Jakou kávu pijete?
Moderátor: Moderátoři
Ne, to není rum, to je tak nanejvejš TUZEMÁK. Pravej rum je z cukrový třtiny, ne z brambor.MetalGod píše:Myslíš směs vody, ethanolu, karamelovýho barviva a methylesteru kyseliny mravenčí?
(Jo, to je rum)
Jenže v tuzemáku NENÍ kyselina mravenčí, ale její methylester, což je jinak řečeno organická kyselina zreagovaná s jednoduchým alkoholem, v tomhle případě s methanolem - a výsledkem je látka, kterou hospodyňky znají jako "vanilkový aroma". Prostě to není kyselý ani to nečpí po brablencích, ale dává to tuzemáku to jedinečný kýžený aroma, který se u pravýho originálního rumu (kvašenýho a pálenýho z cukrový třtiny) dosahuje louhováním lusků tropický orchideje rodu Vanilla neboli přidáváním pravý vanilky. To je právě ta chemie a její zázraky, že když se ve správným poměru a ve správným prostředí smíchají dva sajrajty (někdy i tři a třeba taky ještě víc), výsledkem může bejt i docela příjemná a libá látka. Akorát se s tím musí umět zacházet, jak dozajista věděl onen strýc-chemik z tady už několikrát citovanýho Jirotkova Saturnina, když na dotaz svejch dělníků, co že jako z tý nově namíchaný směsi hodlá vyšlechtit, odpověděl "Ví Bůh!" ... a oni zbaběle utekli, protože mysleli že říká VÝBUCH...Achab píše:Tak nějak, ale nevěděl jsem že je tam kyselina mravenčí. Al Capone taky údajně nechával dávat do whisky trochu kyseliny sírové "Aby měla říz" takže možné je všechno.
...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
A kutilmile - nelituju tě !!!
-
- Příspěvky: 650
- Registrován: 24 črc 2016, 02:00
Já už léta nepiju zrnkovou kávu. Po vypití šálku se mi začaly klepat ruce a bylo to dost nepříjemné! Pak mi známá nabídla rozpustné kafe a byl klid.
Dávám si kávu s cukrem a mlékem a mám docela rád tohle.
http://www.zaakcniceny.cz/tchibo-gold-s ... kava-200ml
Dávám si kávu s cukrem a mlékem a mám docela rád tohle.
http://www.zaakcniceny.cz/tchibo-gold-s ... kava-200ml
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Pokud má člověk cukrovku, je kafe s mlékem jedním z faktorů, který zvedá cukr a leze to dolů pomalu. Proč tomu tak je (pominu energii mléka, kterého tam člověk dá minimum) těžko říci. Ani doktorka to nevysvětlila, jen že to již mají odpozorováno. Osobně mléko nepiji, tak to není můj problém. V 5 letech jsem musel jít do školky, kde se ke svačině pilo denně teplé mléko a od té doby mléko nemůžu ani cítit
Jo, taky mám tuhle konvičku. Ale nerezovou a s kulatým průřezem. Míval jsem i originál italskou jako na odkazu, ale ta někde vzala za své.forbidden píše: ...připravuju v konvičce...
Kafe mám radši arabiku, v Lídlu ji mají docela dobrou za 59,- čtvrt kila. No nekup to, když je to tak levný Ale existují jistě i kvalitnější.
- forbidden
- Příspěvky: 8808
- Registrován: 14 úno 2005, 01:00
- Bydliště: Brno (JN89GF)
- Kontaktovat uživatele:
Ta na obrázku ale není originál italská, ale čínská kopie za pár peněz. Originál italská je nesmyslně drahá. Důležitý je ji nemýt saponátem, jen vypláchnout vodou. Když ji umyješ saponátem, tak je pár prvních várek nedobrých.
Já naštěstí cenu neřeším, to San Remo Extra stojí asi 550,-/kg, jenže ji neplatím.
Já naštěstí cenu neřeším, to San Remo Extra stojí asi 550,-/kg, jenže ji neplatím.
Pokud máte pocit, že levná káva smrdí a ta značková je nějaké drahá, doporučuji navštívit http://www.kavaprodej.cz/. Je to pražírna v Praze-Holešovicích v přístavu. Kvalita špičková, cena zanedbatelná.
Podotýkám, že nejsem kafař. Ale pytel "lepší" kávy z Tchiba a čerstvou z pražírny poznám podle vůně na vzdálenost dvou metrů.
Podotýkám, že nejsem kafař. Ale pytel "lepší" kávy z Tchiba a čerstvou z pražírny poznám podle vůně na vzdálenost dvou metrů.
Protože obsahuje laktózu, dvojcukr galaktózy a glukózy, kde glukóza je onen krevní cukr, galaktóza se poměrně složitým procesem taky štěpí na glukózu, což ovšem chvíli trvá.denis15 píše:Pokud má člověk cukrovku, je kafe s mlékem jedním z faktorů, který zvedá cukr a leze to dolů pomalu.
Ale jak už jsem psal, mlíko je samo o sobě docela sladký, takže potřeba přidaný sacharózy se tímto snižuje, podle mýho pozorování asi o 10-20% (když je kafe s mlíkem půl na půl).
Já si tam to mlíko dávám kvůli žaludku, bez mlíka by mě žaludek docela bolel.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Vono je kupodivu pitny i to Nespresso - pr(e)so v kapslich. Jelikoz mam ten louhovac default v byte (tzn. nekupoval jsem ho), tak si obcas do toho nejakou munici nakoupim.
V praci je klasickej mlejnek na zrnkovou a "manualni" presovac, to je taky OK.
Turka moc nemusim, rozpustny uz vubec ne.
S tim mlikem je to tezky, me to kafe s nim chutna o 100% vic, ale kdyz to do sebe clovek naleje v praci hned po ranu, je na ctvrthodinku neproduktivni
V praci je klasickej mlejnek na zrnkovou a "manualni" presovac, to je taky OK.
Turka moc nemusim, rozpustny uz vubec ne.
S tim mlikem je to tezky, me to kafe s nim chutna o 100% vic, ale kdyz to do sebe clovek naleje v praci hned po ranu, je na ctvrthodinku neproduktivni