Stránka 2 z 3

Napsal: 01 led 2014, 20:26
od Davidus
Taky jsem se šel kouknout. Jenže plamen vůbec žádný, nechce to chytnout. Do sporáku nevede ani jedna jediná trubka, jen dráty.

Napsal: 01 led 2014, 21:33
od EKKAR
Davide, máš na to špatnou pozorovací metodu, musíš uvažovat, že ve svým sporáku používáš ELEKTRONOVEJ PLYN... A podle toho pak volit i pozorovací metodu.

Napsal: 01 led 2014, 22:29
od Martin_Fio
Zdravím, takhle se mi zabarví plamen, když v okolí dělám třeba něco třeba s kuchyńskou solí. Stačí aby na plynovodu plynaři někde v okolí něco vařili a plamen se zabarví z rozprášených úsad z potrubí. Jak je "plyn" široký pojem je hezky pojednáno tady http://www.ib.cvut.cz/sites/default/fil ... tapeni.pdf

Napsal: 01 led 2014, 22:59
od Otkundes
Aby plynárna mohla odběratele nějak šidit na kvalitě, musela by zemní plyn ve své distribuční síti něčím ředit. Musela by mít zdroj nějakého jiného dalšího plynu. To by se pak nutně projevilo u všech odběratelů, k distribuční síti připojených, včetně průmyslových podniků.
Plyn je do Čech dodáván z více zdrojů, kde každý má trochu odlišné vlastnosti a složení, podle naleziště. Kvalita je však v předávacích místech, mezi plynárenskými společnostmi, kontinuálně kontrolována, zaznamenávána a podle ní se pak také mezi těmito společnostmi platí. Proto nevěřím na úmyslné čachry s kvalitou dodávaného plynu, které by vůbec mohl maloodběratel nějak postřehnout. Spíše by se ozvali velkoodběratelé...
Jak již bylo přede mnou konstatováno, přikláním se k názoru, že nestandartní barva plamene je závislá na seřízení spotřebiče, znečištění hořáku, nebo nečistotami ve spalovacím vzduchu (prach, znečištění těkavými látkami, výpary z chemikálií, a pod.). Lze ještě připustit vliv zvířeného prachu z plynovodního potrubí, tedy v samotném plynu.

Napsal: 01 led 2014, 23:31
od TAKJAN
Proč by ho nemohli ředit vzduchem? 1-2 % by byl dost velký zisk a jak to poznat?

Napsal: 02 led 2014, 08:15
od Jenda_KL
Bo by nebyl plamen červený.

Změní-li se poměr míchání plyn/vzduch ve spotřebiči jedno jakým směrem, výhřevnost vždy klesne.

Napsal: 02 led 2014, 08:43
od kejki
medulin píše:
Jimmi2 píše:Nedávno jsem se dozvěděl zajímavou informaci, že od té doby, co se plyn nevozí jenom z Ruska, se může při napájení ze "západní" větve docela měnit kvalita (složení) plynu. A tím i barva plamene.
Já osobně tohle zbarvení do červena obzvlášť v zimním období pozoruji skoro všude.
To by člověk asi musel štelovat furt.
Já také pozoruji že v určitém období má plyn v karmě nižší výhřevnost převážně v zimě a v létě má zase výhřevnost vyšší. Někdy je ho problém i zapálit. Dle nedávné revize je vše OK.
V zimě když má plyn nižší výhřevnost tak plynu na ohřev vody spotřebujeme více a v létě když klesá spotřeba plynu tak musím na karmě ubrat aby nás to neopařilo. Přitom přívod studené vody se teplotně nijak významně během roku nemění.

Mám podezření že to někdo z plynové loby "šidí" a schválně v období větší spotřeby dodávají plyn z nižší výhřevností. V létě výhřevnost zase zvýší, aby se vlezly do průměru výhřevnosti a na faktuře to potom pomocí tohoto průměrného koeficientu přepočítají na dodané KWh. Takže ve výsledku každý zaplatí více než kolik energie skutečně odebral.
Ale no tak, musíš také počítat s poklesem teploty vstupní vody. V létě mě studená neosvěží a v zimě se pod ní bojím strčit ruku, aby mi neupadla.

Napsal: 02 led 2014, 09:11
od Michal22
K té karmě- on taky může být rozdíl v létě, kdy jsou všude otevřená okna a tím pádem je v bytě plno kyslíku, a v zimě, kdy se klepem chladem, tak máme vše pozavírané a k hořáku se kyslíku dostane menší množství?

Napsal: 02 led 2014, 09:29
od kaja4
pavoucisit.
Jakou máš obměnu vzduchu v místnosti,kde je pl.sporák?Pokud je dům udušený plastovými okny a k tomu v místnosti s pl.sporákem je ještě odsávač -nedej bože při vaření se zapnutým ventilátorem-pak se nediv,že sporák má žluté plameny.K tomu ještě vzniká při nedokonalém spalování plynu jedovatý kysličník uhelnatý a saze.
Podívej se ve sporáku,zda je čistý směšovač.Taktéž,pokud je mokrá růžice hořáku,jsou plameny žluté do té doby,než se vysuší.

Napsal: 06 led 2014, 15:22
od Habesan
Plno kyslíku je 21%, když koncentrace v místnosti klesne na 16% tak lidi žijou, jsou při vědomí, ale jejich soustředění a pracovní výkony za nic nestojí (v našem školství běžné).
Nižší koncentrace už vedou ke ztrátě vědomí.

Napsal: 06 led 2014, 20:29
od TAKJAN
Poměr vzduchu v kotli se přece mění podle modulace. Ventilátor má pořád stejný výkon.

Napsal: 06 led 2014, 21:05
od Martin_Fio
Ventilátor kotle dělá v celém spalovacím prostoru hořáku jistý malý přetlak. Plyn prochází tryskou a strhává do hořáku množství vzduchu (venturiho trubice) jež je závislé na množství plynu a na tvaru hořáku (někde ještě seškrcení šroubkem). Poměr plynu a vzduchu je pak v jistých mezích vyhovující. Modulováním plynu se poměr vzduch plyn nemění. Většina plynových nízkotlakých spotřebičů je takto zkonstruována a moc se na tom změnit nedá. Ten ventilátor má nahradit tach komína a vždy tak zabezpečit transport spalin do komína. Pokud tam není - atmosférický hořák, tak je vysoké nebezpečí stržení spalin třeba digestoří do obytného prostoru. Na to stačí pár jednotek pascalů tlaku. Takže kombinace velký atmosférický spotřebič, plastová okna a digestoř je vražedná.

Napsal: 06 led 2014, 22:07
od TAKJAN
Myslel jsem turbo. Je fakt, že barva plamene nezávisí v podstatě na výkonu.

Napsal: 07 led 2014, 16:57
od kaja4
Ještě doplním.Při dokonalém spalování 1 litru plynu je potřeba přibližně 10násobek vzduchu.

Napsal: 07 led 2014, 17:03
od pavoucisit
Zdravím, takže do soboty se plamen s červeným jazykem stále objevoval na všech hořácích. Dnes jsem opět pozoroval sporák a vše OK. Děkuji za příspěvky k tématu.