Princip mlýnku.
Moderátor: Moderátoři
Princip mlýnku.
Ahojte kluci.
Prosím o vysvetlenie, lebo nerozumiem, prečo sa v mäsiarskych mlýnkoch používa "dvojzloženie". Aký je jeho princíp. Aká je jeho skladba? Patria tam dosky z rôznimi dierami? alebo dosky rovnaké? Ktorý nôž ide prvý? Rezací? stierací?
Prosím o vysvetlenie, lebo nerozumiem, prečo sa v mäsiarskych mlýnkoch používa "dvojzloženie". Aký je jeho princíp. Aká je jeho skladba? Patria tam dosky z rôznimi dierami? alebo dosky rovnaké? Ktorý nôž ide prvý? Rezací? stierací?
Prosím EKKARa, aby na moje príspevky nereagoval a do mojich vlákien nepísal. Ďakujem.
https://www.gastrovesely.cz/eshop/33_ml ... ojslozeni-
myslím, že princip je z obrázku jasnej.
myslím, že princip je z obrázku jasnej.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hneď vopred prehlásim, že nemám patent na rozum a svoj mlynček na mäso používam iba keď si robím tatarák, aby som videl, že je to celé čisté a nebolo pred tým mleté nejaké žrádlo pre psa - na tejto fotke (jedná sa o reklamu) spomínajú, že ich nožík má čepele obojstranné - a prvá šajba ide tiež hneď za šnek, ako v odkaze od Workharda. I keď je pravda, že to na fotke od Workharda nevyzerá, že by mali tie dva nože zrovna obojstranné čepele - možno je tá fotka iba ilustračná.
Ostatne, samotný šnek by nemal byť úplne tupý a bude sa podielať na mlecom procese, ale minimálne cez tú prvú šajbu (so štyrma veľkými dierami) to mäso asi dostatočne pregniavi - to je môj predpoklad. Koľko mäsiarov chodí na bastlírske forum, neviem. Pre svoje použitie melem iba raz, ak to zomelem nadvakrát (ergo princíp dvojzloženia), zdá sa mi to mäso vyše tuhé - musím dať potom miesto jedného žltka radšej dva![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
//edit: to isté tu - 2 šajby, 1 obojstranný nožík, prvá šajba hneď za šnekom.
No a ak si pozrieš to pdf-ko s popisom mlynka Fimar na stránke gastrovesely, v popise uvidíš, že sa to nazýva "Unger System". 3 šajby, 2 obojstranné nože, a znova tá prvá šajba hneď za šnekom.
Ostatne, samotný šnek by nemal byť úplne tupý a bude sa podielať na mlecom procese, ale minimálne cez tú prvú šajbu (so štyrma veľkými dierami) to mäso asi dostatočne pregniavi - to je môj predpoklad. Koľko mäsiarov chodí na bastlírske forum, neviem. Pre svoje použitie melem iba raz, ak to zomelem nadvakrát (ergo princíp dvojzloženia), zdá sa mi to mäso vyše tuhé - musím dať potom miesto jedného žltka radšej dva
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
//edit: to isté tu - 2 šajby, 1 obojstranný nožík, prvá šajba hneď za šnekom.
No a ak si pozrieš to pdf-ko s popisom mlynka Fimar na stránke gastrovesely, v popise uvidíš, že sa to nazýva "Unger System". 3 šajby, 2 obojstranné nože, a znova tá prvá šajba hneď za šnekom.
- Hape
- Příspěvky: 353
- Registrován: 08 úno 2010, 01:00
- Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
- Kontaktovat uživatele:
Ve svém bývalém podnikání jsem provozoval řeznického vlka řádové většího, než ve zde uváděných odkazech. Ten měl kromě hlavního šneku ještě dva protiběžné (poháněné samostatným motorem) kolmo k hlavnímu. Ty podávaly řezanou surovinu z násypky, do které se vešla celá lodna najednou.
Hlavní šnek nekončil břitem a na unašeč se nejprve nasazoval nůž řezací, pak šajba s velkými otvory (nebo jen se dvěma otvory ledvinovitého tvaru), následoval nůž stírací a šajba s malými otvory.
U tohoto systému je nevýhoda, že před řezacím nožem nakonec zůstává trochu nepořezané suroviny, ale v množství, na které je ten vlk určený je to zanedbatelné.
Hlavní šnek nekončil břitem a na unašeč se nejprve nasazoval nůž řezací, pak šajba s velkými otvory (nebo jen se dvěma otvory ledvinovitého tvaru), následoval nůž stírací a šajba s malými otvory.
U tohoto systému je nevýhoda, že před řezacím nožem nakonec zůstává trochu nepořezané suroviny, ale v množství, na které je ten vlk určený je to zanedbatelné.
tak a už mi je jasné prečo skopčáci volajú mlynček na mäso vlkom - Fleischwolf... V riadnom vlčom industriálnom prevedení musí človeku byť trocha ľúto, čo má tú osudnú smolu do toho padnúť. Požór, dou k vám kuřátká ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
a ak do zapnutého kutru spadne zapnutý kutr, hotová singularita, delenie nulou a čierna diera ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
kutilmil: tu ma Hape možno opraví - ja tomu chápem tak, že ak je hneď za šnekom šajba ako v systéme Unger, tak sa používajú nožíky obojstranné; ak je za šnekom nožík a až za ním šajba (ako v klasickom mlýnku), tak potom nožíky jednostranné, s orientáciou ostria na šajbu. Tu je porovnanie oboch (EN).
Ostatne, zo šneku a tela mlynku bude vždy ostávať nepomletá surovina, nech je systém takový alebo makový, ale ak sa toho mele na stovky kíl, je to zanedbatelné ako Hape píše. Iné je, ak si toho namelem na obed smiešnych dvadsať deka, zato to budem jesť surové... dokým sa človek nezmení na objímku WC misy tri dni v kuse, je čas i na hygienu myslieť![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
kutilmil: tu ma Hape možno opraví - ja tomu chápem tak, že ak je hneď za šnekom šajba ako v systéme Unger, tak sa používajú nožíky obojstranné; ak je za šnekom nožík a až za ním šajba (ako v klasickom mlýnku), tak potom nožíky jednostranné, s orientáciou ostria na šajbu. Tu je porovnanie oboch (EN).
Ostatne, zo šneku a tela mlynku bude vždy ostávať nepomletá surovina, nech je systém takový alebo makový, ale ak sa toho mele na stovky kíl, je to zanedbatelné ako Hape píše. Iné je, ak si toho namelem na obed smiešnych dvadsať deka, zato to budem jesť surové... dokým sa človek nezmení na objímku WC misy tri dni v kuse, je čas i na hygienu myslieť
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Naposledy upravil(a) nixdorf dne 23 dub 2023, 18:47, celkem upraveno 1 x.
Maso zbylý ve šneku a ve složení je klasickej problém mletí "na požádání v řeznictví" - vy si vyberete půl kila masa, necháte si ho semlet a i když řezník/řeznice to maso semele na mlejnku hned za pultem, kde bezprostředně vidíte co do šneku naházel, stejně ve výsledným produktu máte z toho půlkila, který jste si vybrali, jenom asi tak polovinu - zbytek zůstal ve složení a vy místo něj máte to, co se mlelo pro předchozího zákoše, takže klidně tam můžete mít i kůži se štětinama přesto, že vy jste si žádnou mlít nedávali - osobní zkušenost s nejmenovaným a už zavřeným řeznictvím. Dával jsem si semlít čistou hovězinu na echt čistý hovězí burgry - a v semletým jsem (samozřejmě k posrání až doma) našel kusy namletý vepřový kůže s cca 3mm zbytkama štětin... Odpověď řezníka na moji zuřivou reklamaci? Žádnej řezník nebude po každým zákazníkovi rozebírat a vyškrabávat složení, aby bylo pro následujícího čistý ... Takže pokud chcete mít jistotu, jedině kupovat maso vcelku a mlejnek doma, čistej a svůj.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě
!!!
A kutilmile - nelituju tě
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Ten systém "na požádání nameleme" jsem sice už minimálně 15 let nezažil, ale přesně tak to bylo. Dojela se zbývající várka v mlýnku a následně se teprve přimíchala ta požadovaná, kterou si člověk koupil.
Vrchol tenkrát byl, když jsem koupil mražený mletý maso v místní Brněnce na rychlovečeři a díky neustálému zlepšování kvality výrobků se to změnilo na něco jako syrová paštika, i když na fotce bylo něco úplně jinýho. No byla z toho ostuda.
Takže od té doby mlýnek a domácí výroba. Mimochodem ten šnek u kvalitních mlýnků je docela ostrej, strkat tam prst není dobrej nápad.
Vrchol tenkrát byl, když jsem koupil mražený mletý maso v místní Brněnce na rychlovečeři a díky neustálému zlepšování kvality výrobků se to změnilo na něco jako syrová paštika, i když na fotce bylo něco úplně jinýho. No byla z toho ostuda.
Takže od té doby mlýnek a domácí výroba. Mimochodem ten šnek u kvalitních mlýnků je docela ostrej, strkat tam prst není dobrej nápad.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]