Stránka 21 z 27

Napsal: 13 říj 2022, 10:57
od Celeron
Je tady nějakej bramborář? Mám možnost koupit několik pytlů brambor odrůda Adéla za 7 kaček kilo. Nerad bych ale nakoupil a v prosinci je vyházel pro půlmetrový klíče.
Na netu jsem našel recenzi: Adéla: ranná odrůda, velký výnos, výborná chuť, varný typ B. Neklíčí až do pozdního jara. Skladovatelnost dlouhodobá – duben.
Nějak tomu nerozumím. Myslel jsem, že ranný brambory se sklízej někdy v červnu až červenci. Tak jak to může vydržet uskladněný tak dlouho? Máti vždy tvrdila, že na uskladnění musí být pozdní odrůda.
No a další je, že jsou na Adélu na netu stížnosti, že ze stejnýho pytle se jich půlka rozvaří a druhá zůstane tvrdá. Prý to souvisí s rychlostí růstu před obdobím sucha a po období sucha. Tak z toho už jsem docela jelenem.
Brát nebo nebrat? Dřív jsme kupovali tak 2,5-3 metráky pro tři lidi.

Napsal: 13 říj 2022, 19:00
od ZdenekHQ
No tak ty brambory nedávej do tmy. Do sklepa, do chladu, ale s oknem.

Se mnou se už pohádalo tolik lidí, co nakonec zjistilo, že mám na jaře brambory jen s krásnýma klíčkama. :D Můj otec to nepochopil dodnes.

Co si asi ta brambora myslí, když je ve tmě?

Napsal: 13 říj 2022, 19:10
od Cust
Když je na světle, tak se začne bránit před škůdci a začne produkovat toxické látky. Pozná se to i podle toho, že se zvýší produkce zeleného barviva.

Napsal: 13 říj 2022, 19:31
od ZdenekHQ
Aha, další. :)

To drátěný sklo, co propouští minimum světla (určitě bude hrát roli i spektrum) a navíc je na sever ty brambory drží na hraně. Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován. Jo, objevuje se kolem klíčků, ale to už nikdo nejí, to je na sadbu.

Taky jsem zažil půlmetrový bílý klíče, ale to už nejde zasadit.

No každopádně je to vyzkoušeno hromadou let.

Napsal: 13 říj 2022, 20:02
od Celeron
Dobrý info ale odpověď na dotaz, jestli na uskladnění je lepší ranná a nebo pozdní z toho nevypadla. A jestli se odrůda Adéla půlka v hrnci rozvaří a druhá né, to taky nic.

Napsal: 13 říj 2022, 20:43
od p32
Adéla je dobrá, ale není to velmi ranná odrůda stejně jako Marabel. Sadí se spíše v polovině dubna a sklízí za 3 měsíce. Uskladnění přes zimu nesmí jít s teplotou pod 5℃ a taky ne nad 10℃, aby nezmrzly nebo nezačaly klíčit. Přikrytí je nejlepší obyčejnými novinami tak, aby tam šlo opravdu málo světla (kvůli "zelenému odstínu"). Dávám tak na sebe 9 velkých přepravek a nahoru pak přehodím starou deku, aby to dýchalo, ale bylo ve tmě. Za zimu je musíš 2-3x zkontrolovat a lehce probrat. Sklízejí se nejdříve začátkem července (pár domů), ale spíše koncem července a já je měl uskladněné do konce června, kdy už nám začaly docházet a asi 40 ks jich začalo klíčit. Ty jsem zasadil začátkem července a začátkem října jsou hotové a docela velké. Musí se to vždy pohlídat a první měsíc občas zalívat pokud je sucho. Zítra budu kopat zbylou třetinu (asi 12 kopečků) než začne pršet. :lol:
Pozdní brambory se sází jen na skladování a prodej do obchodů.
Mimochodem, "Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován." je blbina. Takhle to prostě nefunguje.

Napsal: 15 říj 2022, 11:49
od kejki
U Kralup pozdní brambory neuděláš, takže se tam na kšeft dělají třeba ty Marabel a dobrý, do nových vždycky vydržíme.

Napsal: 15 říj 2022, 18:21
od Celeron
Tak jsem zkusil Adély dnes k obědu. Všechny byly uvařený stejně, celkem dobrý a nerozsejpaj se. Ale uvařený se dost blbě loupou. Je mnohem silnější slupka než u jinejch, co jsme letos měli.

Napsal: 16 říj 2022, 15:54
od ZdenekHQ
p32 píše:...Mimochodem, "Navíc díky šlechtění je ten bramborovej "jed" už dávno deaktivován." je blbina. Takhle to prostě nefunguje.
Mně se líbí, že Ty jsi ochoten neustále bojovat na všech frontách. Ano, stopové množství tam je, ale v místech, který určitě nechceš jíst. Leda bys chtěl zkusit bramborovou Maryšu. :D

Rajčat se nebojíš?

Napsal: 16 říj 2022, 17:56
od Celeron
ZdenekHQ píše: Mně se líbí, že Ty jsi ochoten neustále bojovat na všech frontách.
Zdenku, viděls někdy film s D. Hoffmanem "Malý velký muž"? Pokud jo, tak asi víš, co to je Opačník. :lol:

Napsal: 18 říj 2022, 20:54
od Cust
ZdenekHQ píše:Rajčat se nebojíš?
nojo, to je zlo, ty zelené jsou vyloženě jedovaté :-D

Napsal: 19 říj 2022, 18:14
od ZdenekHQ
Na Rohlíku probíhá nějaká bitka, to jsem zvědavej, co se dozvím oficiálně z médií.

PS. Jo tak Brno už vím. Snad to rozchodí. Že já vždycky, když mám blbej pocit, tak se něco stane...

Napsal: 19 říj 2022, 20:57
od MH111
Brambory Adéla jsou fajn, chuťově nadprůměr, skladovatelnost není nejhorší. Doporučuji.

Napsal: 19 říj 2022, 21:01
od doktor365
MH111 píše:Brambory Adéla jsou fajn, chuťově nadprůměr, skladovatelnost není nejhorší. Doporučuji.
X let se u nás v práci prodávaly, pak nějak začaly stát za h..no, tak začali pěstovat antonie a vysočiny. Lidi to chválí já nevím, nekupuji u nás. Jinak ty adély bývaly dobré.

Napsal: 23 říj 2022, 14:12
od Celeron
Byli mě doporučený Berber. Koupil jsem metrák, tak se uvidí. Adély jsou už prý zdegenerovaný, nejlepší byly před 10 lety.