Odpájkovanie súčiastok a konektorov
Moderátor: Moderátoři
Odpájkovanie súčiastok a konektorov
Zdravím, dostal som darom starú dosku z PC. Tak som chcel vypájkovať nejaké súčiastky. No bieda. Pájka a odsávačka na to nestačia. Ako na to idete vy? Samozrejme sa pokúšam nezničiť plošné spoje. Skúšal som to odvrtávať ihlou. No na niektoré to nefunguje. Asi je použitý bezolovnatý cín.
Čakám na Vaše postupy. Dík
Čakám na Vaše postupy. Dík
Já to dìlám horkovzdušnou pistolí.Zapnu ji na druhý stupeò a asi ze vzdálenosti 20cm desku nahøívám ze strany PS.Nejlépe mimo bytové prostory,protože to smrdí ještì druhý den.Desku si upnu do svìráku a pak už jen v pohodlí tahám souèástky.Patice a IO jsou jako nepoužité a není ani problém vyjmout patici od CPU.
Hm, to jsem nezkoušel - ten plynový sporák ano, ale s plechovým komínkovým nástavcem na nejmenším hořáku. Jenom nevím, jak by všecko vypadlo, když 99% součástek má na straně PS zahnutý aspoň jeden vývod - vždycky jsem to musel páčit zahnutou chirurgickou preparační pinzetou nebo hákovým peánem. O tom smradu ze spáleného laminátu radši mluvit nebudu - zalígrované dveře a otevřené okno a stejně rodina držkovala jako bych pekl chrousty...radekrd píše:Kdysi jsme na to používali el. plotýnkový vařič. Po nahřátí praštit s deskou o stůl a všechno naráz vypadá. Ale je z toho hroznej smrad (ještě větší odvaz je to na plynovém sporáku ).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zdárec,EKKAR píše:Hm, to jsem nezkoušel - ten plynový sporák ano, ale s plechovým komínkovým nástavcem na nejmenším hořáku. Jenom nevím, jak by všecko vypadlo, když 99% součástek má na straně PS zahnutý aspoň jeden vývod - vždycky jsem to musel páčit zahnutou chirurgickou preparační pinzetou nebo hákovým peánem. O tom smradu ze spáleného laminátu radši mluvit nebudu - zalígrované dveře a otevřené okno a stejně rodina držkovala jako bych pekl chrousty...radekrd píše:Kdysi jsme na to používali el. plotýnkový vařič. Po nahřátí praštit s deskou o stůl a všechno naráz vypadá. Ale je z toho hroznej smrad (ještě větší odvaz je to na plynovém sporáku ).
, kur.a, já mám dost, chrousty, Tak to bylo dobrý! Málem jsem si ustříknul do textilu. Tu techniku se sporákem samozřejmě taky znám , i ten smrad, hahahaha.
Již však používám s oblibou tu horkovzdušku a malou plynovou hořákovou soupravu pro pájení (sada, nejlépe se zúženým nástavcem).
Jde to s tím jak "po másle".
-- Gepard --
V předminulém a minulém století (a určitě i dřív - hlavně před érou DDT a podobných svinstev) se chrousti ve velkém sbírali, usmrcovali vařící vodou nebo opečením v troubě a používali se jako zdroj poměrně kvalitních krmných bílkovin pro hospodářská zvířata. Protože chroust je býložravec, dobytku se vlastně vrátilo to, co jinak chrousti v přírodě sedlákům na poli sežrali. Až komunistické centrální plánování chrousty nahradilo zkrmováním masokostních mouček, vyráběných v kafilérkách ze zdechlin i nemocných zvířat - neboli usnadnila se recyklace i takových "chuťovek", jako jsou BSE neboli Creutzfeld/Jacobsova choroba...
Takže pečení chrousti jsou reálný, jen mírně historicky zapomenutý fakt...
Takže pečení chrousti jsou reálný, jen mírně historicky zapomenutý fakt...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
Já používám na hromadné oèesávání plynový sporák a souèástky vytahuju peanem. Jednou jsem zkusila i elektrickou troubu nastavenou na 190°C, strèit do ní desku na pár minut a pak z ní souèástky sklepnout. Problém byl s hysterezí teploty v troubì, nìkterá deska byla OK a na nìkteré se upekly plastové díly. A samozøejmì pak trvalo mìsíc než trouba vyèichla