Stránka 2 z 2

Napsal: 25 čer 2017, 19:56
od kovar
Koukám že se to docela rozjelo ale já se hlavně ptal na tu šalvěj.
Samozřejmě že mi tam nechyběl ani muškátový oříšek . Bez toho to nejde.
Máte někdo nějaký vyzkoušený výborný recept?

Napsal: 25 čer 2017, 21:47
od BOBOBO
Co to je Josefe ? To je něco na bolavý palec , nee ?

Napsal: 25 čer 2017, 22:30
od EKKAR
Za moji osobu by každej recept na polívku z rybího základu měl končit "... a za neustálého míchání vylejeme do záchodu."
Myslím, že k vyjádření mýho vztahu k jakýkoliv rybí polívce to je dostatečně srozumitelný... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Napsal: 26 čer 2017, 21:47
od warp
Ryby, moøské pøíšery a jídlo z nich zbožòuji. Rybí polévku dìlám vpodstatì z jakékoliv rybí hlavy, èásti èi oøezù. Musím jich ale koupit/sehnat víc, nebo￾ toho dost sežeru už pøi samotné pøípravì. Dìlám polévky jak tradièní hustou vánoèní, tak i obyèejný jemný vývar se zeleninou a zaváøkou. Naposledy jsem z vývaru kapøích hlav, které jsem mìl k veèeøi, udìlal tøeba èesneèku.
Jinak žábry se nemusí vyndavat, ale je to lepší - nevaøí se zbyteèný balast, z vìtších ryb s nedostateèným vykrvením mohou vývar i zneèistit.
Oèi (mozeèek) zásadnì nechávám, uvaøím a zkonzumuji separátnì - chutná to jako skoro jako ústøice - ovšem za nìkolik halíøù ! (je pravda, že vìtšinou o samotì, dost lidí to nemusí vidìt !?)
Škoda, že bìžnì v OC mají ryby na ledu, rozporcované - a cenné hlavy konèí bùhvíkde u zpracovatele. Mají jen kapøí, obèas lososí. Už oèekávám kdy bude mít Kaufland v akci celého Keøíèkovce-sumeèka. Pstruh a platýz je pro mì už moc obyèejný.
Ještì jsem pøidal obrázky ...

Napsal: 26 čer 2017, 21:51
od kovar

Napsal: 26 čer 2017, 21:54
od BOBOBO
Tyhle šrotové zbohatlíky nemusím .

Napsal: 26 čer 2017, 21:59
od kovar
Bořku mně nevadí že je zbohatlík.
Já mám rád ryby a ty má dobré. :wink:

Napsal: 28 čer 2017, 19:31
od jandu
Receptov narybaciu polievku je mnoho - čo región, to iný spôsob. So smotanou, s cestovinami, so yeleninou ale najmä bez nej.

U nás sa robí bez zeleniny, bez smotany, bez cestovín, i bez šalvie.

V potisí /po toku rieky Tisa/ sa robý veľmi jednoducho:
Základom je cibuľa, slanina, červená paprika. Základ sa varí cca 25-30 min. Potom sa pridajú hlava, časti plutiev z kaprov a varí sa dalších 25-30 min. V rešauráciách sa toto precedí a premixuje. Potom sa pridajú kúsky rozštvrteného kapra a varí sa asi 15 min. A to je všetko - samožrejme sa pridáva štiplavá paprika. Je sa s chlebom.

Napsal: 28 čer 2017, 19:49
od p32
Nejlepší rybí polévka je z vepřové hlavy. :wink:

Napsal: 28 čer 2017, 19:57
od JiriTom
p32: Souhlas.

Představa půl kapří hlavy i s okem na talíři mi chuť nenahání a vývar z "toho" také ne.

Napsal: 28 čer 2017, 21:44
od BOBOBO
Je to proto , že jsi to nejedl .

Napsal: 28 čer 2017, 22:22
od robo
Rybí polévku mám velmi rád. K ní se hodí na kostičky opečená houska na másle. Ale oči v hlavě a v polévce bych nesnědl. Polévku nevařím neb to neumím. Tím neříkám že vařit neumím ale tohoto úkolu se vždy zhostila o vánocích tchyně. Tchyně umřela, hodná ženská to byla, a z ženy se stala bejvalka. Tak jsem zvědav jak to dopadne o letošních vánocích. Třeba bude změna.

Napsal: 28 čer 2017, 22:43
od kovar
ROBO
Dobré ženy ještě nevymřely
:wink:
Jednu takovou mám doma a i když už tolik nehřeje , tak bych ji nikdy nevyměnil za putnu uhlí!
Kamarádi kteří nás znají to mohou potvrdit!
Ale vrátím se k té polévce.
Otec a bráchové byli vášniví rybáři. Od mala jsem měl rybu každý víkend když vyrazili na lov. Chodili na Radbůzu a tam byl veliký výběr.
Ale jen táta zkusil vařit rybí polévku.
Jenže on tam dal do hrnce všechno najednou a nedalo se to pozřít jak to zapáchalo.
Máma to vždy vylila do záchodu.
Ale jak jsem se oženil , tak bývalky matka , a potom i bývalka, dělala na vánoce rybí polévku.
Od té doby jsem nic lepšího nejedl , a to se snažím jako sfiňa!

Napsal: 28 čer 2017, 23:28
od warp
Robo, škoda že jsi až z Brna, mohl bych poskytnout svojí zmraženou k ochutnání.
Pokud by byl zájem, mùžu napsat podrobnìji svùj recept - na poctivou Vánoèní - vaøím ji vždy velký hrnec, i pro pøíbuzenstvo.
Zeleninu ano, ale jen celer, petržel a mrkev (na kostièky), tj. mùže být tøeba ta zmrazená "pod svíèkovou". Ještì mùžou být drobné rùžièky z kvìtáku. Rozhodnì ne kapusta, fazole, papriky ... Jako koøení používám sùl, vegetu, domácí magi, muškátový kvìt, balíèek koøení "RYBY" - pouze ten "jejich" z Kauflandu asi za 5Kè - celý vystaèí na 8 litrù.

Napsal: 30 čer 2017, 00:10
od robo
Warp dik za nabidku ochutnavky. S tou zeleninou je souhlas. Ale kvetak uz ne. Muškatový orisek je fajn i pri vareni brambor. Staci parkrat prejet po truhadle. Opatrne s nim. Testnul jsem i mlety ale je jiny, ma jinou chut. K tomu trochu libecku a suseneho cesneku. Brambory dostanou prijemnou chut. A vubec vanoce, to je rybi polevka a smazeny kapr. Toho se drzim leta letouci a primo se na ten kulinarsky obrad tesim. Bramborovy salat, ten jsem delal doma jen ja. A jak vsem chutnal. Razim metodu-na jidle, surovinach nesetrit.