Espresso Delonghi kyselá káva
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Administrátor
- Příspěvky: 25593
- Registrován: 21 črc 2006, 02:00
- Bydliště: skoro Brno
- Kontaktovat uživatele:
Ty dnešní pračky snad perou bez vody, málem se z toho práší. Ale bývá tam program, kdy sice eko ukazatel svítí jak okurka z Černobylu, ale napustí to víc.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Citujem:
A aby toho nebylo málo, musíme ještě probrat způsob přípravy kávy a její dopad na kyselost. Jemné mletí snižuje kyselost kávy, naopak hrubé mletí přirozenou kyselost v chuti kávy podpoří. Džezva miluje velmi jemné mletí, na espresso melte kávu velmi jemně, do french pressu si kávu namelte naopak nahrubo. Při hrubém mletí se látky uvolňují pozvolna, při jemném mletí má káva větší kontakt s vodou, a tak se chuť uvolňuje rychleji. Při přípravě je nutné dát pozor na teplotu vody, protože příliš horká voda je mnohdy příčinou chuťové zkyslosti.
- PCmaniac99
- Příspěvky: 749
- Registrován: 07 úno 2008, 01:00
- Bydliště: Jablonec nad Nisou
Tak s vaanja nesouhlasím. Protože automat má jednoduchý mlýnek s ocelovými kameny a nelze nastavit rychlost mletí, dochází při jemnějším mletí k přehřívání zrna a odlučování oleje a jeho následné žluknutí v mlýnku. Což kyselost zvyšuje. V přápadě samostatného mlýnku kde se dá nastavit i rychlost otáčení kamenů by to možná mohlo platit.
Při první reklamaci jsem jasně servis požádal o vyčištění celého přístroje vč. mlecích kamenů. Jestli to udělali netuším.
Eleman: Lavazza ORO je doma a je to kyselý, řekl bych skoro stejný jako předchozí dalmayer.
Samozřejmě se nebavíme o jedné uvařené kávě, nasypu zrno, udělám kávu, vyleju, udělám druhou, vyleju, pustím proplach, udělám kávu, ochutnám. Udělám další, ochutnám. Pořád to samý.
Zkusil jsem použít předemletou Lavazzu cafe espresso a je to lepší. Budu zkoušet dál.
Nastavení hrubosti 1 - 7 (1 jemná, 7 hrubá) mám momentálně 6 a je to méně kyselé ale pořád to není to super kafe který jsem pil z nového přístroje. A už vůbec to nemá nic společného s kávou z kavárny.
BOBOBO: To je sice super řešení které taky rád aplikuji nicméně to kafe chci pít já.
Při první reklamaci jsem jasně servis požádal o vyčištění celého přístroje vč. mlecích kamenů. Jestli to udělali netuším.
Eleman: Lavazza ORO je doma a je to kyselý, řekl bych skoro stejný jako předchozí dalmayer.
Samozřejmě se nebavíme o jedné uvařené kávě, nasypu zrno, udělám kávu, vyleju, udělám druhou, vyleju, pustím proplach, udělám kávu, ochutnám. Udělám další, ochutnám. Pořád to samý.
Zkusil jsem použít předemletou Lavazzu cafe espresso a je to lepší. Budu zkoušet dál.
Nastavení hrubosti 1 - 7 (1 jemná, 7 hrubá) mám momentálně 6 a je to méně kyselé ale pořád to není to super kafe který jsem pil z nového přístroje. A už vůbec to nemá nic společného s kávou z kavárny.
BOBOBO: To je sice super řešení které taky rád aplikuji nicméně to kafe chci pít já.
Hm, tak to mne mrzí .
Za mne je Lavazza ORO nejlepší "běžné" kafe. Používám do moka konvičky, french pressu i na turka. A že u té konvičky u některých káv kyselost vynikne, ale u Lavazza ne.
Za mne je Lavazza ORO nejlepší "běžné" kafe. Používám do moka konvičky, french pressu i na turka. A že u té konvičky u některých káv kyselost vynikne, ale u Lavazza ne.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- PCmaniac99
- Příspěvky: 749
- Registrován: 07 úno 2008, 01:00
- Bydliště: Jablonec nad Nisou
Je vidět, že jsi se už s tím automatem dost natrápil. Hlavně nezapomeň, že každé zrno chce jinou hrubost. Kór zrno upražené do tmava, to už je křehčí a v tom mlýnku se chová jinak, než méně upražené. Bude taky záležet, jak velké jsou ty kroky pro nastavení hrubosti, ale na tu tzv. elektronickou regulaci jsou spíše stížnosti, protože dokonale to trefit nejde.
Já mám na mlýnku šnek + ozubené kolečko, takže krokování ideální.
Já mám na mlýnku šnek + ozubené kolečko, takže krokování ideální.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
- PCmaniac99
- Příspěvky: 749
- Registrován: 07 úno 2008, 01:00
- Bydliště: Jablonec nad Nisou
Podle daného zrna to posunuji třeba jen o jeden-dva zuby na tom kolečku (tj. velmi jemná regulace). Tu extrakci už mám přiměřeně v oku, aby byl puk spíše polosuchý (tj. o správném množství kávy, protože jinak je bahnitý), tak hrubost mletí je důležitá, aby nateklo správné množství espressa (už jsem psal cca 25 ml za 25 sec.).
Tohle dodržet u automatu je složité, ale hodně lidem to stačí, což samozřejmě chápu. Zase je to někde jinde, než turek ze 14 dní otevřeného sáčku, nebo cokoliv z něčeho instantního.
Tohle dodržet u automatu je složité, ale hodně lidem to stačí, což samozřejmě chápu. Zase je to někde jinde, než turek ze 14 dní otevřeného sáčku, nebo cokoliv z něčeho instantního.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
když to tak čtu tak se docela bavím, Pcmaniac je zjevně odborník přes kávu, nicméně tvrzení že při mletí kafe v tomhle automatu dojde k jeho nadměrnému zahřátí a následnému žluknutí víc než usměvné, no zkusil bych si taky nastudovat nějaké postupy jak se káva připravuje a tak oběcně všechno okolo toho...
Když tak v hlavě procházím ten kávovar, tak tam snad není nic, co by mělo způsobovat kyselost kávy, tím spíš u nového přístroje, neřeknu kdyby se tu řešil 10 let starý zanedbaný stroj, zkus to kafe taky dát ochutnat někomu jiného, třeba jsi zaujatý!
Když tak v hlavě procházím ten kávovar, tak tam snad není nic, co by mělo způsobovat kyselost kávy, tím spíš u nového přístroje, neřeknu kdyby se tu řešil 10 let starý zanedbaný stroj, zkus to kafe taky dát ochutnat někomu jiného, třeba jsi zaujatý!