Pomoc pri termoelektrickom clanku
Moderátor: Moderátoři
Pomoc pri termoelektrickom clanku
nazdar kupil som si tento termoelektricky clanok a kto mu premiselny spinany (nikoliv spinavy) zdroj ,a chcem z toho spravit inkubator na vtaky, len vobec neviem ako ten termoclanok z konstruovat aby hrial
ked som ho napojil na ten zdroj iba na odskusanie, tak hrial ale az vela ,
zaujima ma ako to vlasne mam spravit, ci to mam dat na chladic a dat tam ventilator????? a napajit na zdroj??? vobec nikde som nenasiel nic napisane ze ako to ma byt konsrukcne prisposobene aby to plni svoj ucel diky za odpovede
ked som ho napojil na ten zdroj iba na odskusanie, tak hrial ale az vela ,
zaujima ma ako to vlasne mam spravit, ci to mam dat na chladic a dat tam ventilator????? a napajit na zdroj??? vobec nikde som nenasiel nic napisane ze ako to ma byt konsrukcne prisposobene aby to plni svoj ucel diky za odpovede
Naposledy upravil(a) valla dne 16 črc 2008, 21:19, celkem upraveno 1 x.
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Čili česky řečeno - proč jim nezatopíš nějakým běžně dostupným topným tělesem, nikoliv zařízením určeným primárně na chlazení ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
No dobře, ale profíci používají Peltiera, když potřebují zamrazit hada. Ty chceš líheň na ptáky, nikoliv ledový vejce, tak použij topnej drát + termostat + tvůj zdroj a připálenýho Peltiera zahoď.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumentace ... terie.html
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumentace ... rie-4.html
Poučná je hlavně ta část o mezních parametrech (a nepublikovaná část o výrobcích ze zemí s rozsypaným čajem...)
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Dokumentace ... rie-4.html
Poučná je hlavně ta část o mezních parametrech (a nepublikovaná část o výrobcích ze zemí s rozsypaným čajem...)
Aby nedošlo k poškození nebo zničení termobaterie, je důležité dávat pozor na to, aby Peltierova termobaterie nepřekročila pracovní rozsah teplot udávaný výrobcem. Jedná se hlavně o tu stranu termobaterie, která bude topit. To proto,že měděné můstky jsou spojeny s polovodičovými kvádříky většinou pomocí měkké pájky. Při překročení teplotního rozsahu se pájka roztaví a termobaterie se rozloupne na dvě poloviny nebo v lepším případě vám pouze upadne napájecí vodič. Termobaterii je sice možno v prvním případě opravit např. pomocí obyčejné pistolové pájky, ale jak jsem již výše popisoval, vzniknou vám určité přechodové odpory mezi polovodičovými sloupky a měděnými můstky a tím pádem vám poklesne chladící výkon. V tomto případě se většinou nedá termobaterie pro chlazení již použít, je ji ale možno stále použít pro topení. V druhém případě stačí pouze upadnutý vodič připájet a termobaterie opět pracuje jak má. Proto doporučuji, nemáte-li možnost kontrolovat teplotu teplé strany termobaterie, nepracovat s ní naprázdno,tj. nepouštět do ní proud, není-li na té straně, která bude topit přilepený nebo položený chladič.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]