Čím vyčistit el. troubu
Moderátor: Moderátoři
Čím vyčistit el. troubu
Dnes máti v elektrický troubě puklo kameninový "krematórium" na pečení kuřat. Mimo jiný, nikdy jsem nežral lepší pečený kuře než z tohodle, spodek cca 15 mm tlustej ovál + víko. Podobně dobrý jsou i z litinových stejnýho tvaru.
No a jak to puklo, vše co bylo na dně tekutý, tak vyteklo na spodní topnou plochu trouby a začalo se pálit. No a máti za dvěma dveřma koukala na TV...
Přijel jsem na obídek akorát, už na chodbě smrad ale v kychyni, nekecám bylo tak šedivo, že nebylo vidět ani půl metru. Vypnul jsem rychle všechny jističe kuchyně, protože máti nebyla pro šok schopná reagovat co se tam asi děje, hluboce se nadechl a šel po slepu otevřít okno. Kdybych nepřijel, kdoví co by se dělo, možná že by to blaflo.
Kuře kupodivu přežilo protože to krematórium podrželo před rozvalením víko a stálo na drátěným roštu v asi třetím fochu od spoda. Ani nesmrdělo čoudem.
Tak teď mám bojovej úkol, co s troubou. Co šlo vytřít, tak vzaly papírový utěrky. Na dně je prstenec zcela zkarbonizovaný mastnoty tloušťka tak 2 - 3mm. Jak se to na dně trouby škvařilo, tak je celá zastříkaná a poteklá.
Našel jsem Mefisto modrej gel na grily a trouby a nastříkal a nechal jak píšou půl hodiny působit. Lehký spáleniny malý vrstvy a mastnota šla vytřít ale to zkarbonizování ani ťuk. Zkusím to zopakovat, trouba je nastěstí smalt, takže něco snese.
Nemáte prosím někdo ověřenej nějakej lepší přípravek a nebo postup? Ptám se, než se pustím do toho karbonu mechanicky, třeba dřevěnou škrabkou... Jenže ta pak bude na vyhození a kdoví jestli to s ní půjde.
No dopadl jsem líp než kámoš. Jeho babí nechala na sporáku škvařit pekáč sádla a šla 2 hodiny drbat na ulici. Když se vrátila, tak byla kuchyň vymalovaná na černo a všude černý uhlíkový pavučiny. Tam šlo veškerý vybavení, lino a nábytek na skládku a malba se musela seškrábat až na štuk a smrdělo to ještě několik měsíců....
No a jak to puklo, vše co bylo na dně tekutý, tak vyteklo na spodní topnou plochu trouby a začalo se pálit. No a máti za dvěma dveřma koukala na TV...
Přijel jsem na obídek akorát, už na chodbě smrad ale v kychyni, nekecám bylo tak šedivo, že nebylo vidět ani půl metru. Vypnul jsem rychle všechny jističe kuchyně, protože máti nebyla pro šok schopná reagovat co se tam asi děje, hluboce se nadechl a šel po slepu otevřít okno. Kdybych nepřijel, kdoví co by se dělo, možná že by to blaflo.
Kuře kupodivu přežilo protože to krematórium podrželo před rozvalením víko a stálo na drátěným roštu v asi třetím fochu od spoda. Ani nesmrdělo čoudem.
Tak teď mám bojovej úkol, co s troubou. Co šlo vytřít, tak vzaly papírový utěrky. Na dně je prstenec zcela zkarbonizovaný mastnoty tloušťka tak 2 - 3mm. Jak se to na dně trouby škvařilo, tak je celá zastříkaná a poteklá.
Našel jsem Mefisto modrej gel na grily a trouby a nastříkal a nechal jak píšou půl hodiny působit. Lehký spáleniny malý vrstvy a mastnota šla vytřít ale to zkarbonizování ani ťuk. Zkusím to zopakovat, trouba je nastěstí smalt, takže něco snese.
Nemáte prosím někdo ověřenej nějakej lepší přípravek a nebo postup? Ptám se, než se pustím do toho karbonu mechanicky, třeba dřevěnou škrabkou... Jenže ta pak bude na vyhození a kdoví jestli to s ní půjde.
No dopadl jsem líp než kámoš. Jeho babí nechala na sporáku škvařit pekáč sádla a šla 2 hodiny drbat na ulici. Když se vrátila, tak byla kuchyň vymalovaná na černo a všude černý uhlíkový pavučiny. Tam šlo veškerý vybavení, lino a nábytek na skládku a malba se musela seškrábat až na štuk a smrdělo to ještě několik měsíců....
Jirka
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Bežne používam z Lidlu čistic na rúry, ale na ten spečený bordel asi pomôže len tvrdá manuálna robota. Obetovať nejakú plastovú obracačku a oškrabať to dolu. Predpokladám, že to nie je niektorá z moderných samočistiacich pyrolityckých rúr. Taká si to s patričným smradľavým efektom vypáli sama ma jemný popol.
škrabka na sklokeramické desky, protože se neohýbá a pro změknutí někdo doporučuje sodu a mokrý hadr, někdo ocet se sodou tak na dvě hodiny.
Místo Drany používám Carlan, sice mě zarazila informace, že by to mělo poškodit smalt, ale z černého pekáče po babce to udělalo spolu s myčkou zase hnědý. A bez škrabky, jen kartáčem.
Ještě mám někde recept se čpavkem, ale to nejde s kočkama, protože ty mrchy to považují za označkované a ...
Místo Drany používám Carlan, sice mě zarazila informace, že by to mělo poškodit smalt, ale z černého pekáče po babce to udělalo spolu s myčkou zase hnědý. A bez škrabky, jen kartáčem.
Ještě mám někde recept se čpavkem, ale to nejde s kočkama, protože ty mrchy to považují za označkované a ...