Stránka 2 z 4

Napsal: 11 kvě 2009, 10:09
od ZdenekHQ
Jedna praktická zkušenost, bohužel pouze z doslechu, je obyčejná plastová hadice, stočená v sudu s vodou. Každý opilec měl povinnost donést z domu pořádnou kostku ledu, která se podle potřeby přihodila do vody....

Napsal: 11 kvě 2009, 10:13
od ZdenekHQ
Jinak u našeho chlaďáku jsme vyhodili původní pípu a dali tam kohoutek s páčkou ve stylu starých pákových píp. Dovnitř sítko z perlátoru a pěna je jak šlehačka.

Jen ti nezkušení, zvyklí na bublinkovaté pivo bez pěny (za tuhle "modernu" bych střílel) se stále snaží točit pivo po skle a remcají, že to pění...

Napsal: 11 kvě 2009, 10:19
od stepa
Jindra2 píše:a pivo tlačíme CO2
Schvalne to zkuste nekdy vzduchem. Zjistite, ze nebudete tak nafoukli a pivo chutna mnohem lip.

Napsal: 11 kvě 2009, 10:46
od kevin_mitnick
Tlacit pivo CO2 (a jeste nejlepe technickym CO2 a ne potravinarskym protoze cena) je neco, za co bych strilel. Pivo se ma tlacit vzduchem (u rychlych akci kde nevadi postupne zvetravani piva, protoze se pivo vypije podstatne driv nez by zvetralo) a nebo DUSIKEM, popripade smesi 80% dusik 20% CO2.

Pokud to tlacis CO2, mas z piva nakyslou sodovku po ktere mas akorat problemy s nafouknutym brichem.

Napsal: 11 kvě 2009, 10:52
od ZdenekHQ
A pokud chcete z bečky jen "upít" 20 piv (např. při chystání akce) a nechcete do ní tlačit vzduch, aby se pivo nekazilo, stačí pár úderů kladivem či větším klíčem do spodku sudu a už to teče :D

Napsal: 11 kvě 2009, 12:20
od Jindra2
kevin_mitnick píše:Tlacit pivo CO2 (a jeste nejlepe technickym CO2 a ne potravinarskym protoze cena) je neco, za co bych strilel. Pivo se ma tlacit vzduchem (u rychlych akci kde nevadi postupne zvetravani piva, protoze se pivo vypije podstatne driv nez by zvetralo) a nebo DUSIKEM, popripade smesi 80% dusik 20% CO2.

Pokud to tlacis CO2, mas z piva nakyslou sodovku po ktere mas akorat problemy s nafouknutym brichem.
Věnoval jsem dost času na zjištění, že technický CO2 je daleko lepší a má zaručenou kvalitu než potravinářský. Jinak nejlepší pro pivo je Biogon, tedy dusík a CO2 1:1, pro občasné pití je to zbytečný přepych. To se už můžeme bavit o značce piva, kdo pije sračku z Gambrinusu, tak je mi ho líto :lol:
Jindra

Napsal: 11 kvě 2009, 12:39
od workhard
Dejte si GambriHNUS do vyhledávače,uvidíte,co toho vyleze... :lol:

Napsal: 11 kvě 2009, 12:40
od ZdenekHQ
S tím Gambrinusem je to ostuda, kam to za posledních 15 let dopracovali. Na druhou stranu malý pivovary se zlepšily a člověk už nemá tolik strach si občas dát nějaký to "no-name", pokud ovšem stojí víc než 10Kč.

Napsal: 11 kvě 2009, 12:42
od EKKAR
Tady: http://avforum.zive.cz/viewtopic.php?f= ... 9b6ff81ab5 je velmi rozsáhlá diskuse na téma pivo a jaké... Jinak jestli se nemýlím, tak ten Biogon by měl být směs CO2 a kysličníku dusného, ne čistého dusíku. Je to ale v podstatě jedno, protože diskuse byla na téma jak chladit a ne čím tlačit...

Napsal: 11 kvě 2009, 14:28
od Evil_666
Jinými slovy se na to mam asi 🤐 že? :D Každopádně dík za zájem..

Napsal: 11 kvě 2009, 14:31
od benik3
Znamy to vyresili uplne jednoduse. Stara lednicka do ktery se zavre celej sud, kus nejaky hadice a pipa vyvedena primo do steny lednicky. A funguje to skvele ;) Akorat to chce zacit chladit dopredu. A nebo skus tekuty dusik do nadoby a nejakou trubku :D:D

Napsal: 11 kvě 2009, 15:43
od Habesan
Což takhle přihazovat do piva suchý led (CO2)???

Napsal: 12 kvě 2009, 07:14
od BOBOBO
Vyzkoušel jsem všechny druhy chlazení výše popsané a bez starostí to řeší ta lednička . Dokonce jsem i do pergoly natáhl stlačený vzduch od kompresoru . Ale jelikož mám pivnici za rohem , radši si tam nakonec pro natočené doběhnem . Jelikož se kolem hospody motám , tak jsem si odzkoušel tlačení dusíkem a vzduchem . Dokonce jsem dělal zdvojené rozvody , aby se do každého sudu dalo pustit , co si obsluha vymyslí . Osobně se přiznám , že to nepoznám . Pochopitelně k otázce rozpitého sudu nelze než potvrdit , že lepší je ten dusík . CO2 jen barbaři . A ta kapacita chlazení je důležitá . Dnes je tam chlazení pro 4 trubky stočené do 4hranných spirál a solanka tam fofrem kolotá , k tomu je použita pumpa , která tuto solanku honí ve společném balení trubek až do pípy . Co se pěnění týče . Je to přímá úměra s tlakem a nepřímá (pro někoho přímá) úměra s teplotou piva . Jo stará čepovací zařízení měla jedno důležité vybavení a tím byla možnost od obsluhy regulovat tlak vzduchu do každého sudu zvláště . To byla ohromná vymoženost , která umožňovala tvorbu té správné , dvoustupňové čepice s dírkou . Co jsem se jich nanosil . Jinak chodím na Gambáč 12 z tanku ve Vamberku na náměstí a když tam někdy budete projíždět , vřele doporučuji . Otevřeno 24h/denně a za 17 peněz . Jo a veškerou nerez kupuju v Matezexu Hradec Králové . Mají tam trubky od milimetru po metr a síla stěny od půl do několika milimetrů . A ty tenké trubičky nejsou nijak drahé . Mají tam i spojovací materiál , takže venkovní spoje ROZEBIRATELNÉ dělám i doma jen v nerezu . Vše pro grilování jenom nerez .

Napsal: 12 kvě 2009, 10:11
od ZdenekHQ
K honění solanky v chlaďáku použil jeden umělec oběhový čerpadlo (připojení dvoudrát), prostě vhozený do nádržky. Druhý umělec tento chlaďák připojil na "samodomo" prodlužku bez PE a svodové proudy z čerpadla způsobily, že pivo nešlo dost dobře natočit, protože chlaďák se bránil pořádnými kopanci....

Napsal: 12 kvě 2009, 10:18
od stepa
ZdenekHQ píše:K honění solanky v chlaďáku použil jeden umělec oběhový čerpadlo (připojení dvoudrát), prostě vhozený do nádržky. Druhý umělec tento chlaďák připojil na "samodomo" prodlužku bez PE a svodové proudy z čerpadla způsobily, že pivo nešlo dost dobře natočit, protože chlaďák se bránil pořádnými kopanci....
Tohle je zase o 🤐, marne slov.

ad sud v lednicce: je to sice dobry, rychle a levny reseni(znamy to ma), ale krapet nemobilni. Jedinou velkou vyhodou toho je, ze o to muzete byt opreni pri toceni piva a debatovat :D

Jeden cas jsem uvazoval, ze vyrobim neco z maleho mrazaku(ucel to splni myslim si lepe a je to mobilnejsi), kde budou natocene trubky a na tom pridelany kohout...no jeste jsem se k tomu nedostal. Ale kdyz se da pujcit chlazeni i s kompresorem za 200-250 na par dni, tak se mi do toho moc nechce.