdo to má linearizovat), ale na to se autor neptal - stručný dotaz, stručná odpověď . Ani nenapsal teplotní rozsah, nehledě na vlastní ohřev čidla a další věci, co mu tu přesnost ovlivní
http://www.ges.cz/?page=index&gesid=GES05600002
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
http://www.ges.cz/?page=index&gesid=GES05600002
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
BTW - ten 1mA je většinou maximální povolenej proud čidlem, aby tam nevnášel chybu vlastním ohřevem termistoru.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Namátkou v GOOGLE : http://www.bartex.cz/default.aspx?ID=16 ... 331&lng=cs
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Na takovou přesnost se používají teplotně kompenzované můstky s Pt odporovými snímači. Přímo měření odporu nebo úbytku napětí na odporu nevyhoví. Je zejména nutno kompenzovat vliv teplotních změn ostatních částí můstku a také přívodů. Nelinearitu je možno zmenšit pod 0,1% v rozsahu 0 - 500 stupňů C. Kovové teploměry mají velmi dobrou dlouhodobou stabilitu. Přesnost může být lepší než 0,1%, přesnost celého měřícího kanálu pak lepší než 0,3%.
Pro vysokou citlivost v menším rozsahu teplot jsou vhodné polovodičové prvky - termistory. Citlivost teploměru s termistory může dosahovat hodnot až 0,0001 stupňů C. Mají však horší dlouhodobou stabilitu.
Literatura:
[1] K. Zehnula: "Snímače neelektrických veličin", SNTL 1977
[2] J. Vepřek: "Termistory", SNTL 1965
Pro vysokou citlivost v menším rozsahu teplot jsou vhodné polovodičové prvky - termistory. Citlivost teploměru s termistory může dosahovat hodnot až 0,0001 stupňů C. Mají však horší dlouhodobou stabilitu.
Literatura:
[1] K. Zehnula: "Snímače neelektrických veličin", SNTL 1977
[2] J. Vepřek: "Termistory", SNTL 1965
Pokud budes kalibrovat takovy teploměr, tak bude problém vyrobit kalibrační hodnoty.
Dá se použít "směs" vody a ledu jako 0 a pak ohřátá voda, tu pak musíš měřit opravdu přesným laboratorním teploměrem třeba lihovým (ten je posílan cyklicky na kalibraci). Nezapomeň, že tento teploměr ukazuje správně teplotu lázně pokud je do ní bezezbytku ponořen. Pokud je ponořen jen z části je potřeba provést kompenzaci dalším teploměrem, který se umístňuje do 1/3 výšky měřicíhé teploměru (tedy jeho vyčnívající části). kompenzačním teploměrem vpodstatě měříš průměrnou teplotu lihového sloupce nad lázní.
Dá se použít "směs" vody a ledu jako 0 a pak ohřátá voda, tu pak musíš měřit opravdu přesným laboratorním teploměrem třeba lihovým (ten je posílan cyklicky na kalibraci). Nezapomeň, že tento teploměr ukazuje správně teplotu lázně pokud je do ní bezezbytku ponořen. Pokud je ponořen jen z části je potřeba provést kompenzaci dalším teploměrem, který se umístňuje do 1/3 výšky měřicíhé teploměru (tedy jeho vyčnívající části). kompenzačním teploměrem vpodstatě měříš průměrnou teplotu lihového sloupce nad lázní.
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
A není to s tou desetinou stupně nakonec tak, že mu to jen padlo pod ruku podle "rozlišení" displeje ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]