Stránka 20 z 27

Napsal: 09 pro 2021, 11:33
od dobrman
já už zkoušel dle rad, namočit do horký vody, osušit a péct, propichovat na vnitřní straně, dokonce i radili lehce obalit moukou apod.
Všechny rady fungujou. Ale tak 50/50, praskne/nepraskne...
Zkusím tedy taky tu MW.
No, zase tak často je nemáme, takže pokusy jsou jen jednou za čas a podle mě asi stejně nejvíc záleží na tom jak jsou udělaný (střívko, nacpání a tak....)

Napsal: 09 pro 2021, 11:42
od ZdenekHQ
Je zvláštní, že třeba při opečení nepraskla, ale když jsem ji nechal dojít pod poklicí, aby se prohřála (místo té MW, ale to je na pár desítek vteřin), tak jsem ji našel svlečenou jak roztouženou babu.

Napsal: 09 pro 2021, 13:10
od Celeron
Ono jde taky o to, z jakýho "matroše" ty střívka jsou. Každý prasca nemá stejně kvalitní a ani zpracovatelé to nedělaj všichni stejný kvality. Ani nevím, jestli se jitrnice někdy nedávaly do uměliny od Viscofanu. Nepíšu samozřejmě o domácí zabíjačce.
Nojo, hovězí střevo by to vydrželo. Překvapilo mě, že se z něj dělaly balonety do Zeppelínů. Za 1. W.W. jedinnej známej matroš, co nepropouštěl vodík a přitom byl dostatečně pevnej a pružnej.

Napsal: 09 pro 2021, 13:27
od ZdenekHQ
No já to tenkrát reklamoval, že není možný, aby se přírodní střívko z celý jitrnice srazilo na velikost malé třešně, ale dušovali se, že umělý nepoužívají.

Napsal: 09 pro 2021, 13:33
od Celeron
Kecaj, to právě dělá kolagen. Přírodní dělaj srulovanou nudli.

Napsal: 09 pro 2021, 13:35
od ZdenekHQ
Mimochodem, koupil jsem půl kila hovězí mletý na hamburgery, vakuově balený, starý asi 10 dnů. Už bylo vidět, jak šedne a trošku pouští šťávu, prostě to zraje.

Z toho je tak super gulášová polívka, takovou jsem si už dlouho neuvařil. Ono to sice dá trošku práce a času, ale výsledek stojí za to. A je krásně mastná, žádný dietní piliny. Z toho jsem měl trošku strach.

Napsal: 11 pro 2021, 12:54
od ok1hga
. . . a co vy na vánoce připravujete ?

https://youtu.be/wfZ8ZCwpgFQ

Napsal: 11 pro 2021, 13:31
od maxijaroslav
To je hezké

Napsal: 15 pro 2021, 21:26
od SMITH
Niekdo zháòal návod na výrobu jaterníc .
https://www.youtube.com/watch?v=YDOVyP_L5uc

Napsal: 06 říj 2022, 00:10
od Celeron
Tady se teda dlouho nevařilo. :roll:
Mám dotaz: Vlašáky ořechy se vyloupou a jádra se nasypou do zavařovacích sklenic. Vrazí se to do mikrovlnky a pak zavíčkuje.
Prý vydrží i nekolik let a nežluknou. Problém je, že nevím na jakej výkon a čas nastavit mikrovlnku. A taky zda zavíčkovat před nebo po mikrovlnce, obracet sklenice nebo né.
Na netu je sice pár návodů ale papír a elektronická média snesou vše.
Zkoušel jste to někdo?

Napsal: 06 říj 2022, 08:09
od hafca
Děláme to už dlouho. Nejdřív okurky a časem když byla nadúroda i ořechy. Na velkou sklenici (720ml) je čas 90 sec při 800W výkonu trouby. Takže na 4 sklenice je to 6 minut. Podobně děláme okurky, jen je tam na sklenici 4 minuty.
Dával jsem je tam i s víčky a trouba neprotestovala. Byly jen položené a neutažené. Ale v poslední době je dávám bez víček. Ty mám připravené a jak sklenice vyndavám hned je zavíčkuji a otočím dnem vzhůru. Ořechy drží bez problému několik let. Nedávno jsme otvírali zapomenutou sklenici z roku 2016.
A ještě jeden poznatek, víčka drží tak, že je musím podrýpnout. Jinak je rukou jako ty z obchoddu neotevřu.
Ten výkon trouby není úplně kritický. Mívali jsme troubu 800W, teď má 1000W a rozdíl žádný nepozoruji.

Napsal: 06 říj 2022, 10:57
od Celeron
Dobrý, díky za odzkoušený návod.

Napsal: 08 říj 2022, 21:08
od kejki
Skladované v kvelbu, ve tmě, jsem ty z roku 2018 vyhodnotil, že to není ono. A ty z roku 2020, které jsem asi trochu přehřál, ty byly excelentní.

Napsal: 09 říj 2022, 17:19
od Celeron
kejki píše:Skladované v kvelbu, ve tmě, jsem ty z roku 2018 vyhodnotil, že to není ono. A ty z roku 2020, které jsem asi trochu přehřál, ty byly excelentní.
Vlašáky? Já je mám ve taky ve tmě, větraným sklepě při asi 8°C a za dva roky od sklizně byly do vánočního cukroví nepoužitelný. Přeschlý, nažluklý a hořký.
Proto zkouším to zavaření v mikrovlně.

Napsal: 12 říj 2022, 11:10
od kejki
Mluvím o zavařených, ty 4 roky jsou moc.