Chlazení piva
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Jedna praktická zkušenost, bohužel pouze z doslechu, je obyčejná plastová hadice, stočená v sudu s vodou. Každý opilec měl povinnost donést z domu pořádnou kostku ledu, která se podle potřeby přihodila do vody....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Jinak u našeho chlaďáku jsme vyhodili původní pípu a dali tam kohoutek s páčkou ve stylu starých pákových píp. Dovnitř sítko z perlátoru a pěna je jak šlehačka.
Jen ti nezkušení, zvyklí na bublinkovaté pivo bez pěny (za tuhle "modernu" bych střílel) se stále snaží točit pivo po skle a remcají, že to pění...
Jen ti nezkušení, zvyklí na bublinkovaté pivo bez pěny (za tuhle "modernu" bych střílel) se stále snaží točit pivo po skle a remcají, že to pění...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- kevin_mitnick
- Příspěvky: 1724
- Registrován: 20 kvě 2007, 02:00
Tlacit pivo CO2 (a jeste nejlepe technickym CO2 a ne potravinarskym protoze cena) je neco, za co bych strilel. Pivo se ma tlacit vzduchem (u rychlych akci kde nevadi postupne zvetravani piva, protoze se pivo vypije podstatne driv nez by zvetralo) a nebo DUSIKEM, popripade smesi 80% dusik 20% CO2.
Pokud to tlacis CO2, mas z piva nakyslou sodovku po ktere mas akorat problemy s nafouknutym brichem.
Pokud to tlacis CO2, mas z piva nakyslou sodovku po ktere mas akorat problemy s nafouknutym brichem.
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
A pokud chcete z bečky jen "upít" 20 piv (např. při chystání akce) a nechcete do ní tlačit vzduch, aby se pivo nekazilo, stačí pár úderů kladivem či větším klíčem do spodku sudu a už to teče ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Věnoval jsem dost času na zjištění, že technický CO2 je daleko lepší a má zaručenou kvalitu než potravinářský. Jinak nejlepší pro pivo je Biogon, tedy dusík a CO2 1:1, pro občasné pití je to zbytečný přepych. To se už můžeme bavit o značce piva, kdo pije sračku z Gambrinusu, tak je mi ho lítokevin_mitnick píše:Tlacit pivo CO2 (a jeste nejlepe technickym CO2 a ne potravinarskym protoze cena) je neco, za co bych strilel. Pivo se ma tlacit vzduchem (u rychlych akci kde nevadi postupne zvetravani piva, protoze se pivo vypije podstatne driv nez by zvetralo) a nebo DUSIKEM, popripade smesi 80% dusik 20% CO2.
Pokud to tlacis CO2, mas z piva nakyslou sodovku po ktere mas akorat problemy s nafouknutym brichem.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Jindra
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
S tím Gambrinusem je to ostuda, kam to za posledních 15 let dopracovali. Na druhou stranu malý pivovary se zlepšily a člověk už nemá tolik strach si občas dát nějaký to "no-name", pokud ovšem stojí víc než 10Kč.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Tady: http://avforum.zive.cz/viewtopic.php?f= ... 9b6ff81ab5 je velmi rozsáhlá diskuse na téma pivo a jaké... Jinak jestli se nemýlím, tak ten Biogon by měl být směs CO2 a kysličníku dusného, ne čistého dusíku. Je to ale v podstatě jedno, protože diskuse byla na téma jak chladit a ne čím tlačit...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě
!!!
A kutilmile - nelituju tě
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Vyzkoušel jsem všechny druhy chlazení výše popsané a bez starostí to řeší ta lednička . Dokonce jsem i do pergoly natáhl stlačený vzduch od kompresoru . Ale jelikož mám pivnici za rohem , radši si tam nakonec pro natočené doběhnem . Jelikož se kolem hospody motám , tak jsem si odzkoušel tlačení dusíkem a vzduchem . Dokonce jsem dělal zdvojené rozvody , aby se do každého sudu dalo pustit , co si obsluha vymyslí . Osobně se přiznám , že to nepoznám . Pochopitelně k otázce rozpitého sudu nelze než potvrdit , že lepší je ten dusík . CO2 jen barbaři . A ta kapacita chlazení je důležitá . Dnes je tam chlazení pro 4 trubky stočené do 4hranných spirál a solanka tam fofrem kolotá , k tomu je použita pumpa , která tuto solanku honí ve společném balení trubek až do pípy . Co se pěnění týče . Je to přímá úměra s tlakem a nepřímá (pro někoho přímá) úměra s teplotou piva . Jo stará čepovací zařízení měla jedno důležité vybavení a tím byla možnost od obsluhy regulovat tlak vzduchu do každého sudu zvláště . To byla ohromná vymoženost , která umožňovala tvorbu té správné , dvoustupňové čepice s dírkou . Co jsem se jich nanosil . Jinak chodím na Gambáč 12 z tanku ve Vamberku na náměstí a když tam někdy budete projíždět , vřele doporučuji . Otevřeno 24h/denně a za 17 peněz . Jo a veškerou nerez kupuju v Matezexu Hradec Králové . Mají tam trubky od milimetru po metr a síla stěny od půl do několika milimetrů . A ty tenké trubičky nejsou nijak drahé . Mají tam i spojovací materiál , takže venkovní spoje ROZEBIRATELNÉ dělám i doma jen v nerezu . Vše pro grilování jenom nerez .
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
K honění solanky v chlaďáku použil jeden umělec oběhový čerpadlo (připojení dvoudrát), prostě vhozený do nádržky. Druhý umělec tento chlaďák připojil na "samodomo" prodlužku bez PE a svodové proudy z čerpadla způsobily, že pivo nešlo dost dobře natočit, protože chlaďák se bránil pořádnými kopanci....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Tohle je zase o 🤐, marne slov.ZdenekHQ píše:K honění solanky v chlaďáku použil jeden umělec oběhový čerpadlo (připojení dvoudrát), prostě vhozený do nádržky. Druhý umělec tento chlaďák připojil na "samodomo" prodlužku bez PE a svodové proudy z čerpadla způsobily, že pivo nešlo dost dobře natočit, protože chlaďák se bránil pořádnými kopanci....
ad sud v lednicce: je to sice dobry, rychle a levny reseni(znamy to ma), ale krapet nemobilni. Jedinou velkou vyhodou toho je, ze o to muzete byt opreni pri toceni piva a debatovat
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Jeden cas jsem uvazoval, ze vyrobim neco z maleho mrazaku(ucel to splni myslim si lepe a je to mobilnejsi), kde budou natocene trubky a na tom pridelany kohout...no jeste jsem se k tomu nedostal. Ale kdyz se da pujcit chlazeni i s kompresorem za 200-250 na par dni, tak se mi do toho moc nechce.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...