Schéma už nepotřebuji. Praxe a oči kutila ověřily, že nemusím s touto troubou nic takového měnit.
Po smontování a po průběžném zkoušení jsem přišel na další vychytávky:
- není nutné propojovat těleso horkovzduchu s tělesem grilu. Je to v zapojení a programu již nastaveno a při nastavení teploty 180°-230°C je také gril automaticky a optimálně v provozu.
- jakmile jsem si s také pomocí externího teploměru vyzkoušel graf s hodnotami čas/teplota pražení, tak tato skvělá trouba po ukončení procesu "pečení" troubu zcela nevypíná, ale i po otevření dvířek běží oba větráky bez topení (zadní z teplovzduchu do prostoru pečení a plastový uvnitř skříně mimo prostor pečení) a to do doby vychlazení 45°C - je přitom pochopitelně lepší otevřít dvířka trouby, protoře tento proces chlazení pokračuje i při otevřených dvířkách (jakoby mamina upekla kuře a chce ho vyndat ne úplně horké) - SUPER !!
- oba díly válcové klece pořízené za 30 Kč/ks jsem ožehl plamenem pro odstranění mikrobů a laku a pak ještě na 6 hod. vložil do lázně nasyceného louhu sodného. Tato operace je, jak jsem zjistil, zbytečná, protože v současnosti takto používané povrchové úpravy ocelových součástí jsou odolnější než chrom, nebo jiná povrchová úprava železného výrobku. Snad je jen poté vhodné projet proces pražení naplno a naprázdno, aby případné zplodiny z klece zmizely.
- pro pražení jsem použil nejprve zkaženou kávu koupenou v Kauflandu jen proto, abych viděl jak se ve válci promíchává určené množství. Uchycení míchacích lopatek přímo do mříže válce šroubky a matkami M3 umožňuje operativne kdykoli lopatky přenastavit a po optimálním nastavení zaaretovat roznýtováním, nebo zatavením. Spojení obou polovin drátěného válce je bajonetové (plechový pásek uprostřed válce), stačí snadno zasunout a otočit.
- - - - -
Myslím, že taková domácí a skvělá pražička kávy se dá ubastlit z každé mikrovlnky, která má horkovzduch a gril. Lidi je obvykle vyhazují do sběrných dvorů, protože se po$ralo něco kolem magnetronu. Ale všechno ostatní funguje jako u mé trouby koupené za stovku.
No a pak?
Pak nemusíte chlastat hnusného českého turka z nějakého starého bůhví kdy upraženého a bůhví kdy umletého kafe z Kauflandu, nebo kafe ze stejné suroviny v automatech a kancelářích, ale můžete si objednat pár kilo zelené kávy na celý rok
třeba zde (mají to co nabízí pražení, také zelené, nejlevněji a největší výběr) Stačí napsat, že chcete zelenou = nepraženou a úúúplně za jinou cenu(!)
Upražená káva se nemá mlít a použít dříve než po 2 dnech po upražení. Nejlepší je po týdnu. Po 3 týdnech už je nanic.
„Český turek“ je zhovadilost, protože káva nesmí být přelitá vodou teplejší než 95°C a nesmí v ní zůstat „lógr“ déle než 4 min!!!! Jinak se pak do kávy vylouhují nechutné třísloviny a jiné škodlivé látky.
Proto, kdo chce konzumovat slušnou a levnou kávu, měl by jako já přejít od „českého turka“
a všelijakých instantů a kávy z automatů a špatných hospod, k optimálnímu řešení:
Chce to koupit kila levné zelené kávy do zásoby, domácí pražičku (v nouzi i popkornovač), slušný mlýnek a naučit se jinou přípravu kávy než ji starou koupit v supermarketu, jen ji nasypat do hrnku a zalít vařící vodou (FUJ!!)
Já si teď objednávám zelenou kávu na delší dobu, pražím jak chci, umelu ji jak chci, připravím kávičku jak chci ... buď v espresu (Espresso stroj se dá pořídit ne moc draze a vydrží, když o něj umíte dbát), French(fluid)Presu, překapávači.... netušil jsem jaké má káva možnosti i pro nás "obyčejné a chudé lidi"
Rád se podělím se svou zkušeností.