![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
http://navodynapady.cz/zkuste-si-zabali ... -i-lekare/
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderátor: Moderátoři
Do dnešní doby přetrvává silně diskutovaný problém o použití hliníku ve styku s potravinami. Tato fáma byla vyprovokována koncem 70tých let hlavně silnou reklamní kampaní výrobců nerezového nádobí a málokdo se již zajímal o jeho pravdivosti.
Je známo a prokázáno, že v podmínkách, ve kterých se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je čistý hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody (okolo pH7) je hliníkový povrch stabilní a bezpečný.
Přesně, solit se musí až vroucí voda ...jezevec píše:To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".Kremik píše:...No a dnešní "nerez" hrnce? Nebyly levné, jsou na indukci, ovšem dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....
No to víš žes psal. Sice jsi nenapsal slovo sůl, ale naprosto přesně jsi popsal její působení:Kremik píše:Psal jsem snad něco o soli??
Ty černý tečky jsou totiž jasná stopa po solení studený vody a teprve následným ohřívání. Dělá to nerozpuštěnej chlorid sodnej - při ohřívání se krystal rozpouští s vysokou místní koncentrací a elektrochemicky napadá ten nerez. Takže pravdu má Jezevec:Kremik píše:...
No a dnešní "nerez" hrnce ... dno vevnitř "hrudkovatí" a nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují.
....
jezevec píše:To vypadá, že solíš do studené vody a ani nezamícháš. Nerozpuštěná sůl to dno "vyžírá".Kremik píše:...nerez se nějak rozleptává - černé tečky převážně na dně - postupně se zvětšují....