Stránka 14 z 27

Napsal: 15 zář 2020, 12:43
od Sadra17
Habesan píše: V opilosti jim ani nepřišlo divný, že ta trouba nehučí, nesvítí, a netočí talířem.
Nevšimli si ani toho, že ta mikrovlnka není zapojená v zásuvce...
to se mi stlo s rychlovrnou konvicí za střízliva :D napustím vodu zapnu a jdu na WC za chvilku se vracim zalévám čínskou polívku studenou vodou :lol: :lol: někdo jí hold vytáhnul ze zásuvky a já jak mám zažitý že je zapnutá nonstop tak jsem to prostě bral jako samozřejmost :lol: :lol:

Napsal: 15 zář 2020, 13:38
od ZdenekHQ
I klasická trouba umí zlobit. Zapnete spirály, horkovzduch, strčíte pekáč/misku a odejdete. Trouba svítí a fučí.

Za půl hodiny na vás čučí studená trouba, protože někdo neotočil termostatem...

Napsal: 15 zář 2020, 17:29
od EKKAR
Na to není potřeba ani mít sklerózu - na to stačí, aby se spálilo těleso. Trouba najednou začne mizerně péct, ale když používáte horkovzduch, není výpadek jednoho tělesa tak zřetelnej - až když odejde druhá půlka, trouba najednou netroubuje. To je pak překvápko, když přijdete do kuchyně půl hodiny po zapnutí a v troubě, která normálně hučí i svítí, máte na plechu syrový těsto, resp. v pekáči syrový maso ...

Napsal: 18 zář 2020, 16:08
od ZdenekHQ
Jsem tady vyhrabal nějakej starej recept na "kečup", a tam je na kilo rajčat půl deci octa + 80g sůl + 80g cukr. Jinak opět papriky, feferonky, jabka, cibule, dohromady téměř stejná hmotnost, jako rajčata.

Ono dost záleží, co komu chutná a hlavně, jakou chuť mají ty jabka.

Napsal: 18 zář 2020, 17:26
od Celeron
Tak jsem ze 2 kg rajčat cosi spáchal. Poslední kečupovka nebyla plná, tak šla po schladnutí do ledničky. Včera jsem ho zkusil s buřtama a je vynikající. Blbý je, že za rok budu zase tápat, protože už teď nevím, kam jsem ten recept založil. :oops:

Napsal: 18 zář 2020, 18:39
od kejki
Tohle znám z policejní čalamády, pak chce někdo recept a pošlu záznam toho, co se dalo do flašek, měřítko 15 kg zeleniny a druhá várka 28 kg. Ať si to přepočítaj sami, stejně to nikdy nevyjde stejně s nálevem. Prostě hned píšu jak se to upravilo daný rok, protože ten recept je na webu v 30 variantách.

Napsal: 18 zář 2020, 22:13
od ZdenekHQ
Činil jsem čertu dobře a peklem se mně odměnil. Přeladil jsem místnímu zahradníkovi STB, protože se nedostal přes PIN a navíc ten anténní konektor byl ve stavu, že ten střední kolík neměl kontakt, a on mě "zasypal" paprikama a rajčaty, dorazil to vajíčkama.

Asi mě taky čeká akce "kečup"...

Napsal: 19 zář 2020, 08:21
od EKKAR
Na nadbytek paprik a rajčat je jednoduchej recept - udělej si lečo do sklenic. Váhový poměry jsou zhruba 1 díl cibule na 2 díly rajčat a 4 díly paprik, ale dá se to i 1:2:2, jen je to víc rajčatovitý. Všecko se pokrájí na zhruba stejný kusy - asi tak 1x2cm, kdo chce, může drobnější. Cibule se osmaží na trošce oleje, na to se nasypou papriky a rajský, osolí se to a podle chuti se může přidat pepř. Pokud jsou pálivý papriky, pepře netřeba - ale záleží na chuti toho kterýho soudruha. Všecko se podusí pod poklicí do měkka a ještě horký naplní do skleniček pod víčko. Před zavíčkováním je potřeba hrdla sklínek otřít, aby víčka seděly na čistým skle. Sterilovat 10 minut varem, vyndat z hrnce a obrátit dnem vzhůru do vychladnutí. Jako základ libovolnýho pikantního dlabance nedocenitelný, doma to dáváme jak do velkejch 0,7l sklenic, tak i do menších, třeba 0,2l od hořčice. V případě nadúrody hub jde takový lečo prokombinovat i s podušenýma houbama, nebo učunit směs cibule : papriky : houby 1:2:2 a rajčata nahradit pálivým kečupem (na kilo paprik 1 čtvrtlitrovej kečup). Zasterilovat a uskladnit - výborná příloha třeba ke grilovanýmu masu nebo jen tak osmažená a zahuštěná vajíčkem k osmaženýmu párku/klobáse a chlebu jako rychlá večeře ...

Napsal: 19 zář 2020, 08:35
od konosuke
stejně zas řeknete že tovar z tržnice v Polsku je špatný ale papriky za 10 Kč kilo na lečo a na kečup
jsou akorát jenom tím anticovidem v Bille (co tam zdarma je) nenápadně ošetřím bo cobykdyby :(

Napsal: 19 zář 2020, 09:26
od p32
Ty to máš asi popletené, že? Tovar z Polska stojí za pendrek a musíš umět si vybrat. Něco ale jiného je zajet si do Polska a tam si to samé nakoupit. Je to levnější a výrazně lepší oproti tomu, co nám tady jako dovoz Polska nabízejí. :wink:

Napsal: 19 zář 2020, 11:37
od Celeron
EKKAR píše:Na nadbytek paprik a rajčat je jednoduchej recept - udělej si lečo do sklenic.
Ono nejde ani o nadbytek jako o nutnost. Lečo, co se prodává v obchodní síti je naprosto chuťově otřesný. Odzkoušel jsem tři výrobce a všechno stejnej hnus. Kámoška v Hruškovi si mě stěžovala, že to nikdo nekupuje a vracej to prošlý dodavateli. Kyselý a celkově hnusný, téměř k blití.
Takže i kdybych měl koupit suroviny za draho, tak lečo se dělat musí.
Jo a vřele doporučuju přejet dosedací plochu sklenice pro víčko nehtem proti srsti. Vloni jsem koupil asi 20 nových sklenic a dvě z nich měly škrábanec napříč, takže by netěsnily. Zkušenost z dřívějška když jsem zkoumal proč se dvě sklenice zkazily. Zajímavý bylo, že se při sterilizaci chytly a povolily až později.

Napsal: 19 zář 2020, 18:57
od ZdenekHQ
@EKKAR: Lečo je pro mě nanic, protože jak už jsem psal, nemám moc rád syrový rajčata a v tom leču jsou dost cítit. Takže ho nepoužívám.

Ale pokud potřebuju "lečo" třeba pod kuře, udělám si rychlou verzi na pánvi tak, jak píšeš, osmažená cibule, paprika, trošku zkaramelizovanýho cukru a (bohužel) trošku kvalitního kečupu. Osolit, trošku dokořenit (ale fakt na chuť, musí to být dobrý), provařit a šup s tím pod (teda spíš na) maso, co se mezitím na 200°C v troubě nasucho zatáhlo. Ubrat teplotu, zavřít a nestarat se o to... :D

Napsal: 19 zář 2020, 22:13
od ZdenekHQ
Mimochodem, abych dal námět, já ujíždím na čalamádě. Bez rajčat.

Ty letošní kvašáky, kam jsem dal z nouze třešňový listy jsou taky super. Víno(bago) je na podzim bez postřiku plesnivý, višeň nemám, třešeň tomu dává zvláštní dřevitou chuť. A prý je to zdravý.

Napsal: 20 zář 2020, 12:25
od ZdenekHQ
Tak společnost Hamé v okurkách Znojmia začala používat okurky dovezené z Turecka. Za to by se mělo máchat v koši ve Vltavě. I když majiteli Hamé je to jedno, je z Norska, tak je zvyklej na zimu, jen by se vykoupal.

Ale ono je to stejně jedno, stejně je ten lák hnusnej. Jako všechno od Hamé.

Provozní zisk Hamé (zdroj WIKI): −58,9 mil. Kč (2018); −39,7 mil. Kč (2017)

Napsal: 20 zář 2020, 12:33
od rnbw
Ano, od Hame je snad vsetko hnus. Ale daju sa kupit dobre uhorky od inych firiem, aj bez umelych sladidiel a podobnych hnusov.