Stránka 22 z 27

Napsal: 23 říj 2022, 14:27
od Celeron
Ráno jsem naházel do pekárny komponenty na pšenično-žitnej chleba, stejnej poměr jako vždy, zapnul a odjel na dvě hodiny pryč.
Mělo být upečíno po třech hodinách v 12.10 ale ještě zbývala půlhodina. Kouknu do rozpálený pekárny a těsto dole, prostě nevzešlo. :evil:
Nikdy se mě to nestalo, v čem může být dílo? Práškový kvasnice, dva měsíce prošlý to snad nemohly způsobit, nebo jo?
Vrtalo mě hlavou proč ten čas o půlhodinu delší než jsem nastavil. Soused mi řekl, že asi 20 minut nešel proud. Přiznám, že nevím, jestli pekárna Domo po výpadku proudu normálně pokračuje v původním přerušeným programu dál, vypadá to že jo. Ale taky mohla jet znova od začátku znova 3 hodiny.
Netuším, co ty práškový kvasnice, jestli se třeba pořádně nerozmíchaný nerozjely a zase nespadly když se nezačalo hned píct. Nebo že se naběhlý těsto začalo znova míchat.
Ještě tohle zkoumat, jako kdyby nestačily nefunkční čínský elektronický krámy. :roll:

Napsal: 23 říj 2022, 15:47
od kejki
Většina pekáren udrží program přes půl hodiny výpadku napájení. A práškové kvasnice jsou hodně choulostivé, proto už je nepoužíváme.

Napsal: 23 říj 2022, 16:02
od hafca
Sušené kvasnice jsem přestal používat. Lepší je čerstvé droždí, stačí ho uříznout tak 3mm z kostky co se běžně prodává.Rozdrobím je do tekutiny, zasypu moukou a dál se nestarám.
Sušené by se asi nehodily na odložený start, třeba na druhý den ráno. To ale nedělám a tak nevím, jak by to dopadlo. Kdyby se ale nadrobily nahoru na mouku, možná by to šlo.

Napsal: 23 říj 2022, 17:07
od Celeron
hafca píše:Lepší je čerstvé droždí, stačí ho uříznout tak 3mm z kostky co se běžně prodává.
Myslíš tu kostku cca 4 x 4 x 4 cm?
Vyklepal jsem tu hrůzu z pekárny a rozřízl. Nechápu, ty kvasnice se snad vůbec nerozmíchaly a zůstaly dole u vrtule, kde kvašením vznikla bublina.

Napsal: 23 říj 2022, 17:21
od hafca
Pěkné :( .
Myslím přesně tu, snad se tady ani jiné velikost neprodává. Raděj jsem jí šel změřit a má 30x30x40mm. Takže proužek 30x30x3 bohatě stačí. Je to těsto téměř bez tuku, to kyne samo.
Já dávám vlažnou tekutinu, do ní nadrobím droždí, nasypu mouku a na ní zbytek přísad.
A když se s tím budeš chtít trochu patlat tak to necháš v pekárně jen vykynout. Upečeš ho v troubě vyjde ti takovýhle.

Napsal: 23 říj 2022, 18:07
od Celeron
Prosím Tě, když už o tom kecáme, jakej máš recept na pšenično-žitnej? Já jsem hodně pekl před 12 lety, když jsem vůbec nesměl solit a odzkoušený recepty se postrácely, navíc se rozsypal polyuretaňák řemen vrtule a tok byla pauza.
Začal jsem znova, protože Penam chleba, co prodávaj v Penny, je už asi 2 měsíce nejspíš stejnej recept jako za blokády Leningradu, kyselej, hořkej, zkrátka hnusnej. Nevím co do toho dávaj za votruby, piliny nebo jiný svinstvo aby to bylo levný. Možná pomletinu ze starýho vrácenýho. Synovec zjistil, že to nechce žrát ani pes, nedávno ještě jo.

Napsal: 23 říj 2022, 18:53
od hafca
Zapoměl jsem napsat, že to droždí je na půlkilovej chleba. Takže jestli pečeš z kila, tak jednou tolik. Neměřím to, někdy je to 5mm a nic se neděje, prostě jak to vyjde.
Běžný poměr mouk je 3 díly pšeničné a 2 díly žitné. Ale já kupuji mouku už namíchanou. Ne, není to žádná směs s podivnými přísadami. Jsou to jen namíchané mouky přibližně v tom poměru.
Recept je na mých stránkách, ale nic na tom není. 350ml vlažné vody (používám perlivou ze SodaStreamu). Ze začátku jsem zadělával pivem, ale nakonec jsem usoudil, že tohle stačí. :D Kousek toho droždí, sůl, kmín, velká odměrka oleje a když je, tak velkou odměrku vody z kysaného zelí. To dodá chlebu tu správnou chuť podobnou kváskovému chlebu. V nouzi trochu octa, ale není to podmínkou.

Napsal: 24 říj 2022, 10:26
od kaja4
Já peču již 7 let kváskový chléb žitno -pšeničný.Ručně jej hnětu v dřevěné díži.Napřed oživím žitný kvásek,vytažený z chladničky.Pak jej zedvakrát přikrmím.Pak jej rozmíchám v žitné mouce a přidám vlažnou vodu.Po cca 5-8 hodinách-záleží na teplotě v místnosti vzejde kvas.Do něj přidám pšeničnou mouku chlebovou a opět v díži 20 min. hnětu.Potom hmotu rozdělím na dva díly.První nesolím,manželka chce nesolený.Na vál rozhodím hladkou pšeničnou mouku a převálím těsto a uplácám z něj malý bochník.Totéž udělám i s druhým dílem.Vložím do simax pekáče,zakryji deklem a za cca 2 hod. těsto nakyne.Vložím do předehřáté trouby na 250 stupňů v kamnech -pevná paliva.Teplota se v troubě ustálí na 170 stupňů a za 60 min.upečený chlebíček vyndám z formy a zlehka potřu povrch slanou vodou.No a to mi už tečou gryndy,jak se na něj těším,až vychládne.

Napsal: 24 říj 2022, 12:20
od Celeron
Dobrý, ale kdo se s tím má v dnešní hektický době tolik hodin matlat. A elektrická trouba je dnes 20 kaček za hodinu. Lokomotivu (kuchyňskej sporák s troubou nahoře po straně plotny) jsme zrušili v roce 1967.

Napsal: 24 říj 2022, 17:31
od Celeron
Tak jsem Hafčo použil ten Tvůj recept a výsledek je, že s 4 mm rozdrobenejch kvasnic a půlkilem mouky to nakynulo na trojnásobek, málem pekárna přetekla. :) Asi budu mít Knäckebrot, nebo podobnej polystyrén :lol:
Ty práškový kvasnice jsem zkusil utřít s půl lžičkou cukru a zalejt trochou vlažnýho mlíka a nic. 20 minut a ani se to nehlo. Jsou jen 2 měsíce prošlý.
Čekám až vychladne jak bude chuťově. Vodu ze zelí bohužel nemám.

Napsal: 24 říj 2022, 18:21
od hafca
Máš nějakou divokou pekárnu. :D Mě to nakyne ani ne k hornímu okraji. Co to bylo za mouku?

Napsal: 24 říj 2022, 20:47
od kejki
:D Já dávám čtvrtku kostky a vyběhne, když je moc vody, ale pak se propadne a je to "ušák". Takže skutečně odměřuji vodu a 350ml na půl kila je na mojí pekárnu moc.

Napsal: 25 říj 2022, 10:32
od Celeron
hafca píše: Co to bylo za mouku?
Babičina chlebová mouka. Chleba dobrej ale příště dám míň cukru a víc soli a víc drcenýho kmínu. V některejch receptech dávají chlebový koření. Nikdy jsem ho v krámě neviděl, nevíš, co v tom je?
A ještě jeden dotaz, co změnit, pokud je uprostřed hodně "řídkej" , moc "nabublanej"? Mě se ale nepropadl.
Díky!

Napsal: 25 říj 2022, 10:54
od p32
Celeron píše:V některejch receptech dávají chlebový koření. Nikdy jsem ho v krámě neviděl, nevíš, co v tom je?
složení je: kmín, koriandr, fenykl, anýz :wink:

Napsal: 25 říj 2022, 11:43
od hafca
Celeron píše:
hafca píše: Co to bylo za mouku?
Babičina chlebová mouka. Chleba dobrej ale příště dám míň cukru a víc soli a víc drcenýho kmínu. V některejch receptech dávají chlebový koření. Nikdy jsem ho v krámě neviděl, nevíš, co v tom je?
A ještě jeden dotaz, co změnit, pokud je uprostřed hodně "řídkej" , moc "nabublanej"? Mě se ale nepropadl.
Díky!
Tu mouku neznám, zkusil jsem jen jednou její hladkou na škvarkové placky a nic moc. Kdes vzal nápad s cukrem do chleba?
Jestli je "řídkej" dej míň vody a nebo uber ještě droždí. Mě to nedělá, protože to těsto po vyndání z pekárny vlastně "shodím" ještě jednou tím, že ho vytvaruji do bochníku. Vypadá to, že ti to kyne ještě při pečení.
Nevím kolikrát ti pekárna za celý cyklus těsto promíchá aby spadlo. Stálo by za pokus, tak půl hodiny před začátkem pečení do těsta párkrát píchnout prstem aby spadlo.
Jestli máš někde poblíž Globus nebo Kaufland zkus tu mouku co jsem sem dával. Kdyby nic jiného, je levnější a nemusíš se s tím míchat. Jestli ale máš chutě na nějaký speciální chleba, tak ti nic jiného nezbyde.