Stránka 2 z 4

Napsal: 20 říj 2007, 09:08
od stepa
Ja bych se toho zase tak nebal...vzdyt to pouzivaji profesionalni firmy na likvidaci cervotocu :twisted: , ale je to pekne drahy. Byl o tom nejaky porad v televizi...myslim ze se to jmenuje chalupa je hra, na CT1.

A nasel jsem firmu, ktera to provadi, maji to pekne popsane na webu:
http://mykos.cz/mikrovlny.html a bezpecnostni pasmo je POUZE 4,5m , takze strasite uplne zbytecne, pokud se dodrzi ty parametry(vykon a cas): http://mykos.cz/bezpecnost.html

Napsal: 20 říj 2007, 11:50
od roveride


Napsal: 20 říj 2007, 12:40
od stepa
Lzicka nicemu nevadi...vadi zavity treba typu pozlacena paska okolo talire, pak se tam indukuje napeti a vlivem rozdilu potencialu muze dojit k vyboji.

BTW jidlo ma byt umisteno v kmitnach stojateho vlneni, kde je nejvyssi energie, takze lzicka to mozna akorat posune jinam...nic se neznici!

Napsal: 20 říj 2007, 13:23
od Skay
to by se s tím na určitou vzdálenost dala pěkně smažit elektronika :lol: když se do obvodů taky indukuje napětí,jen kdyby to šlo líp směrovat do tenkého paprsku to by bylo :twisted:

Napsal: 28 říj 2007, 22:11
od vladimir
pokud se potøebuješ oslepit - je taky dobrej drát do voka (obou)
a jestli taky sterilizovat - jsou jednodušší dvì cihly (bacha na prsty)
vykašli se na mikrovlnku, jestli je rozbitá a hraj si s nìèím jiným,
tedy pokud nejsi na sado-maso.

Napsal: 29 říj 2007, 00:36
od PLV
K sušení dřeva se v dřevařských firmách běžně používalo vysokofrekvenční záření. Používaly se vysílací elektronky s výkonem několik KW ale kmitočet byl pochopitelně nižší, než u magnetronu. Nevím, jestli se tak suší pořád, nebo jestli v současnosti používají magnetrony.

Napsal: 30 říj 2007, 11:03
od Rakosnik
POZOR je tam vysokonapetovy trafo... to je EXTRA nebezpečné...
takový 800VA MOT udělá oblouk 15cm....
s tim si nehraj.....!! nebezpecny!!! :twisted: :(

Napsal: 09 lis 2007, 14:00
od DAP

Mikrovlnka-využití,zneužití

Napsal: 09 lis 2007, 18:26
od kenav
Přidám taky něco.Proč se v mikrovlnce ohřeje čistý ,prázdný,suchý porcelánový talíř?A co změny v potravinách vlivem mikrovlného ohřevu?

Napsal: 09 lis 2007, 18:53
od Artaban001
To Kenav:

Pokud se Ti v MT zahřívá prázdný talíř, tak už ho tam nikdy nedávej, protože
není určen pro mikrovlny. dochází k něčemu jako dielektrickému ohřevu. Talíř pro MV je nejlepší skleněný..

Pro mikrovlnky jsou nebezpečný předměty kritických rozměrů a pak dále předměty, které se nepatrně dotýkají..
Dej tam schválně tuhu do pentelky, nebo anténu z mobilu a nebudeš stačit hasit.. "Microwave oven experiments" v google
http://www.powerlabs.org/uwavexp.htm

Napsal: 09 lis 2007, 18:56
od EKKAR
Protože ani molekuly natolik vodyprosté a (téměř) dokonale izolační hmoty, jakou porcelán je, nejsou imunní proti rozkmitání kolem svištícími kvanty mikrovln... Faktem zůstane, že ohřát mikrovlnami porcelán nebo ohřevuvzdorné sklo samotné bez vodu obsahujícího jídla na nich trvá neskonale delší dobu, než ohřát je právě od v nich zahřívaného obsahu.

Napsal: 09 lis 2007, 19:10
od HiGhLaNdEr
V nějakém pořadu jsem viděl firmy které timto způsobem sušili dřevěné domky a likvidovalo to houbu ve dřevě,.. prostě namířili bednu se dvěma magnetrony celé to odstínili kovovou síťkou aby energie šla jen na dřevěnou zeď a ne na osoby kolem a vesele smažili,... Někde jsem četl že účinost toho magnetronu z mikrovlnky je žalostná a vyzáří ze sebe max asi 150W energie,.. Požere asi 750W.

Napsal: 09 lis 2007, 20:23
od EKKAR
Účinnost se dá velmi jednoduše ověřit pomocí vody - 1 litr neboli 1 kilogram H2O pro své ohřátí spotřebuje 4 186 Joulů na každý Kelvin nebo Celsiův stupeň, o který se zvedne její teplota. Stopneme nějaký relevantní časový úsek (vestavný digitální časovač bohatě postačí) a změříme rozdíl teplot 1 litru vody před ohřevem a po jeho skončení. Únik tepla vyzářením můžeme při době ohřevu kolem minuty zanedbat, pokud je voda v nějakém co nejméně tepelně pohlcujícím materiálu - nejlépe v plastové misce. A vypočítat výkon, potřebný k ohřátí, už jsou vzorečky ze základní středoškolské fyziky. Jen pozor na orientaci té vody v mikrovlnce - plochá mělká vrstva (příklad: talíř) se ohřívá podstatně pomaleji, než naprosto stejné množství, vytvarované nádobou do vysokého úzkého válce (výška omezena vnitřkem mikrovlnky). Teoretické zdůvodnění je jednoduché - mikrovlny se v troubě šíří "vodorovně" a do válce orientovaného "na výšku" jich prostě naráží víc, než když je ohřívaná substance v nízké vrstvě, např. na talíři...

Mikrovlnka-využití,zneužití

Napsal: 10 lis 2007, 16:59
od kenav
To z tím ohřevem v úzké nádobě jsem si ověřil už dávno kdy mě v úzké skleničce doslova explodovala omáčka.Stěmi talíři jsem tomu nevěřil ale jeden známý to používá běžně na nahřívání talířů v gastronomii.

Napsal: 10 lis 2007, 18:26
od mi-ro
EKKAR píše:Účinnost se dá velmi jednoduše ověřit pomocí vody - 1 litr neboli 1 kilogram H2O pro své ohřátí spotřebuje 4 186 Joulů na každý Kelvin nebo Celsiův stupeň, o který se zvedne její teplota. Stopneme nějaký relevantní časový úsek (vestavný digitální časovač bohatě postačí) a změříme rozdíl teplot 1 litru vody před ohřevem a po jeho skončení. Únik tepla vyzářením můžeme při době ohřevu kolem minuty zanedbat, pokud je voda v nějakém co nejméně tepelně pohlcujícím materiálu - nejlépe v plastové misce. A vypočítat výkon, potřebný k ohřátí, už jsou vzorečky ze základní středoškolské fyziky. A víš že nám tento postup udávali na školení jako legální postup při určování "schopnosti" magnetronu ještě podat nějaký výkon? A navíc u kratších časů bylo třeba od času t odečíst cca 4 sec na nažhavení.