![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jinak náš hospodský říká že mix kafe s rumem není už ani kafe, ani rum - ale na odbyt to jde...
Moderátor: Moderátoři
Ne, to není rum, to je tak nanejvejš TUZEMÁK. Pravej rum je z cukrový třtiny, ne z brambor.MetalGod píše:Myslíš směs vody, ethanolu, karamelovýho barviva a methylesteru kyseliny mravenčí?
(Jo, to je rum)
Jenže v tuzemáku NENÍ kyselina mravenčí, ale její methylester, což je jinak řečeno organická kyselina zreagovaná s jednoduchým alkoholem, v tomhle případě s methanolem - a výsledkem je látka, kterou hospodyňky znají jako "vanilkový aroma". Prostě to není kyselý ani to nečpí po brablencích, ale dává to tuzemáku to jedinečný kýžený aroma, který se u pravýho originálního rumu (kvašenýho a pálenýho z cukrový třtiny) dosahuje louhováním lusků tropický orchideje rodu Vanilla neboli přidáváním pravý vanilky. To je právě ta chemie a její zázraky, že když se ve správným poměru a ve správným prostředí smíchají dva sajrajty (někdy i tři a třeba taky ještě víc), výsledkem může bejt i docela příjemná a libá látka. Akorát se s tím musí umět zacházet, jak dozajista věděl onen strýc-chemik z tady už několikrát citovanýho Jirotkova Saturnina, když na dotaz svejch dělníků, co že jako z tý nově namíchaný směsi hodlá vyšlechtit, odpověděl "Ví Bůh!" ... a oni zbaběle utekli, protože mysleli že říká VÝBUCH...Achab píše:Tak nějak, ale nevěděl jsem že je tam kyselina mravenčí. Al Capone taky údajně nechával dávat do whisky trochu kyseliny sírové "Aby měla říz" takže možné je všechno.![]()
...
Jo, taky mám tuhle konvičku. Ale nerezovou a s kulatým průřezem. Míval jsem i originál italskou jako na odkazu, ale ta někde vzala za své.forbidden píše: ...připravuju v konvičce...
Protože obsahuje laktózu, dvojcukr galaktózy a glukózy, kde glukóza je onen krevní cukr, galaktóza se poměrně složitým procesem taky štěpí na glukózu, což ovšem chvíli trvá.denis15 píše:Pokud má člověk cukrovku, je kafe s mlékem jedním z faktorů, který zvedá cukr a leze to dolů pomalu.