Mikrovlna a kov.
Moderátor: Moderátoři
Jiná chuť není způsobená "zachycenýma mikrovlnama" v mase, ale tím, že třeba na pánvi nebo na grilu se při použití správný teploty maso prudce "zatáhne" od povrchový "šlupky" a veškerá šťáva zůstane v něm (teda pokud na něj nějakej blboň nevezme vidličku a neprobodne ho), zatímco v mikrovlnce se to maso ohřejvá zevnitř - minimálně z hloubky nějakejch 5-8mm, takže určitě aspoň část šťávy z něj vyteče na podložku a další díl se vypaří. Prostě maso udělaný v mikrovlnce bez dobrýho přiklopení, aby se v něm udržela voda, je znatelně víc vysušený a s horší chutí, než dělaný zprudka na pánvi nebo grilu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě
!!!
A kutilmile - nelituju tě
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
- tomasjedno
- Příspěvky: 5634
- Registrován: 11 říj 2008, 02:00
- Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
V takovým případě bych dotyčnou "rozlišovatelku" zařadil mezi rozpoznávače elektriky z atomovejch elektráren ... Udělal bych na ni slepej test. Bez její přítomnosti bych ohřál dvě porce jídla na páře/na plotýnce bez použití mikrovlnky, porce bych naaranžoval na talíř a na 3-4 minuty bych jen pro zvukovej efekt pustil mikrovlnku s hrnkem vody uvnitř, aby se nespek magnetron. A pak bych ji nechal poznat, která porce je z páry a která z mikrovlnky ... V momentě, kdyby označila libovolnou porci by si už u mne ani neškrtla a lupala by co by se jí na talíř nandalo. Stejným způsobem jsem totiž vyjebal s dcerou, která s identickým blábolem přišla od sousedky, vyznávající "zdravej životní styl", vařící sama sobě nejrůznější superzdravý blafy, přidávající ovesný vločky i do řízků a podobně. Nechal jsem ji označit porci, která podle ní byla v mikrovlnce - podotýkám, syn a manželka byli za svědky. A bylo vymalováno. BTW, šíleně zdravá sousedka ovšem nikdy nepohrdne, když je pozvaná na čistě "nezdravý" žrádlo v podobě mastnýho bramboráku, zapražený omáčky nebo hustý gulášovky vařený z masový konzervy.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě
!!!
A kutilmile - nelituju tě
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
No napadlo mě, že by mohlo dojít k roztržení některých slabých vazeb, pokud dojde k zachycení celého energetického kvanta. U vody by to způsobilo "piko" explozi, která by mohla pak ovlivnit chuť ohřívaného pokrmu.
Ale, vazebná energie vody bude v řádu jednotek eV. Mikrovlnné kvantum má 10 µeV. Když se na to podívám jako na vlnění a porovnám délku vlny (cca 10 cm) a délku vazby H-O (100 pm), tak mi to přijde jako nepravděpodobný jev a myslím, že ho člověk nezažije. Navíc infra záření má vyšší energii než mikrovlna, takže pravděpodobnost tohoto jevu by byla stejně vyšší na pánvi. Hmmm, možná je to jen tím, že v mikrovlnce nevznikají připáleniny a proto to chutná jinak, divně... U polévky by ale pak rozdíl být neměl.![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Ale, vazebná energie vody bude v řádu jednotek eV. Mikrovlnné kvantum má 10 µeV. Když se na to podívám jako na vlnění a porovnám délku vlny (cca 10 cm) a délku vazby H-O (100 pm), tak mi to přijde jako nepravděpodobný jev a myslím, že ho člověk nezažije. Navíc infra záření má vyšší energii než mikrovlna, takže pravděpodobnost tohoto jevu by byla stejně vyšší na pánvi. Hmmm, možná je to jen tím, že v mikrovlnce nevznikají připáleniny a proto to chutná jinak, divně... U polévky by ale pak rozdíl být neměl.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
Ale vykládej tohleto těm zběsilým "RAW" fanatikům. Dyť tahleta sousedka je natolik ulítlá, že před cca 25 lety vyházela veškerý do tý doby používaný normální smaltovaný nádobí a místo toho si pořídila velkou sadu Zepter - od tý doby v ničem jiným nevaří ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě
!!!
A kutilmile - nelituju tě
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Vlny nevlny vzal ďas. Ale kuchal jsem teď jeden nálezový MOT a bylo mi divný jak snadno šlo VN vinutí před jádrem odříznout. Pak čumím, a řez je stříbřitej. Ty kuvry čínský to navinuly vlasovým drátkem z hliníku! Lak na drátku měl červenohnědou barvu, takže se tvářil na pohled měděně.
Každej ví, co je hliník za svinstvo, když se žere hliníkovou žlící, dá se z toho dokonce chytnout očkování a autizmus. A tady se ohřívá jídlo magnetrónem krmeným z HLINÍKOVÝHO drátu!
Skartovat CD v mikrovlnce už jste dozajista zkoušeli, ne?
Zepter vůbec není špatnej. Jenom asi tak třikrát předraženej.
Každej ví, co je hliník za svinstvo, když se žere hliníkovou žlící, dá se z toho dokonce chytnout očkování a autizmus. A tady se ohřívá jídlo magnetrónem krmeným z HLINÍKOVÝHO drátu!
Skartovat CD v mikrovlnce už jste dozajista zkoušeli, ne?
Zepter vůbec není špatnej. Jenom asi tak třikrát předraženej.
- tomasjedno
- Příspěvky: 5634
- Registrován: 11 říj 2008, 02:00
- Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Na hliník máme protijed. Kdysi jsem se účastnil výzkumu ohledně křemíku v potravě.
Ale od začátku, hliník je problém, jelikož se v těle usazuje mezi nervovými synapsemi, čímž způsobí zhoršení přenosu nervových vzruchů, což nemá úplně blahý vliv na životní pohodlí. Jak už bylo zmíněno v příspěvku výše. Dokonce je to jeden (spíše nepravděpodobný) kandidát na vznik Alzheimera.
A teď ke křemíku, křemík je nádherný v tom, že má v těle podobnou biologickou cestu jako hliník. Takže dokáže vlézt taky mezi nervové synapse, navíc má lepší afinitu a tudíž, pokud se mezi synapse posadí, hliník už tam nepustí. Dokonce hliník dokáže vyšťouchnout. A to hlavní, křemík naopak k přenášení vzruchů pomáhá - "zlepšuje tok nervové energie" ehm/chcete-li. Tedy křemík je jak prevence, tak také protijed!
A teď to nejdůležitější, kde se takový křemík bere. Olizovat čipy nedoporučuju, křemík bude ve slinách špatně rozpustný a ještě bude pokrytý oxidem. Také nedoporučuji kousání - zuby. Kyselině solné čip taktéž krátkodobě odolá a výtěžky nebudou úplně dobré a hlavně kontrolovatelné. Ve standardních potravinách je dostupný převážně v obilovinách, bohužel v podobě oxidu. Tedy rozpustnost je ještě horší. Jediný rozumný zdroj je kupodivu pivo. Tam křemík (vařením/macerací/... ječmene) přechází částečně do formy kyseliny ortokřemičité a tato kyselina je jak stvořená pro průchod přes střeva do využitelného prostoru! Problém je trošku v doporučené denní dávce. Každé pivo kyseliny obsahuje různé množství. Mám pocit, že nejvyšší koncentrace z měřených piv obsahoval Litovel. Na druhé straně byla Plzeň. Tedy doporučuju zdroj křemíku jako prevence demence používat Plzeň. Plzní je totiž potřeba k dosažení denní dávky vypít celkem tři. Litovele tuším stačilo vypít jen jedno, což není jaksi povzbudivé, že?![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Ale od začátku, hliník je problém, jelikož se v těle usazuje mezi nervovými synapsemi, čímž způsobí zhoršení přenosu nervových vzruchů, což nemá úplně blahý vliv na životní pohodlí. Jak už bylo zmíněno v příspěvku výše. Dokonce je to jeden (spíše nepravděpodobný) kandidát na vznik Alzheimera.
A teď ke křemíku, křemík je nádherný v tom, že má v těle podobnou biologickou cestu jako hliník. Takže dokáže vlézt taky mezi nervové synapse, navíc má lepší afinitu a tudíž, pokud se mezi synapse posadí, hliník už tam nepustí. Dokonce hliník dokáže vyšťouchnout. A to hlavní, křemík naopak k přenášení vzruchů pomáhá - "zlepšuje tok nervové energie" ehm/chcete-li. Tedy křemík je jak prevence, tak také protijed!
A teď to nejdůležitější, kde se takový křemík bere. Olizovat čipy nedoporučuju, křemík bude ve slinách špatně rozpustný a ještě bude pokrytý oxidem. Také nedoporučuji kousání - zuby. Kyselině solné čip taktéž krátkodobě odolá a výtěžky nebudou úplně dobré a hlavně kontrolovatelné. Ve standardních potravinách je dostupný převážně v obilovinách, bohužel v podobě oxidu. Tedy rozpustnost je ještě horší. Jediný rozumný zdroj je kupodivu pivo. Tam křemík (vařením/macerací/... ječmene) přechází částečně do formy kyseliny ortokřemičité a tato kyselina je jak stvořená pro průchod přes střeva do využitelného prostoru! Problém je trošku v doporučené denní dávce. Každé pivo kyseliny obsahuje různé množství. Mám pocit, že nejvyšší koncentrace z měřených piv obsahoval Litovel. Na druhé straně byla Plzeň. Tedy doporučuju zdroj křemíku jako prevence demence používat Plzeň. Plzní je totiž potřeba k dosažení denní dávky vypít celkem tři. Litovele tuším stačilo vypít jen jedno, což není jaksi povzbudivé, že?
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
S naprostým klidem takovýmu testu podrobím i prezidentku OSN a řiditelku marmeládovejch dolů v jednom. Člověk usilující o popírání fyzikálních zákonů podle mne nemá nárok na samostatnou existenci (stejně jako ti megachytráci, co pod dojmem svý neomylnosti po jmenování za €uroouředníka chtějí zrušit například Kirchhoffovy zákony...). Může to bejt pro mě za mě třeba Matka Představená ...tomasjedno píše:To si můžeš zkoušet na puberťačce, ne na matce dvou dětí, s přírodovědným doktorátem z CambridgeEKKAR píše:V takovým případě bych dotyčnou "rozlišovatelku" zařadil mezi rozpoznávače elektriky z atomovejch elektráren ... Udělal bych na ni slepej test.
Tady se jako reakce na reklamní "Přišel, viděl, Litovel" říká "Přišel, viděl, litoval ..."Hubert_79 píše:Litovel? Nevařili tam ono slavné pí-pivo z pí-vody?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě
!!!
A kutilmile - nelituju tě
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Typický vedecký prístup zjednodušovaním. Napríklad úloha, že koľko vydojí kráva. Vedecky: Majme krávu tvaru krychle... Nuž a tu končí celá podobnosť s realitou. Aj ja som z počiatku tvrdil, že mikrovlny sú síce nebezpečné, ale pokrm ohriaty mikrovlnami nie, že je to rovnako ako že cirkulár je nebezpečný, ale nie drevo narezané na cirkulári. Lenže potom som tento názor prehodnotil. Dnes považujem za bezpečné ohrievať v mikrovlnke možno destilovanú vodu. A aj tu sú tvrdenia, že voda ohriatá v mikrovlnke má iný charakter. Totiž teplo je kinetická energia a voda má niekoľko stupňov voľnosti, na ktoré táto kinetická energia pripadá. Molekula vody sa môže pohybovať v priestore, môže rotovať, atómy v molekule môžu kmitať, môže rotovať a precisovať atómové jadro. Pri konvenčnom ohreve sa teplo prenáša cez pohyb molekúl. Týmto spôsobom aj vnímame teplo. Mikrovlny však primárne spôsobujú rotáciu molekuly vody a až tento rotačný pohyb sa následne zrážkami prevádza na pohyb molekul. To je však dynamický proces, ktorý chce čas. Ako dlho trvá, než sa teplo rovnomerne rozloží na všetky stupne vošnosti a čo taká rotujúca voda spôsobuje v chemických rekciách? Možno jak kvapka vody na kameň, niečo nemerateľné, ale z dlhodobého hľadiska urobí do kameňa dieru. A čo robia mikrovlny so zložitými bielkovinovými molekulami? Nie všetky chemické väzby sú v jednotkách eV. Aké elektrón-volty spôsobujú zmeny v chemických zlučeninách pri klasickej fotografii? Zjednodušujúci prístup cez energiu žiarenia, teda jeho frekvenciu je príliš zavádzajúci. Jak mikrovlné, tak tepelné žiarenie sa považuje za neionizujúce. Nízkofrekvenčné indukované prúdy alebo dokonca jednosmerné prudy by z tohto pohľadu vôbec nemohli rozkladať molekuly, či spôsobovať výraznejší ohrev. Mikrovlnka je v podstate perpetuum mobile druhého druhu, kde nížšie-energetické mikrovlné žiarenie sa transformuje na vyššie-energetické tepelné žiarenie. V mikrovlnke je zavretý iný Maxwellov démon. Aj azbest bol bezpečný sto rokov, aj vysmážať na teflonovej panvici bolo zdravé dvadsať rokov a dnes sú zakázané. Ja mikrovlnky radšej nepoužívam, ak nemusím.Cust píše:No napadlo mě, že by mohlo dojít k roztržení některých slabých vazeb, pokud dojde k zachycení celého energetického kvanta. U vody by to způsobilo "piko" explozi, která by mohla pak ovlivnit chuť ohřívaného pokrmu.
Ale, vazebná energie vody bude v řádu jednotek eV. Mikrovlnné kvantum má 10 µeV. Když se na to podívám jako na vlnění a porovnám délku vlny (cca 10 cm) a délku vazby H-O (100 pm), tak mi to přijde jako nepravděpodobný jev a myslím, že ho člověk nezažije. Navíc infra záření má vyšší energii než mikrovlna, takže pravděpodobnost tohoto jevu by byla stejně vyšší na pánvi. Hmmm, možná je to jen tím, že v mikrovlnce nevznikají připáleniny a proto to chutná jinak, divně... U polévky by ale pak rozdíl být neměl.
- tomasjedno
- Příspěvky: 5634
- Registrován: 11 říj 2008, 02:00
- Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
- scorpions-cz
- Příspěvky: 1760
- Registrován: 19 bře 2011, 01:00
- Bydliště: Jižní Čechy Dačicko
Tak a teď k nám starším. Ve školní jídelně jme měli hliníkový nářadí, na vojně jme měli hliníkovej příbor a taky ešusy byly hliníkový. Pravda, když jsem si hliníkovou lžičkou dotknul plomby, tak to byl zážitek. A ŽIJU. Nejsem odborník, ale myslím, že na nás působí tolik vnějších vlivů, že materiál příboru asi nehraje roli.
Vesmíre, to jsou zas bláboly. Argument se hodí jakejkoliv, co? Mixovat do sebe mikrovlnnej ohřev a ohřev Jouleovým teplem z průchodu stejnosměrnýho proudu - a obojí spolu šmahem vylejvat jak děcko z jedný vaničky ... Chuděra fyzika pláče a mít ručičky, utrhla by ti ty tvoje, abys s nima už nemohl klofat do klábosnice - a narvala by ti je s rozběhem do prdele za urážku na cti ...samec píše:...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě
!!!
A kutilmile - nelituju tě
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)