Vaříme při bastlení II

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
jura80
Příspěvky: 908
Registrován: 05 lis 2011, 01:00
Bydliště: Boskovice
Kontaktovat uživatele:

#121 Příspěvek od jura80 »

Já taky nejsu na housenky (jsu vegan). A polívky ze psí hlavy? Je to ještě horší, pokud nosíš něco koženýho, tak v kapitalismu se běžně používá i psí kůže- je pro výrobce levná a dobře prodejná, pokud zákazník z EU netuší, z čeho je jeho kabelka udělaná.

Jinak jsem se snažil říct, že naši předci neznali ani réžu, ani banány, no a kdyby uvažovali takhle, nikdy to tady dneska nemáme a všici by se cpali jen jáhlama. Já mám třeba jáhly taky rád, ale réža je jako příloha univerzálnější a neutrálnější, takže někdy děláme réžu, někdy jáhly, někdy to smícháme, nebo dokonce réža+ jáhly+ pohanka.

Co se týče fermentace, hermelín/camambert jsou zase běžný tady a nikdo se plísně nebo kvašení neleká. Přitom špatný sýr může taky někoho otrávit a jeho výrobu taky potřebujeme nejdřív technologicky zvládnout. A případně vyšlechtit kultury.
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#122 Příspěvek od EKKAR »

jura80 píše:Já taky nejsu na housenky (jsu vegan). ...
No vidíš - my povětšinou ne, takže nám se zase ekluje požírat nějaký zaplesnivělý strukoviny. Takovej hezky vypečenej bůček se zelím, to je přeci jen kus žrádla - a ne nějaký (i když záměrně připravený a navočkovaný) zapářky ze zrní prorostlý "bílou plísní na povrchu" ... A kromě toho - ten pes, když se umí udělat, je taky jen maso - a to jedlý maso. Neříkám že ke každodennímu jídlu, ale sníst se dá.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
jura80
Příspěvky: 908
Registrován: 05 lis 2011, 01:00
Bydliště: Boskovice
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od jura80 »

Takže když si dáváš/dáváte bůček, nesmí to být s kysaným zelím (fermentovaná potravina), ani s kynutým knedlíkem (opět kvasinky)? Sýry (nejen hermelíny, ten bílý povlak na mnoha sýrech je taky plíseň, nežádoucí kvůli vzhledu, ale neškodná), těch se taky štítíš/štítíte? Taky zapářka? A co jogurty? Zkažená tělní tekutina kopytníka... A co třeba pivo, víno? Taky se Ti/vám hnusí? Zvlášť víno, hele na to, z čeho se záměrně vyrábí: https://cs.wikipedia.org/wiki/Plíseň_šedá

By mě ještě taky zajímalo, co si představit pod pojmem "kus žrádla"...
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!

Uživatelský avatar
Crifodo
Příspěvky: 14471
Registrován: 11 říj 2005, 02:00

#124 Příspěvek od Crifodo »

No právě, fermentace a plísně nejsou vždycky proces, který by bylo radno provozovat někde doma v lavoru, následky jsou očekávatelné. Tohle bastlení potravin po asijsku ve mně nebudí důvěru už jen při čtení.
Soju všeobecně považuju za velmi postradatelnou plodinu, je to takový nástroj ďáblův při zbavování lidí jejich původních kvalitních a tradičních plodin, aby se dali převést na nutričně odpovídající, ekonomicky nesrovnatelně výhodnější (pro autory) šlichtu, spolu s GM kukuřicí a dalším svinstvem. Stačí se podívat, ANO, kdo ji nejlíp využívá u nás pro šizení potravin.
Tohle multi obohacování v gastronomii mě docela začíná srát, napřed jakoby pestrost, pak člověk zjistí, že brambory skoro nejsou, stojí skoro už tolik co banány, jsou hnusný flekatý, přitom dřív jich byla plná Vysočina.
Všude smrdící kebabárna a chickenfastfůdy, smaží to na kdovíjakých sračkách, a když chcete někam zajít na dobrý segedín, koprovku, škubánky se skutečným tvarohem politý skutečným máslem, ejhle už to není.
Jak je to vůbec u vegana s chlastem, smí zakalit jako masožrout?

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#125 Příspěvek od EKKAR »

jura80 píše:Takže když si dáváš/dáváte bůček, nesmí to být s kysaným zelím (fermentovaná potravina), ani s kynutým knedlíkem (opět kvasinky)? Sýry (nejen hermelíny, ten bílý povlak na mnoha sýrech je taky plíseň, nežádoucí kvůli vzhledu, ale neškodná), těch se taky štítíš/štítíte? Taky zapářka? A co jogurty? Zkažená tělní tekutina kopytníka... A co třeba pivo, víno? Taky se Ti/vám hnusí? Zvlášť víno, hele na to, z čeho se záměrně vyrábí: https://cs.wikipedia.org/wiki/Plíseň_šedá

By mě ještě taky zajímalo, co si představit pod pojmem "kus žrádla"...
Zelí můžu upravit jako hlávkový - bez potřeby ho nechat vykvasit. A když už zkvasí, tak zkvasí tuzemskýma kvasinkama mlíčnýho kvašení - kterejžto proces je staletíma U NÁS V NAŠÍ ZEMĚPISNÝ POLOZE zvládnutej i v domácích podmínkách a nepotřebuje pro "rozjetí" zádný extra násady nebo kultůry. Navíc samotný ty aktivní baktérie ve výsledku už nejsou, protože vychcípají v podstatě na otravu svýma vlastníma "tělesnýma" produktama, který od určitý koncentrace v prostředí je samotný zabíjejí - kyselina mléčná jest tak nádherným příkladem "samokonzervantu". Dalším je třeba alkohol - o tom za chvíli.

Na knedlíky se kvasnice kupujou - NENÍ TO SNAD HROMADNĚ VYRÁBĚNÁ A PEČLIVĚ KONTROLOVANÁ MONOKULTŮRA? Na kterou jsou zase naše těla za ty léta jejího používání navyklý? Neznám rodinu, která by si kvasnice na bílý pečivo pěstovala doma v podobě opakovaně obnovovanýho kvásku, jako to dělají fajnšmekři s kváskem chlebovým - ale dělají to rozumný pekaři už zase stovky let. Navíc - pečením se kvasinky spolehlivě zabijou a výsledek je biologicky sterilní - dokud do něj nějaký baktérie zase nenapadají s prachem nebo kontaminací zvenku třeba při přepravě nebo při prodeji.

Plesnivý sejry nežeru, jogurty taky ne - moje tělo nesnáší mlíčný bílkoviny a reaguje na ně dost nevyzpytatelným způsobem - někdy jsem po požití takový potraviny jen zdutej jak kráva po mokrým jeteli a prdím že bych moh i mladý tchoře a skunky učit, jindy (v horším případě) běhám na trase pokoj-hajzlík jak křeček v běhacím kolečku tam a zpátky klidně i půl dne v kuse a končím 🤐 z podoby tak, že málem musím i doma ukazovat občanku. Tudíž mlíko ze svýho života pokud možno vynechávám a spotřebovávat ho můžu jen v přesně vysledovanejch podobách a úpravách. Ty využívající jakýkoliv mikroorganismy jsou ve výlukách - bez výjimek.

A pivo nebo víno? Najdi prosím tě v těch tekutinách určenejch ke konzumaci s výjimkou PRAVÝHO NEPAJCOVANÝHO burčáku a nefiltrovanýho kvasničáku nějaký živý mikroorganismy, ano? Pivo se běžně pasteruje, aby vydrželo. Víno se filtruje přes mikrobiologický filtry. Navíc po dosažení koncentrace 14% C₂H₅OH v roztoku se kvašení samo zastavuje, protože kvasinky nejsou schopný přežít tak vysokou koncentraci tohoto jedu ve svým okolí. I proto se třeba víno pro námořníky "konzervovalo" dolitím pálenkou = zvýšením koncentrace alkoholu nad 20% se garantovalo, že víno nezačne ani kvasit, ani plesnivět nebo podléhat dalšímu mikrobiologickýmu procesu ...

Tak proč si do svýho stravovacího procesu zanášet nějaký další ŽIVÝ organismy, notabene z cizích biotopů a s jiným původem než jsme my tady? Někde jsem čet, že například exotický ovoce kromě nezvyklý chuti nám nemůže poskytnout ani zvýšenou dávku vitamínů, i kdyby nějakou jejich vyšší hladinu nakrásně obsahovalo - protože prostě za ty tisíciletí vývoje nemáme pro vstřebávání těch látek z potravin dostupnejch jedině o tisíce km dál příslušně nastavený tělní trávicí enzymy, takže dokážeme získat víc vitamínu C z blbejch tuzemskejch jablek nebo ze šípků natrhanejch na mezi u lesa než z citrusů dovezenejch přes půl Koule. Stejně tak nám nemůže úplně a na 100% prospět konzumace nějaký cizokrajný základní potraviny, na kterou tady ve středu Evropy prostě nejsme zvyklý, protože ta potravina tady ani v našem klimatu vyrůst nemůže - rejže, maniok, batáty, ságo, i ten 🤐 palmovej volej, kterej kde kdo do všeho nasere pod záminkou "zdravějšího tuku" je pro nás CIZÍ a tudíž i hůř stravitelná potravina ... Jděte prostě do háje zelenýho s nějakýma "moderníma úpravama" a naklíčeným zrním porostlým bílou plísní - nikdy se to tady nežralo a tenkrát vzhledem k většímu soužití se samotnou přírodou asi i lidi věděli proč to nežerou - tak je myslím zhola zbytečný se to učit jen proto, že někde na Kouli jsou lidi takový humusáci, že žerou i shnilý vejce nechaný 2 měsíce zahrabaný v zemi, ptačí hnízda z mořskejch chaluh slepenejch slinama těch ptáků nebo maso žraloka, který nechají shnít natolik, že smrad z něj zabíjí doslova na dálku ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
jura80
Příspěvky: 908
Registrován: 05 lis 2011, 01:00
Bydliště: Boskovice
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od jura80 »

Muhehehehe, smekám a klopím vocas zpátky mezi nohy pod dávkou kulometné palby argumentů (kadenca tatatatatatata). Nebudu dál dráždit hada bosó ťapkó, ani jebat do včelího hnízda, neb evidentně trochu hrozí, že by to bylo na delší povídání a vzájemný popichování ješitností.

Jasně že nikomu tempeh nevnucuju, a už vůbec ne jeho domácí výrobu (jinak se dá za dost nečestný prášule pořídit průmyslově dělaná malá 180g kostka ve kdejakým mega hyper dobra levna kosile pane super, to už je ale marinovaná varianta, co chutná jako kdyby to bylo dělaný z masa). Rozhodně se ale nebudu štítit plísně, která je zdravá a bohatá na živiny, tak jako se neštítím jiných kvalitních hub, je jedno jestli místních, nebo zahraničních. Jestli je pro Jávany tempeh o něco nebo o hodně zdravější než pro středoevropany, to nevím. Když by se argumentovalo výzkumama, můžu se dovědět, že ke každé studii je přece protistudia, etc., etc. Rád jsem se ale tady pochlubil výsledkem své práce a hledání optimálního řešení v kuchyni.

Tempeh se mně fantasticky osvědčil třeba do čočkové polívky místo žampiónů, která po něm dostane fascinující říz, trochu po houbách, trochu po... ...hmm, těžko definovat chuť surovýho tempehu, to se musí zažít. Když se jen tak nasmaží na pánvičce, je to fascinující... Když se nasmaží se zeleninou (rajčata, paprika, cibula, česnek, majoránka, sůl) a díky svojí porézní struktuře nasaje chuť ingrediencí, je to labužnická záležitost.

PS: Tady v Evropě se používá k fermentaci jen čistá plíseň. Zato v zemi původu mají jako součást kultury i bakterie (teď se mně nescá hledat jméno těch breberek). Tam ale tempeh dělají jinak- sóju suší na slunku a místo do plastu balí zrající tempeh do banánových listů. Pak to prodávají za babku na tržištích...
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!

Uživatelský avatar
jura80
Příspěvky: 908
Registrován: 05 lis 2011, 01:00
Bydliště: Boskovice
Kontaktovat uživatele:

#127 Příspěvek od jura80 »

Crifodo píše:Jak je to vůbec u vegana s chlastem, smí zakalit jako masožrout?
A "masožrout", smí jíst zeleninu?
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#128 Příspěvek od EKKAR »

A taky choděj srát jako ryby do řeky a když z toho chytnou choleru, protože tu vodu z řeky taky pijou, místo aby si zařídili aspoň trochu hygieny, natahujou ruce vo mezinárodní pomoc, že? To se f.u.c.k.t máme vod koho učit, takovej hnus, velebnosti - chce se mi blejt!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
jura80
Příspěvky: 908
Registrován: 05 lis 2011, 01:00
Bydliště: Boskovice
Kontaktovat uživatele:

#129 Příspěvek od jura80 »

Kdyby nebyli taková prasata, možná by ani nevynalezli tempeh, a to by byla pořádná škoda...
Nejsu žádným fóristem, ale když něco negómu, tož, přindu se zeptat. A když se nesnesitelně nudím, nebo když jsu na plech, někdy se může stát, že se i pokusím poradit. Zdraví Jura!

Uživatelský avatar
Crifodo
Příspěvky: 14471
Registrován: 11 říj 2005, 02:00

#130 Příspěvek od Crifodo »

Crifodova pomazánka
Pravá slovenská brynza rozmíchat s nasekanou zelenou mladou cibulí, přidat nasekanou kyselou okurku a nechat den zrát. Pak namazat na domácí celozrnný chlebíček a navrch plátek 93% šunky.

jandu
Příspěvky: 4509
Registrován: 06 úno 2007, 01:00
Bydliště: vých.slovensko

#131 Příspěvek od jandu »

Rozumiem tomu že pomazánka a chleba je 7%.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.

Uživatelský avatar
FHonza
Příspěvky: 1443
Registrován: 20 lis 2012, 01:00
Bydliště: Praha

#132 Příspěvek od FHonza »

Říká se tomu šunková láska, koupíš si 20dkg šunky a sníš jí rebelsky bez pečiva :)

Uživatelský avatar
rnbw
Příspěvky: 32312
Registrován: 21 bře 2006, 01:00
Bydliště: Bratislava

#133 Příspěvek od rnbw »

Crifodo myslel sunku, ktora obsahuje 93 % masa. Kto necita zlozenie, tak nech zacne.

Uživatelský avatar
helios
Příspěvky: 2914
Registrován: 08 srp 2007, 02:00
Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.

#134 Příspěvek od helios »

Ten podiel mäsa tiež nie je zárukou chutnosti. Mal som plátkovú šunku s 90% mäsa a po otvorení bola slizká, chuť (skôr pachuť) pripomínajúca lacné párky. Po presunutí do misky pre mačku, táto hmotu ovoňala a s obviňujúcim pohľadom typu "prečo ma chceš zabiť" zhnusene odišla. Ešteže v noci chodí k nám aj miestny smetiar prezlečený za kunu, ktorý bez rečí každú hmotu ekologicky zlikviduje zožraním. :P
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#135 Příspěvek od EKKAR »

To nejspíš nebude kuna, ale tchoř. I když jsou to oba dva příslušníci čeledi šelem kunovitejch, tak kuna jako taková má radši čerstvý a pokud možno ještě teplý masíčko a mrtvolky po vychladnutí jí moc nevoněj - zatímco tchoříkovi ani zamřelý masíčko není proti chuti, naopak si dá s ještě větším gustem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“