skloker. deska - indukční ohřev
Moderátor: Moderátoři
skloker. deska - indukční ohřev
Zdravim, nemáte s tím praktické skušenosti?¨
Jaké jsou rozdíli od vaření na klasickém el. vařiči?
Jsou k tomu potřeba nějaké spešl hrnce?
Dík za každé info, zvažuju koupi ...
Čust
Jaké jsou rozdíli od vaření na klasickém el. vařiči?
Jsou k tomu potřeba nějaké spešl hrnce?
Dík za každé info, zvažuju koupi ...
Čust
Zkušenosti s keramickou deskou, ovládání dotykovými senzory.
Mám desku od firmy ARISTON, používám asi 5let bez závad. Ovládání funguje bezvadně. Je lepší mít hrnce se silným rovným dnem, ale je to asi jedno, fungujou i normální - větší ztráty. V podstatě nepoznáš rozdíl mezi vařičem a deskou, dle mého deska má rychlejší ohřev. Plotýnka, která je rozpálená nad 80C a vypnutá má indikaci diodou. Regulace teploty funguje dobře.Čištění je snadné - přípravky přímo na desku a škrabka (žiletka) . Do kuchyňské desky jednoduchá montáž, těsnění silikonem. Příkon 4 plotýnek 6kW, připojení na dvě fáze. Dát pozor na překypění a zatečení vody (jídla) pod hrnec - jak uniká pára hrnec poskakuje a vytlouká desku. Je varianta s ovládání s knoflíky, ale se senzory žádný problém. Viděl jsem i dvouplotýnkovou verzi. Žena na ní v pohodě naklepala i řízky (na prkénku), neměla místo na pracovní desce.
Mám desku od firmy ARISTON, používám asi 5let bez závad. Ovládání funguje bezvadně. Je lepší mít hrnce se silným rovným dnem, ale je to asi jedno, fungujou i normální - větší ztráty. V podstatě nepoznáš rozdíl mezi vařičem a deskou, dle mého deska má rychlejší ohřev. Plotýnka, která je rozpálená nad 80C a vypnutá má indikaci diodou. Regulace teploty funguje dobře.Čištění je snadné - přípravky přímo na desku a škrabka (žiletka) . Do kuchyňské desky jednoduchá montáž, těsnění silikonem. Příkon 4 plotýnek 6kW, připojení na dvě fáze. Dát pozor na překypění a zatečení vody (jídla) pod hrnec - jak uniká pára hrnec poskakuje a vytlouká desku. Je varianta s ovládání s knoflíky, ale se senzory žádný problém. Viděl jsem i dvouplotýnkovou verzi. Žena na ní v pohodě naklepala i řízky (na prkénku), neměla místo na pracovní desce.
Dovolil bych si nesouhlasit s Vombatem, popisuješ to pěkně a přesně, ale ne indukční, ale klasickou sklokeramickou desku. Na indukční desku musí být buďto spešl nádobí označené inductive, klasické nerezové nádobí nefunguje vůbec. Paradoxně lze docela dobře použít staré smaltované ocelové hrnce, ale pozor po čase se z nich loupe smalt. Materiál hrnců musí být zkrátka magnetický. Ohledně funkce je to asi 5x rychlejší než klasická sklokeramická deska, protože odpadají ztráty a hřeje přímo hrnec. Plotýnka zůstává docela chladná a zahřívá se jenom zase zpětně od hrnce. Dělají se i kombinace, kde jsou 2 klasické a 2 indukční plotýnky. Ta indukce má většinou regulaci na výkon nebo na teplotu, kdy si nastavíš třeba 120 st a ona to udržuje - nic nepřipálíš.
Pred časom som na tomto mieste popísal svoje skusenosti s indukčnou sklokeramikou.Na fóre sú i skúsenosti ďalších. Používam anticorove hrnce a ide to. Nie každé anticoro je paramagnetické. Doporučujem nádoby odskúšať magnetom. Ak ostane magnet pritiahnutý na nadobe, je pre indukčný ohrev OK. Úspora energie je pri indučnom ohreve 30 - 40 %. konfort neporovnateľný a pri nastavení optimálnej teploty vykypenie nehrozí. Bkk