Stránka 2 z 3

Napsal: 29 lis 2014, 10:35
od Celeron
Yarda1 píše:ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost
Potvrzuji, merunu nemám na zahradě 5 let a půlky, co jsem z ní zavářel jsou
jak kdyby byly letošní.
Až sem vlítnou mochametání, tak budem hodně rádi, že máme něco nakřečkovanýho ve sklepě. Uvědomujete si, že jak lehnou hyper/super, tak za 2-4 dny nemá půl národa co žrát a za pár týdnů se bude umírat hlady?
Jirka

Napsal: 29 lis 2014, 12:32
od weed_smoker
Toho ovoce,marmelády a šťáv bych se nebál,pokud tam není plesnivina.U zeleniny (cibule,kukuřice,rajčata,papriky,řepa,mix...) se změní chuť a barva,ale blbě mi z toho nebylo.Jen s polívkama,sádlem a masem bych byl hodně opatrnej.
A víčka bych doporučoval u starších flašek znova přemáznout barvou na kov,aby nerezly(u konzerv celej povrch).

Napsal: 29 lis 2014, 13:02
od konosuke
sakryš...dyť je to tam napsaný...best before end :D

Napsal: 29 lis 2014, 14:32
od Celeron
weed_smoker píše:Toho ovoce,marmelády a šťáv bych se nebál,pokud tam není plesnivina.....
To je jasný, proslazený, prosolený a usušený věci vydržej dlouho i bez jiný konzervace. Dokonce i v tropech, kde chleba zplesniví za 1 den.
Jirka

Napsal: 29 lis 2014, 15:01
od Davidsev
Celeron píše:
stasek píše:K marmeládám asi tolik: .... jak chutnaly a voněly na bramborových plackách.
Slaný bramborový placky s sladkou marmeládou? 8O
Bramborová placka není bramborák :wink:

Napsal: 29 lis 2014, 15:36
od stasek
Přesně tak, pečený jen na plotně, rozměr a tloušťka jako lívanec. To je s povidly bašta.

Napsal: 29 lis 2014, 15:59
od Michal22
Mám s tímto přímou zkušenost- cca v roce 1999 jsem vezl strýcovi mač do pálenice. Po cestě mě vykládal, jak měl málo modrýho, tak tam ještě dosbíral špendlíky. A pořád mu tam chybělo, tak to dosypal jahodovýma kompotama po babičce. Babička umřela v roce 1989, minimálně rok předtím už jen polehávala po špitálech. Takže zavařeniny musely být minimálně 11 roků starý.
V pálenici to vypálili a byla z toho moc dobrá kořalka. Každý kdo ji ochutnal, mě to potvrdil. Takže- pokud nejsou ty zavařeniny plesnivé, klidně je nech zkapalnit.
A ty bramborové placky- máti je občas dělá, na tefonové pánvi. Defakto mají neutrální chuť. S povidlama jsou úplně mňamózní. Ještě si pamatuju (když jsem byl děcko) jak je dělávala paní sousedka, měla klasický šporák v kuchyni, placky dělala přímo na plátech. Výborné, nepřekonatelné...

Napsal: 30 lis 2014, 14:13
od Celeron
Davidsev píše:Bramborová placka není bramborák :wink:
No to je mi informace! 8O 25 let umím oboje, v tomto mě netřeba školiti. :)
Bramborák je z syrovejch a placky z studenejch vařenejch.
To ale nic nemění na faktu, že bramborový placky jsou slaný, sice ne moc, ale jsou, aspoň u mě.
Jirka

Napsal: 30 lis 2014, 14:48
od ZdenekHQ
Kombinace slaný a sladký se přece nevylučuje. Těsto na palačinky se taky solí.

Napsal: 01 pro 2014, 06:57
od BOBOBO
I na buchte se solí . Všechen cukr lze na pití převrátit , nedělit . Stejně jsou švestky nejspíše vypeckopvané , takže je to fuk . Počkal bych ale na teplo . A musíš !! to vodou naředit .

Napsal: 01 pro 2014, 08:04
od p32
Pravda je, že hodně záleží na tom jak je to zavařené a někdy i rozvařené. Pokud tam není plíseň, tak to bude i k jídlu s menší technickou úpravou. Okurky asi budou už jen jak blato, takže ty asi ee.
Jinak brambory samy o sobě jsou zdrojem cukru, takže jsou určitě chutnější bramboráky při takovém tom delším osmahnutí až křupají. :wink:

Napsal: 01 pro 2014, 08:21
od BOBOBO
No u tchýně dělají tzv. trhanec - to jest v sádle upečený z bramborového těsta ovocný koláč sypaný cukrem . To tedy nemusím ....

Napsal: 01 pro 2014, 09:18
od serviceman
Moje babička dělávala na tálech bramboráky se švestkami, sypané cukrem - sen!

Napsal: 01 pro 2014, 22:00
od ZdenekHQ
Ony ty (pra)babičky většinou uměly hlavně s moukou, bramborama a zeleninou, masa bylo málo, s tím občas bojovaly....

Napsal: 01 pro 2014, 23:01
od Celeron
Tak jsem vytáhl sklenici třešní a půlku zblajzl. Odhadem 2006-2007. Dobrý a nerozblemtaný. No pokud se zejtra neozvu, tak vězte, že jsem po nich zcepeněl. :lol:
Jirka