Jak na samovýrobu pražičky kávy?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#16 Příspěvek od EKKAR »

To s tím mícháním je naprostá pravda - jednodruhový kafe se vyrábí pro úplně jinačí trh a taky pro jiný (chlupatější) jazyky - samozřejmě s patřičnou zásobou oběživa na kontech...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů
Příspěvky: 252
Registrován: 24 lis 2008, 01:00

#17 Příspěvek od cirus »

ohryzek36 píše:...
něco je tady:...+ toto vypadá slibně (použití staré trouby + motoru pohonu talíře z MVT)
http://www.home-barista.com/home-roasti ... 15781.html
DÍKY - Toto je fakt dobrý nápad :wink: Budu muset shánět podobnou troubu na šroťárně. To bude horší.
forbidden píše:V práci byla vedle nás kavárna a sem tam tam pražili kávu. I když mám kafe i jeho vůni rád, tak to pražení mi neskutečně smrdí, tak pozor na to, jestli to neznáš, ať nejseš překvapenej.
Jasně že vím, že to nejprve smrdí. Teprve po druhém pukání a dva dny vydechování to začíná vonět. technologie zde
Ohledně spotřeby to nebude tak hrozný, 25 minut pražení je jako když bába něco peče v troubě. Když si budu pražit 25 deka, tak akorát na spotřebu 3 týdnů, tak je to tak akorát. Pražená káva je po měsíci špatná, zelenou kávu můžeš skladovat.
Jinak dříve si doma lidé kávu pražili běžně, krom toho moje prarodiče měli cukrárnu od r. 1938 a jak to bývalo, lidé tam chodili posedět na kávu a na koláč a rakvičku. No a samozřejmě si kávu nechali posílat zelenou z Hamburku a sami ji pražili.
O druzích, míchání směsí a přípravě kávy se nejedná, to nemá smysl tady řešit.. O tom je hodně diskusí např zde a tam se dá dozvědět kolem kávy všechno. Já toho dost kolem kávy znám, kávu si nechávám posílat z pražírny a umím jí připravit. Jen se mi nelíbí ceny, nejisté lhůty a hlavně drahá doprava. Nemá totiž cenu si nechat posílat víc než spotřebuješ za měsíc a pak činí cena dopravy např. 1/3 ceny pražené zrnkové kávy.

Uživatelský avatar
denis15
Příspěvky: 641
Registrován: 21 čer 2005, 02:00
Bydliště: Opava

#18 Příspěvek od denis15 »

Jo, smrádeček to je dobrý. Jinak ten Krups jsem spravoval a pokud jej udržuješ čistý, celkem to vydrží. Měnil jsem nějaký přetlakový ventilek (taková plastová kravina s prožinkou a kuličkou, která pokud je přetlak vypustí vodu do nádržky na odpadní vodu) a jinak to jelo, dokud se neposral i ten druhý ventil a paní domácí pořídila automat.
Doma máme 5 let Saeco automat s mlýnkem a pro pohodlnost skvělé, ale pákovka je klasika ;-). Takže pokakat se může ledacos a ceny nejsou zrovna košér-ten ventilek srál tuším 400kč s poštovným. Porucha čerpadla či topení by asi byla za cenu nového ...
Toto mám za humny ale ještě jsem nezkoušel http://www.katerinska-kava.cz/eshop/.

cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů
Příspěvky: 252
Registrován: 24 lis 2008, 01:00

#19 Příspěvek od cirus »

Nakonec jsem toho Krupse nekoupil, prý je to šmejd a prý se vůbec doma nepvyplatí používat espresso mašinu pod 20 tis.Kč. Ale o tom tady to vlákno není. Asi nejvhodnější je příprava domácí fajnové kávy pomocí Fluid Press, nebo Aero Press. Ale o tom tady to vlákno opravdu není.
Chtěl jsem jen ilustrovat proč vlastně tu domácí pražičku kávy chci udělat a vyzkoušet. Ta pražička s využitím grilu z vyřazené mikrovlnky je dobrý návod, ale musel bych koupit takovou mikrovlnku novou a prakticky jí pro ten pokus zničit. To se mi nechce. Nemá někdo jiný nápad?

Uživatelský avatar
rnbw
Příspěvky: 32312
Registrován: 21 bře 2006, 01:00
Bydliště: Bratislava

#20 Příspěvek od rnbw »

Nemusis kupovat novu - bud niekde z odpadu vytiahni staru alebo kup na inzerat.

cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů
Příspěvky: 252
Registrován: 24 lis 2008, 01:00

#21 Příspěvek od cirus »

To jo, to by šlo.
Nadějné je, že ten buben se dá koupit jako náhradní díl k originál pražičce Behmor 1600 prý za pár €. Jenže nevím kde a jak.
Nebo jednoduše koupím popkornovač, nebo tady ten hrnec
Nemáte někdo jiný nápad?

Uživatelský avatar
effe
Příspěvky: 16
Registrován: 12 úno 2005, 01:00
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od effe »

Na domácí esspreso je dobrá Gaggia Classic (cena u nás asi 8-9tisíc,já objednával z Itáli cca 6500Kč),prý takový minimální základ.
Chtěl bych se pustit do něčeho podobného:
http://www.home-barista.com/home-roasti ... 16032.html
https://www.youtube.com/user/sversimo

Neřekl bych ,že jednodruhová káva není ono.Mají svoje specifika.Objednávám už nějakou dobu u menší pražírny s eshopem,protože ty v okolí jsou o poznání horší.Nejvíce mi sedí robusty,což jsou paradoxně méně kvalitní oproti arabikám,ale mají dvojnásobný obsah kofeinu.

Uživatelský avatar
effe
Příspěvky: 16
Registrován: 12 úno 2005, 01:00
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od effe »

Jaké topné těleso by jste doporučili ? Mělo by být spíše kratší ,ideálně tak do 250-300mm .
Obrázek je z pražičky Quest M3, v technickým popisu je 1050W a snad tam jsou dvě .
Přílohy
i4.jpg
(20.44 KiB) Staženo 138 x
IMG_0017.jpg
(67.73 KiB) Staženo 132 x

Uživatelský avatar
effe
Příspěvky: 16
Registrován: 12 úno 2005, 01:00
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od effe »

Bylo by vhodné TOPNÉ TĚLESO KERAMICKÉ DRAŽICE ?
Přílohy
4008236624.jpg
(59.24 KiB) Staženo 128 x

cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů
Příspěvky: 252
Registrován: 24 lis 2008, 01:00

#25 Příspěvek od cirus »

Obrázek
Konečně jsem se pustil do překopání trouby Candy CMC 2895 D na pražičku kávy s dobrou radou od ohryzek36 s návodem ZDE)
Získal jsem vyřazenou mikrovlnku Candy CMC 2895 DS s poškozeným magnetronem, takže jsem samozřejmě tu část pro mikrovlny z bedny vyházel. Vše ostatní funguje dobře.
ObrázekPoužití kombinované trouby Candy CMC 2895 DS (horkovzduch+gril+mikrovlnka) k překopání na pražičku kávy se mi jeví jako dobré řešení. Má dobré ovládání a volby.
Vše mám hotovo a po prvních zkouškách pražení jsem zjistil, že by bylo vhodné k procesu pečení horkovzduchem zapojit také topné těleso grilu umístěné nahoře nad drátěným válcem, aby se proces pražení optimalizoval=zrychlil. Kombinovaná možnost horkovzduch+gril v nastavení trouby také samozřejmě je, ale jen jako rychlý předehřev do 180°C. Samotná horkovzdušná trouba má volby pro pečení po deseti °C až do 230°C, ale trvá to docela dlouho.
Nebylo by nic jednoduššího než prostě jen propojit topná tělíska, ale to by nemusely vydržet kontakty spínacího relé pro horkovzduch. Chtěl bych, aby se současně se spínacím relé horkovzduchu současně sepnulo i relé grilu.
Zkoušel jsem manipulovat s čidlem termostatu zavedeným do prostoru pečení abych zvýšil teploty, ale pak se mi těleso horkovzduchu vypíná na dost dlouhou dobu (s dlouhou prodlevou vypnutí > sepnutí) a pokles teploty je také zbytečně velký. Při původním zasunutím čidla se po dosažení nastavené teploty krátkým spínáním udržuje teplota hezky tesně kolem nastavené hodnoty. Vyházel jsem z bedny všechny pojistky pro překročení teplot na šasi (pro můj účel jsou zbytečné), ale asi tam bude ještě nějaká, kterou jsem nenašel. Chce to prostě schéma zapojení. Hledal jsem schéma zapojení, ale nic jsem nenašel. Našel jsem na netu jen manuál.
Díky za každou radu a pomoc

cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů
Příspěvky: 252
Registrován: 24 lis 2008, 01:00

#26 Příspěvek od cirus »

Schéma už nepotřebuji. Praxe a oči kutila ověřily, že nemusím s touto troubou nic takového měnit.
Po smontování a po průběžném zkoušení jsem přišel na další vychytávky:
- není nutné propojovat těleso horkovzduchu s tělesem grilu. Je to v zapojení a programu již nastaveno a při nastavení teploty 180°-230°C je také gril automaticky a optimálně v provozu.
- jakmile jsem si s také pomocí externího teploměru vyzkoušel graf s hodnotami čas/teplota pražení, tak tato skvělá trouba po ukončení procesu "pečení" troubu zcela nevypíná, ale i po otevření dvířek běží oba větráky bez topení (zadní z teplovzduchu do prostoru pečení a plastový uvnitř skříně mimo prostor pečení) a to do doby vychlazení 45°C - je přitom pochopitelně lepší otevřít dvířka trouby, protoře tento proces chlazení pokračuje i při otevřených dvířkách (jakoby mamina upekla kuře a chce ho vyndat ne úplně horké) - SUPER !!
- oba díly válcové klece pořízené za 30 Kč/ks jsem ožehl plamenem pro odstranění mikrobů a laku a pak ještě na 6 hod. vložil do lázně nasyceného louhu sodného. Tato operace je, jak jsem zjistil, zbytečná, protože v současnosti takto používané povrchové úpravy ocelových součástí jsou odolnější než chrom, nebo jiná povrchová úprava železného výrobku. Snad je jen poté vhodné projet proces pražení naplno a naprázdno, aby případné zplodiny z klece zmizely.
- pro pražení jsem použil nejprve zkaženou kávu koupenou v Kauflandu jen proto, abych viděl jak se ve válci promíchává určené množství. Uchycení míchacích lopatek přímo do mříže válce šroubky a matkami M3 umožňuje operativne kdykoli lopatky přenastavit a po optimálním nastavení zaaretovat roznýtováním, nebo zatavením. Spojení obou polovin drátěného válce je bajonetové (plechový pásek uprostřed válce), stačí snadno zasunout a otočit.
- - - - - Obrázek
Myslím, že taková domácí a skvělá pražička kávy se dá ubastlit z každé mikrovlnky, která má horkovzduch a gril. Lidi je obvykle vyhazují do sběrných dvorů, protože se po$ralo něco kolem magnetronu. Ale všechno ostatní funguje jako u mé trouby koupené za stovku.
No a pak?
Pak nemusíte chlastat hnusného českého turka z nějakého starého bůhví kdy upraženého a bůhví kdy umletého kafe z Kauflandu, nebo kafe ze stejné suroviny v automatech a kancelářích, ale můžete si objednat pár kilo zelené kávy na celý rok třeba zde (mají to co nabízí pražení, také zelené, nejlevněji a největší výběr) Stačí napsat, že chcete zelenou = nepraženou a úúúplně za jinou cenu(!) :wink:
Upražená káva se nemá mlít a použít dříve než po 2 dnech po upražení. Nejlepší je po týdnu. Po 3 týdnech už je nanic.
„Český turek“ je zhovadilost, protože káva nesmí být přelitá vodou teplejší než 95°C a nesmí v ní zůstat „lógr“ déle než 4 min!!!! Jinak se pak do kávy vylouhují nechutné třísloviny a jiné škodlivé látky.
Proto, kdo chce konzumovat slušnou a levnou kávu, měl by jako já přejít od „českého turka“
a všelijakých instantů a kávy z automatů a špatných hospod, k optimálnímu řešení:
Chce to koupit kila levné zelené kávy do zásoby, domácí pražičku (v nouzi i popkornovač), slušný mlýnek a naučit se jinou přípravu kávy než ji starou koupit v supermarketu, jen ji nasypat do hrnku a zalít vařící vodou (FUJ!!)
Já si teď objednávám zelenou kávu na delší dobu, pražím jak chci, umelu ji jak chci, připravím kávičku jak chci ... buď v espresu (Espresso stroj se dá pořídit ne moc draze a vydrží, když o něj umíte dbát), French(fluid)Presu, překapávači.... netušil jsem jaké má káva možnosti i pro nás "obyčejné a chudé lidi"
Rád se podělím se svou zkušeností.

cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů
Příspěvky: 252
Registrován: 24 lis 2008, 01:00

#27 Příspěvek od cirus »

jetjet píše:čau, taky přemýšlím že bych si udělal domácí pražírnu kávy, z čeho jsi udělal tu klec na kávu?? Případně kde jsi to koupil děkuji za radu Pavel
Originál klec můžeš koupit jako náhradní díl k pražičce Behmor 1600 https://www.sweetmarias.com/store/roast ... ehmor.html
Tady ten kutil o tom píše že si drátěnou klec koupil http://www.home-barista.com/home-roasti ... 15781.html
Nebo můžeš koupit celou pražičku za pouhých 369USD ;-) http://www.roastmasters.com/behmor.html

Vyrobit se dá z 2 takových těch kancelářských kelímků na tužky – prodávají to Vietnamci ve dvou velikostech. Je to docela piplačka – všechno jsem spojoval šroubky 2,5 a 3mm, oba díly jsou spojené na principu bajonetu, správně umístit a natočit lopatky.....měl jsem zpočátku problém, že se mi na jedné straně pražila káva víc než na druhé... Drátěné kelímky se prodávají nalakované (černé a stříbrné), ale jak píšu v tom topicu, tak nemá cenu si lámat hlavu s odstraněním laku. Nechat tak, jen při vyšší teplotě napřed vypálit v troubě, aby od toho pak káva nesmrděla. Lak je kvalitní a drží na tom velmi dobře a vůbec na tom po vypálení nevadí.

Taky jsem už dřív koupil popkornovač http://www.emart.cz/detail/4025/severin ... -3751.html na který jsem místo toho plexi krytu dal právě ten drátěný kelímek aby káva a slupky nelítaly ven a a jde to také krásně pražit (10 min 2 ty odměrky co jsou k tomu popkornovači). Protože káva při pražení smrdí jako když pálíš listí, nedá se pražit doma. Zkoušel jsem to venku při teplotě pod 10°C a to se popkornovač nedokáže pořádně ohřát a káva nejde upražit. Takže je to jen na léto, nebo si musím v dílně zatopit. Doma to nejde kvůli smradu dělat, i dílna smrdí pak několik dní. Právě teď jsem si koupil 10 kg kávy (od 10kg je doprava zdarma) a mám jí snad na rok. Předtím jsem měl 5 kg od 1.5.2014 a právě jí dodělávám. Jsme na ní 2, já si dělám 3x denně a manželka 2x (espresso). Taky dobrá káva je v frenchpressu (max 4 min louhovat = přelít vodou 95°C a pak vytlačit přes to síto. Na to je zlepšovák, že se na síto přidává filtr (papírový, nebo lepší je z umělého hedvábí)).
Dobré, doma upražené kafe, ne starší než 21dní po upražení, ne starší než 10min po umletí, ne déle než 45 sec v espressu, nebo 4 min při jiné přípravě se nedá srovnávat s "turkem" nebo s tím co nejčastěji nabízí kavárny. Zkoušel jsem různé druhy kávy a nakonec jsem zakotvil u brazilských výběrových odrůd typu arabica. Teď mám Brazil Santos-5kg a po kilu Brasil Fazenda, Brazil Pergamino Sul de Minas, Brazil Moca Pergamino Caracolito, Brazil Bella Giana a Brazil Carmo de Minas. Zaplatil jsem za těch 10kg s DPH 1898 Kč kurýrem až do domu.

cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů
Příspěvky: 252
Registrován: 24 lis 2008, 01:00

#28 Příspěvek od cirus »

effe píše:Ahoj,kde prosimte kupujes tu zelenou kavu? V Balirnach Praha?
a) Nejprve si přečteš info o kávě tady http://www.balirny.com/ (druh, vlastnosti)
b) Pak si vybereš druh podle této nabídky pražených druhů http://www.kavaprodej.cz
b) sem napíšeš email jako objednávku s jasnou a na každém řádku srozumitelnou poznámkou, že objednáváš zelenou-nepraženou kávu (aby ti omylem neposlali praženou kávu) a požádáš nejprve o cenu objednávky: Balirny Praha - Holesovice [info@balirny.com]
c) po případné úpravě ji pošleš znova jako závaznou
(kávu posílají poštou, nebo kurýrem na dobírku)

Uživatelský avatar
effe
Příspěvky: 16
Registrován: 12 úno 2005, 01:00
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od effe »

b) sem napíšeš email jako objednávku s jasnou a na každém řádku srozumitelnou poznámkou, že objednáváš zelenou-nepraženou kávu (aby ti omylem neposlali praženou kávu)

Jo to je hodně důležité ,mám teď doma 4kg pražené kávy místo zelené.... :-)

Uživatelský avatar
robo
Příspěvky: 3228
Registrován: 08 dub 2004, 02:00
Bydliště: Brno

#30 Příspěvek od robo »

Tu Gene Cafe CBR 101 co je hned v prvnim postu vlastnim ale bez nejakeho navodu. Co delaji knofliky jsem pochopil. Ale ten postup, presneji teplota prazeni co jsem si v elaboratu precetl se ruzne meni. A tak by bodl nejaky cz manual zda je tahle prazicka nejaky automat do ktereho nasypu zelenou kavu, nastavim pocatecni teplotu a o vic se nemusim starat.

Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“