Tak když už to Zvukař znovu otevřel, přidám několik novejch dojmů a pojmů s reštykama, který jsem od posledka potkal. Kladný hodnocení A+++ bych dal restauraci U silnice na silnici I/27 mezi Klatovama a Železnou Rudou. Výborná kuchyně, přívětivá až domácká obsluha, ceny víc než příznivý. Poloha
zde. Dalšíma lokálníma zajímavostma lokality jsou hned kolem hospody tekoucí potok jménem "Šukačka" a asi půl kiláku severně ležící osada "Onen svět". Věru, naši předkové měli barvitej slovník ... Další výbornou reštyku jsem dostal doporučenou v Jindřichově Hradci -
Restaurace Černej Pták - na mapě
tady. Opět, kuchyně dobrá až výborná, obsluha rychlá, akorát ceny poněkud vyšší - za oběd pro 3 dospělý jsme tam zaplatili větší částku než za oběd pro 4 lidi v předcházející hospodě v Pošumaví, přitom objednávka poobakrát hotovka z menu, žádná minutka. V obou hospodách jsme byli vloni v prosinci mezi Vánocema a Silvestrem, takže dojmy opravdu čerstvý.
Z letních cest můžu doporučit dvě hospody - jednak "Hodovnu" alias "Žižkovskou řízkovnu" z Havlíčkova Brodu -
pozice na mapě, druhak restauraci "Na staré poště" v Opařanech - viz
pozice na mapě. Obě dvě výborný žrádýlko za dostupnou cenu, prostředí i obsluha na úrovni vyhovující obyčejnýmu člověku bez požadavku "haute couture".
No a nebyl bych to snad ani já, abych nenapsal negativní hodnocení - někdo může mít jinou zkušenost, já jsem se ale na danejch místech napálil. Jednu těžkou nedostatečnou bych rád věnoval restauraci "Restaurant & Café Gurmania"
ve Starým Pelhřimově - shodně jsme celá rodina museli konstatovat, že osoba vykonávající zde funkci kuchaře se asi vyučila zedníkem nebo možná krmičem dobytka v JZD - "pečené kuřecí stehno" nedopečené, servírované s nedovařenou rýží, polévka nazývaná "cibulačka" zkyslá, smažený sýr se drobil (!!??!!), pokrm podávaný pod názvem "svíčková na smetaně" představovalo papiňákem vysušené hovězí a oblemcané cosi jako knedlíky s omáčkou podezřele růžovo-oranžové barvy jinak bez výrazné chuti a jakékoliv vůně nebo zápachu. Ceny přitom vysloveně "rejžovací" - bratru 160Kč za porci. Reštyka těží z polohy u silnice I/19, ale zaslouží si leda tak naplivat do xichtu. Naše dojmy potvrzovalo víc hostů, jedna rodina se dokonce zvedla po prvních soustech od stolu a bez zaplacení odešli s komentářem, že "takovej hnus svět neviděl".
Druhá mizérie, kterou jsem v době nedávný potkal, byla restaurace v dolní hale Wilsoňáku čili Hlavního nádraží v Praze - v rohu hned u východu do Vrchlického sadů alias "Šervůdu" na straně blíž k Muzeu. Jmenuje se to tam snad "Krušovická hospoda" nebo kýho vejra, ale kuchař by tam taky zasloužil za trest jíst svoje blafy po celej zbytek života. Zastavil jsem se tam začátkem prosince loňskýho roku - takže zase, nic "dávno tamú". Opět, věren český klasice, zajásal jsem nad svíčkovou na jídelním lístku. A znovu blamáge jak garáge na kamión. Maso sice měkký, knedlík taky jakž takž, ale naše kulturní dědictví smetanová omáčka smetanu vidělo možná přes špinavý okenní sklo českýho rychlíku, zato rozmixovaný mrkve v ní bylo tolik, že barvou mohla směle konkurovat pomeranči. Chuť bez stopy masitosti, jen mouka, cukr, ocet a sůl. Celkovej dojem fujtajbl na kvadrát. Osobu zastávající v tomhle pajzlu funkci kuchaře bych s chutí nechal pořádně vylouhovat v lednový Vltavě...