Stránka 3 z 4

Napsal: 28 dub 2013, 20:13
od cmaxi
Přislo mi to podezřelé, tak jsem to vyndal, pasivní chladič byl tak na 5 stupních, zkondenzovaná voda nezmrzla, takže to nebylo v minusu, ale chladný to bylo dost. Tak budu asi potřebovat ještě větrák.

Napsal: 29 dub 2013, 05:16
od Otkundes
Chladný vzduch je těžší, zkuste tu bedýnku otočit. Pak by měla začít fungovat i cirkulace vzduchu uvnitř. Pak ještě zbývá posoudit tepelný výkon toho článku, vzhledem k obsahu bedýnky.

Napsal: 29 dub 2013, 06:03
od BOBOBO
Ale , ale pánové , to jste si nedal nikdo na stůl vychlazenou Zemanovku , když nesmím pivo . No vysráží se na ní vzdušná vlhkost a i ta mi ji ohřeje . Jaksi vůbec nečtete a neregistrujete , že právě zásadně rozlišuji , zda chci při dvaceti stupních ochladit uvařený kafe nebo ještě ochladit to pivo (Zemanovku) na jednočíselný stav celsiových stupňů .

Napsal: 29 dub 2013, 07:52
od cmaxi
Otkundes píše:Chladný vzduch je těžší, zkuste tu bedýnku otočit. Pak by měla začít fungovat i cirkulace vzduchu uvnitř. Pak ještě zbývá posoudit tepelný výkon toho článku, vzhledem k obsahu bedýnky.
Do autochladniček se do 15L dává 12V 4-4,8A. Já mám 9L a odběr téměř stejný.

EDIT: Nechal jsem to otočený +- hodinu a pasivní chladič se stále nestíhá chladit, ale trochu to pomohlo.

Napsal: 29 dub 2013, 11:54
od tomasjedno
BOBOBO píše:Ale , ale pánové , to jste si nedal nikdo na stůl vychlazenou Zemanovku , když nesmím pivo . No vysráží se na ní vzdušná vlhkost a i ta mi ji ohřeje...
Když je výchozí stav pod rosným bodem okolního vzduchu, tak ohřeje. Když je výchozí stav nad rosným bodem okolního vzduchu, tak ochladí.
Laskavý čtenář sám uváží, jestli tohle vlákno založil člověk se zteplalou colou, nebo s vychlazenou.

Napsal: 29 dub 2013, 11:54
od _luky_
Taky jsem dospěl k jednoduchému řešení:
Polystyrenová bedna na cca 40l, z domova přivézt pár (4kusy) 1,5l PET lahví plné vody z mrazáku. Vydrží to na chatě celý víkend a to tam strkáme pivo i nealko, vedle leží salámy a maso. Stačí tam jen nelézt moc často a pěčlivě zavírat.

Napsal: 29 dub 2013, 17:57
od Otkundes
Hodina provozu je málo. I ledničce přece trvá několik hodin, než se její vnitřek vychladí na požadovanou teplotu a nemá ráda časté otevírání. A všimněte si, jakou velkou plochu u ní zabírá výparník, který je chladivem ochlazován hluboko pod bod mrazu...

Napsal: 30 dub 2013, 14:55
od cmaxi
Tak to tam nechám 8 hodin. :)

Napsal: 08 kvě 2013, 10:50
od ZdenekHQ
_luky_ píše:Taky jsem dospěl k jednoduchému řešení:
Polystyrenová bedna na cca 40l, z domova přivézt pár (4kusy) 1,5l PET lahví plné vody z mrazáku.
Podobně se dá chladit pivo na "lesní bečce". Každej má povinnost si přinést krýgl a jednu "namraženou petku".

Teď nevím, jestli není lepší slaná voda...

Napsal: 08 kvě 2013, 11:09
od Otkundes
Teď nevím, jestli není lepší slaná voda...
Jo, taková dobře vychlazená Šaratice, je někdy lepší než pivo. :)

Napsal: 08 kvě 2013, 12:05
od tomasjedno
ZdenekHQ píše:Teď nevím, jestli není lepší slaná voda...
Rozhodně ne. Zmrzlá voda je skvělý, a navíc levný, snadno dostupný a ekologický rezervoár chladu.
Posolit to znamená sice směs ochladit, ale kalorie se tím nezmění - jenom se ze skupenského tepla převedou na neskupenské - roztaje to. Dobré na výrobu zmrzliny a na prudké ochlazení nápojů, ale ne na transport a na udržování picí teploty.

Napsal: 08 kvě 2013, 13:14
od ZdenekHQ
Mám dojem, že to nakonec bylo tak, že tu bečku zakopali (možná předem dali do větší bečky či plachty), obsypali drceným ledem a posolili, proto se mě tam plete ta sůl...

Napsal: 09 kvě 2013, 00:35
od Celeron
Pánové, vymýšlíte složitosti. Kdysi jsme používali "JéZéDáckou ledničku". Do kýble se narovnalo 5-6 lahváčů, zalilo po hrdla vodou a přidalo 1-2 kg močoviny. Tenkrát byla v JZD za pět prstů, dnes se dá koupit za pár peněz pytel jako hnojivo. Při rozpouštění reakce chladila celkem vydatně kór když se kýbl obalil Karimatkou či podobnou pěnou. Ale bylo umění lahváče vytáhnout včas aby měly teplotu "8. schodu" :lol: No a pak se s tím ještě pohnojila zahrada.
Jirka
PS: Ty dnešní aktivní nebo pasivní autoledničky, ty jsou na trefení teploty mnohem horší...

Napsal: 09 kvě 2013, 06:17
od BOBOBO
Ono to s tím sudem v dalším sudu není tak jednoduché , hmotnost bečky klesá pod hmotnost kapaliny jí vytlačené ..... :D

Napsal: 16 kvě 2013, 20:42
od cmaxi
Aby jste si nemysleli, že jsem se na to vykašlal, stále se snažím udělat box, koupil jsem polystyren a udělal jsem z toho kvádr, bohužel nadále mi to moc nefungovalo, tak jsem koupil montážní pěnu a dal jsem ji do rohů na dno. I tak jakmile to dostanu třeba na 15 stupnů, tak po vypnutí to začne docela rychle růst a i když to nevypnu, třeba jenom stlumím vnitřní větrák, tak to začne růst.

Vůbec nevím proč tomu tak je. :D