Jmenuje se Corley a lepší překlad “one-thousandth of a second, or one millisecond” by byl “tisícina sekundy neboli milisekunda” (ta čárka tam má význam).DukeNuke píše:Mě zaujalo tohle z vyjádření námořního důstojníka Cowleyho:Jaký asi tak je rozdíl mezi milisekundou a tisícinou sekundy? Nějak na to nemůžu přijít.Čas potřebný k úplnému zhroucení je asi jedna milisekunda nebo jedna tisícina sekundy.
ponorka
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
- Příspěvky: 5634
- Registrován: 11 říj 2008, 02:00
- Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Jenomže Titanic měl čas na vyrovnání tlaků = šel do vody rozlomenej za třetím komínem, takže rozhodně nebyl hermetickej - a jeho přepážky nebyly stavěný ani na desetinový tlaky, takže pokud v něm někde bylo něco (nejaká prostora) uzavřenýho, prolomilo se to s daleko menší mírou destrukce už během potápění v daleko menší hloubce než u dna. On ten TITAN taky podle všeho neřachnul až u dna, k Titaniku mu ten ponor měl trvat asi 3-3,5 hodiny - a podle špionážních hydrofonů řachnul někdy po hodině a 3/4 = takže cca v půlce cesty, tudíž někde kolem 6000-6300 fítů hloubky (1800-1900 metrů), jenomže to byla jedna skořápka - BUM a hotovo, zatímco Titanic tím, že měl odolnější plášť než přepážky a byl ve 3/4 dýlky přelomenej, tak to prolamování dutin probíhalo postupně od zádi k přídi VNITŘKEM a destrukce se neprojevovala na povrchu. A hlavně - při každým prolomení dveří do kajuty, chodby nebo skladiště se nesrovnávaly tak vysoký rozdíly tlaků, takže prostě následky nebyly tolik destruktivní. V tomhle případě platí čím větší rozdíl tlaků, tím rychlejší a destruktivnější imploze je.dvorak píše:Nezapomínejme ale na Pascalův zákon - po té implozi, trvající tisíciny sekundy, se tlaky vyrovnaly a zbytky ponorky i těl dopadly volně na dno oceánu. Ostatně i samotný Titanic spočívá na dně prakticky "v původním stavu" i přesto, že jsou zde tak veliké hydrostatické tlaky..
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
Takhle nějak to vypadá. Pro ty co nechtějí sledovat celé, tak skočte skoro na konec.
https://www.youtube.com/watch?v=8tW4zfTeJqM
https://www.youtube.com/watch?v=8tW4zfTeJqM
Přesně tak, jde o rozdíl tlaku. Když bys hodil do oceánu otevřenou láhev, tak nekřapne. Kdybys ji celou naplnil vodou a zavřel, tek nekřapne taky, protože kapalina je nestlačitelná. Ovšem kdybys ji zavřel a uvnitř bylo cokoli stlačitelného, tak křapne. Do Titanicu tekla voda kudy jen mohla (proto se taky potopil), a proto nekřapnul.
Ostatně nestlačitelnosti kapalin využil i batyskaf trieste - po odhození závaží ho nahoru vytáhl plovák naplněný benzínem - nestlačitelná kapalina a výrazně lehčí než voda.
Ostatně nestlačitelnosti kapalin využil i batyskaf trieste - po odhození závaží ho nahoru vytáhl plovák naplněný benzínem - nestlačitelná kapalina a výrazně lehčí než voda.
Kapaliny jsou nestlačitelný jenom teoreticky. Neboli - vždycky je kapalina o nějaký malý % stlačitelná. V hloubce, ve který leží Titanic, stačí stlačitelnost kapaliny na to, aby vnější tlak vody u láhví vína zastrčil špunty až dovnitř ... Plovák Trieste a dalších soudobejch batyskafů (třeba i dalšího, Piccardova S.N.C.F.) byl zespoda normálně otevřenej do moře stejně, jako je zdola otevřenej obal horkovzdušnýho balónu - tlaky byly vyrovnaný.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
- tomasjedno
- Příspěvky: 5634
- Registrován: 11 říj 2008, 02:00
- Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
To je tradované klišé, ale pomýlené. Běžná skleněná láhev, dokonale naplněná vodou a pak hermeticky uzavřená, hloubku 4 km nepřežije (šacuji ji tak na 0,5-1 km). Půllitrovou pivní láhev o 10 ml nestlačíš. Voda je nikoli nestlačitelná, nýbrž obtížně stlačitelná. I ten benzín. Vzpomínám, že jsem v mládí viděl fotku batyskafu Trieste po vynoření - plovák byl slušně pomačkaný.DukeNuke píše:Když bys hodil do oceánu otevřenou láhev, tak nekřapne. Kdybys ji celou naplnil vodou a zavřel, tek nekřapne taky, protože kapalina je nestlačitelná.
S naplněnejma láhvema v moři mám zajímavou příhodu. Kámoši na začátku tohoto století jezdili do UK se potápět na vraky lodí z 2.W.W. Na jednom vraku v cca 70 metrech hloubky našli polorozpadlou dřevenou bedýnku a v ní 3 flašky s hrdlem zalitým voskem. Jednu načali a byla slaná, druhá byla netknutá a byla to whisky. Tak ji vychlastali. Když potom v přístavu vyhazovali prázdný flašky, dozvěděli se, že to byla Glenlivet někdy z třicátých let. Tu třetí flašku prodali v zástavárně za 8 000 liber. A ani nikdo nezkoumal, jestli byla netknutá. Kolik měla konečnou cenu se nikdy nedozvěděli.
Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nevím jestli to je v Anglii, nebo ve Frankrajchu, ale existuje společnost, která kupuje na trhu normální alkohol a ukládá ho "zrát" do moře, normálně někam do hloubek kolem 40-50m - údajně rok ponoření do takový hloubky vydá za 3 roky zrání ve sklepě. Nevím, nepil jsem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
-
- Příspěvky: 3886
- Registrován: 06 kvě 2007, 02:00
- Bydliště: Zlín
- Kontaktovat uživatele:
Ještě že to nedopadlo jako v Simpsonových, když přebírali Vočkův bar - "Úůů, ta whisky je 50 let stará! Tu musím okamžitě vylít!"Celeron píše:S naplněnejma láhvema v moři mám zajímavou příhodu. Kámoši na začátku tohoto století jezdili do UK se potápět na vraky lodí z 2.W.W. Na jednom vraku v cca 70 metrech hloubky našli polorozpadlou dřevenou bedýnku a v ní 3 flašky s hrdlem zalitým voskem. Jednu načali a byla slaná, druhá byla netknutá a byla to whisky. Tak ji vychlastali. Když potom v přístavu vyhazovali prázdný flašky, dozvěděli se, že to byla Glenlivet někdy z třicátých let. Tu třetí flašku prodali v zástavárně za 8 000 liber. A ani nikdo nezkoumal, jestli byla netknutá. Kolik měla konečnou cenu se nikdy nedozvěděli.
OK, ideální kapalina je nestlačitelná...
Šlo mi o princip - proč nekřapnul titanic.. Mimochodem, měli byste se domluvit. Jeden tu tvrdí, že plovák byl zespodu otevřený, aby se vyrovnaly tlaky - v tom případě by se neměl deformovat, což tvrdí druhý, že to viděl.
Co se týče těch lahví, i zde je vinařství, které vyrábí šumivé víno a flašky potápí na dno vranovské přehrady. I když tam to docela dává smysl, bo kvasný proces probíhá v lahvích, tudíž vyšší tlak v okolí není na závadu.
Jinak co se týče destilátů, tak jestli je lahev v moři, či nikoli nemá vliv. Stočením do lahve proces zrání destilátu končí - už nemá co odkud brát.
Šlo mi o princip - proč nekřapnul titanic.. Mimochodem, měli byste se domluvit. Jeden tu tvrdí, že plovák byl zespodu otevřený, aby se vyrovnaly tlaky - v tom případě by se neměl deformovat, což tvrdí druhý, že to viděl.
Co se týče těch lahví, i zde je vinařství, které vyrábí šumivé víno a flašky potápí na dno vranovské přehrady. I když tam to docela dává smysl, bo kvasný proces probíhá v lahvích, tudíž vyšší tlak v okolí není na závadu.
Jinak co se týče destilátů, tak jestli je lahev v moři, či nikoli nemá vliv. Stočením do lahve proces zrání destilátu končí - už nemá co odkud brát.
-
- Příspěvky: 3886
- Registrován: 06 kvě 2007, 02:00
- Bydliště: Zlín
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že když tu flašku potopíš na karibské pláži, kde se koupou nahaté mulatky, určitě pak bude ta kořalka lepší, než když ji necháš někde u nás na vsi ve sklepě, kde kolem ní budou nanejvýš běhat potkani.
pepik9: o tom, že se taková dederonská ponorka bude umět potopit, bych nepochyboval. U vynoření bych si už tak jistý nebyl.
pepik9: o tom, že se taková dederonská ponorka bude umět potopit, bych nepochyboval. U vynoření bych si už tak jistý nebyl.