pesve píše:Skvělý matroš.
Tady tě trochu opravím - prášek je čistě "pravákový" - směsku sušených (na přání) jsem ti poslal.jirkati píše:... A prášek ze směsi by se možná nechal i šňupat.
![Shocked 8O](./images/smilies/icon_eek.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Moderátor: Moderátoři
pesve píše:Skvělý matroš.
Tady tě trochu opravím - prášek je čistě "pravákový" - směsku sušených (na přání) jsem ti poslal.jirkati píše:... A prášek ze směsi by se možná nechal i šňupat.
Ještě k tomu koření.kovar píše:Jendo já dělám houbové koření jinak.Sbírám více druhů(šiškovec černý,stroček trubkovitý,krásnoporka žemlička a pod.)Ale tu směs dělám v mixéru!Je to hodně jemné a nemusíš to přesévat!
No - a ukládal jsem si to tehdá proto, že jsem tam psal příhodu, jak jsme v lese viděli rodit srnku - což jsem viděl prvně v životě a zřejmě již nikdy zase neuvidímEDIT:
Možná bude kdysi této mé vzpomínky škoda, že se tady za měsíc zase smaže - už jenom proto, že mně chvíli trvalo, než jsem to celé "sesmolil"
No, "houbový prášek" někdy dělám jenom ze "stročků trubkovitých" - to se pak používá spíše jako ochucovadlo (koření). Taky jsou hodně aromatické - stačí použít jen málo. Může se použít třeba do zeleninové polévky, pod dušené maso (pokud tam někdo "nechce viděl" houby vcelku), apod.. Můžou se buďto pomlít, anebo třeba i podrtit (dobře usušené, spíše přesušené) v "hmoždíři".
Moc to ale neděláme, hl. manželka to nechce dělat
Když ale ještě žil jeden můj známý (mmchdm byl o něco mladší než já) - bydlel až za městem "na vyhnálově" (od něj už bylo blízko do lesa - nechával jsem si u něj za brankou, ve dvoře, babetu) - tak jemu jsem je často nosil.
Když jsem se nabídl, že mu přinesu nějakého "tvrďáka", tak vždy říkal: "Dones mně radši stročky".
I když bydlel poblíž lesa, tak už si na ně sám nezašel - při jeho silné cukrovce dostal navíc "bércák" (bércový vřed) - později kvůli tomu přicházel nejprve o prsty, později o celou nohu.
Tak ten "toto koření" (ze stročků) používal velmi rád a často. Od něj (vlastně ještě od jeho matky, pokud ještě žila) jsem se naučil to "koření" dělat i já.
Já teď (to malé množství "stročků", co jsem doma měl) poslal právě hafcovi