Stránka 2 z 2

Napsal: 24 bře 2022, 21:48
od ZdenekHQ
Když jsem byl ještě mladej a blbej (ne že by se dnes moc změnilo :) ), tak jsem taky guláš dal do papiňáku a skočil si na pivo. Čas návratu do 1h jsem dodržel (vlastně jsem se jen potřeboval proběhnout do kopce a zpět), jenže ten plotýnkovej elektrickej sporák nabral nějaký silnější elektrony, takže po otevření na mě koukaly jen uhlíky a smrad. Voda žádná.

Od té doby to vařím pomalu (tzv. "táhnu") bez papiňáku a taky to jde. Hlavně to občas zamíchám.

Tady to připálení přehřátím nehrozí, ale jestli to maso sedne na dno, tak kdoví...

Napsal: 24 bře 2022, 22:08
od MiraSt
Já pomalu vařil kuřecí vývar (pět litrů) normálně pod poklicí na nejmenší stupeň sklokeramiky. Ráno v osm zavařil a pak ubral na minimum. Sednul jsem na kolo a vrátil jsem se až večer v sedm. A vývar? Hladina se varem sotva hnula a.. Byl výborný. I bez dozoru. :-) Ale syn byl doma tak se na to zašel občas podívat.

Napsal: 24 bře 2022, 22:13
od ZdenekHQ
Sklokeramika je v pohodě a vývar je bezpečnej. Ale ortodoxní vařiči gulášů ve vlastní šťávě používají minimum tekutiny, tam už riziko je.

Napsal: 27 bře 2022, 21:27
od robo
ortodoxní vařič guláše, mám k nim blízko. První pokus byla rýže, malý hrníček a jeden a půl hrníčku vody. Dal jsem hrníčky dva. Zapomněl jsem na to že z tlakáče nic nefučí. Zvolil 10 min. Po tomto to nebylo ono a bylo znát že jsem té vody měl dát míň. Tak jsem to dal ještě na 4 minuty, to už bylo dostačující ale na spodku hrnce byla rýže připečená. Teplá voda a pár minut odmočit stačilo aby to bez hrubého násilí povolilo. Jako umím uvařit rýži i jinak a dělat ji v tlakovém hrnci nemusím. Byl to jen test ale připálení pokrmu třeba toho guláše asi hrozí. Na budoucí druhý pokus mám připraven kuřecí vykostěný řízek a nějaký žampion.
Edit místo kuřecího jsem dal vepřové a žampiony, orestovat jedno pak druhé zalít trochu horké vody plus koření. Za půl hodky hotovo, trochu zahustit. Jo dobrý to bylo.

Napsal: 29 bře 2022, 18:11
od ZdenekHQ
Tak rýže je taky velký téma. Vzhledem k tomu, že už se znám, tak tam dávám raději víc vody a po patřičném času to vycedím, vrátím, zavřu a nechám v té páře dojít mimo plotnu.

Ale ta zkušenost, kdy z vývaru zůstaly jen nudle stojící v pozoru, vajíčka nastřelený do stropu, papiňák po explozi po pokusu v něm uvařit špagety atd. prostě asi patří k lidskému životu. Kámoš takhle málem maloval celej barák, protože taky usnul ve špatnou chvíli a pak to nešlo vyvětrat. Jen mu rodiče prostě odjeli na dovolenou a on dostal hlad. :D

Napsal: 29 bře 2022, 18:29
od Celeron
Nejhorší kuchyňskou katastrofu, co jsem viděl, bylo když kámošova máti 85+ dala na pekáč vyškvařit sádlo a pak šla na kafe a pokecat k sousedce.
Po asi 2 hodinách byla kuchyň dokonale vymalovaná na černo. Všude visely podivný černý pavučiny z toho hořícího sádla. Kupodivu nic jinýho nechytlo ale veškerý nábytek a textílie byly na vyhození. Dokonce i vinil musel pryč a malíři nakonec po marnejch pokusech zdi umýt vše museli oškrábat až na štuk. Ještě po dvou letech byla ta spálenina trochu cítit.
Horší už je jenom když přestala jít elektrika si položit na elektrickej sporák 2 kg PB a Camping vařič a nechat sporák zapnutej. Co se dělo po obnovení dodávky elektriky si asi umíte živě představit. Stalo se před mnoha lety ve Všestarech, statik nařídil barák zbourat.

Napsal: 18 dub 2023, 11:42
od kejki
Elektrický tlakový hrnec má spoustu pojistek, přesto se může stát:

Napsal: 18 dub 2023, 12:25
od jenicek
Tady snad pojistka zafungovala, ale asi až ta poslední, néééé? :lol:

Jinak 2kg Pb, která má kuličku, je o mnoho nebezpečnější než 10kg Pb, která má ventil. I když pokud by stála na vařiči, tak nevím jestli by to pomohlo...

Napsal: 18 dub 2023, 22:32
od kejki
PB láhve jsou schopné za vhodných podmínek připravit dům k demolici. To se tlakovému hrnci nemůže povést.