Vaříme při bastlení II

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Hubert_79
Příspěvky: 6583
Registrován: 24 pro 2017, 01:00
Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Kontaktovat uživatele:

#376 Příspěvek od Hubert_79 »

Jemu to nevysvětlíš. Jako další "argument" očekávám to, že pivo stálo 1,70 Kčs a mlíko 2 Kčs.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!

Uživatelský avatar
ransom
Příspěvky: 924
Registrován: 19 črc 2020, 02:00
Bydliště: Náchod

#377 Příspěvek od ransom »

Desítka pivo a polotučný mlíko. Dvanáctka byla za 2,50 (Plzeň za 2,80) a plnotučný mlíko za 3,10.
A hlavně mana dělného lidu - cigára! Marsky za bůro, Startky za čtyři a Zorky dokonce za 3!
To se to lidu levně smrdělo a chrchlalo, ne jako dnes...
Naposledy upravil(a) ransom dne 02 črc 2023, 09:38, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Hubert_79
Příspěvky: 6583
Registrován: 24 pro 2017, 01:00
Bydliště: Praha 6 - Petřiny
Kontaktovat uživatele:

#378 Příspěvek od Hubert_79 »

Tak nějak, v roce 1989 mi bylo deset, tak si zas tolik nepamatuji.
Jinak pro nostalgiky doporučuji pečlivé studium denních situačních zpráv, kde je hodně věnováno činnosti nelegálních struktur, ale i tomu, jak se ekonomice "dařilo", případně závažné kriminalitě. Čili věcem, o kterých Rudé právo fakt nepsalo a v ČST se taky neviděly.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#379 Příspěvek od Celeron »

Hubert, dobře Ty. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Uživatelský avatar
Crifodo
Příspěvky: 14471
Registrován: 11 říj 2005, 02:00

#380 Příspěvek od Crifodo »

Hubert_79 píše: Jinak pro nostalgiky doporučuji pečlivé studium
Jaký je účel relativizovat dnešní humus poukazováním na ten včerejší?
Pro větší účinnost bys mohl rovnou vytáhnout mletou kávu z bukvic za první války nebo morovou epidemii? Proti tomu si dneska žijeme jak prasata.
Mě zajímalo to irské "máslo" co se dá rozmetat i při +6° díky lahodným přídavkům rostlinných olejů. Teď, v roce 23, ne v době kdy byl rozvědčík nadporučíkem.
Chuťovými "preferencemi" odůvodňované verze dobrot z kaufláčů, palmový tuk místo másla, soja místo šlehačky. Myslím že nějaká Joura před pár lety si to brala za úkol probojovat odstranění těchto rozdílů ve verzích, ale nedočetl jsem se už, jak to dopadlo.
Rotace másla ze státních rezerv je běžný jev, pozastavit se nad tím asi může jen hysterik. Nanejvýš by možná investigativec mohl zjistit, pokud je objem prodávaného "másla" neúměrně velký vůči "čerstvému máslu", že asi rotujeme jaksi i cizí rezervy, jinými slovy někdo krmí obyvatelstvo (třeba) cízím humusem a kvalitu (třeba) prodává ven.
https://archiv.hn.cz/c1-66507190-maslo- ... ladovatele
https://www.dtest.cz/clanek-1584/cerstv ... -vzacnosti
Nemám důvod domnívat se, že od dob vekslování se státními rezervami paliv ve Viktoriagruppe to dneska bude jiné, Babiš sem, Bureš tam. Tím spíš ve žrádlu.

Uživatelský avatar
ransom
Příspěvky: 924
Registrován: 19 črc 2020, 02:00
Bydliště: Náchod

#381 Příspěvek od ransom »

To není relativizace, pouze popření keců, že "za bolševika nic takovýho nebylo", protože bylo.

Co je na tom rakouským (nebo jakým) másle vlastně špatně, kromě tradičně bídného překladu z němčiny?
Že je v tom trocha řepkového oleje, to je hned a jasně řečeno. Pokud pominu Babišovy kšefty a biopaliva, tak řepkový olej patří mezi nejlepší potravinářské oleje. Roky jsem stavěl lisovny a rafinace právě na řepkový olej, vyslechl řadu odborných konzultací, a nic jiného dnes do kuchyně nechci. Jestli to zlepší roztíratelnost zastudena, hospodyňky budou chrochtat blahem.
A jestli se to někomu nelíbí, tak není povinnost kupovat to.
Já třeba máslo nežeru vůbec, nechutná mi od dospívání.

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#382 Příspěvek od EKKAR »

Já zase nic jinýho, než máslo a sádlo k namazání na chleba nevezmu do držky. A olej jedině za studena, řepákovej nebo olivovej, na smažení jenom na rostlinný produkty - třeba na květák. Pod maso musí bejt sádlo, na oleji jakýhokoliv původu má pachuť. Veškerý produkty katalytický potravinářský chemie = margaríny libovolnýho původu, názvu a složení jsou mi zeširoka a zdaleka ukradený, respektuju je jedině do pečení (třeba k vymazání plechu/formy apod.). Za syrova/studena bych s tím nenamazal ani panty u dveří, protože to "nežerou" ani tak primitivní organismy, jako jsou plísně - nebo už někdo z vás viděl zplesnivělou Rámu nebo podobnej humus?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
ransom
Příspěvky: 924
Registrován: 19 črc 2020, 02:00
Bydliště: Náchod

#383 Příspěvek od ransom »

A plesnivý sádlo už jsi viděl?

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#384 Příspěvek od EKKAR »

Jo, bohužel to už jo. A dokonce to bylo "zavařený", pod víčkem ze zabijačky, po otevření se vyvalil puch a vyšlo najevo, že asi nedobře zasterilovanej obsah při skladování mimo lednici "chytnul peniscilín".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
ransom
Příspěvky: 924
Registrován: 19 črc 2020, 02:00
Bydliště: Náchod

#385 Příspěvek od ransom »

Mně je sádlo odporný od dětství.
Vypočítal bych asi jen tak z hlavy desítky věcí, který nežeru. Dělat ale kvůli každý z nich přednášku?

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#386 Příspěvek od EKKAR »

Nj, někdo holky, jinej vdolky. Nevíš o co přicházíš, ale to mně tvrdívají zastánci margarínů, tvarohu a dalších zakysanejch výrobků taky. Takže fifty fifty. Jediný, co skutečně nechápu je, že někdo z Česka může nepít pivo, protože mu nechutná ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
ransom
Příspěvky: 924
Registrován: 19 črc 2020, 02:00
Bydliště: Náchod

#387 Příspěvek od ransom »

Vím o co přicházím. Nechutná mi to a zvedá se mi z toho kufr.
Ano, každej to máme jinak. Moje šéfová nejí ovoce a zeleninu. Vůbec, ani kousíček. Z pohledu na rajče nebo na rozkrojenej meloun se jí dělá blivno jako vegetariánovi z prejtu.
Vidíš, pivo taky nepiju. Toho jsem ale už asi vypil moc, tak si tělo řeklo že víc nechce.
Teď jsem zjistil, že jeden známej žere moučný červy. Nosí všude s sebou pytlík a uzobává je jako Rus slunečnici nebo jako Američan Jerky. Nabízel mi ať koštnu, jenomže on měl jenom ochucený. Jestli něco nesnáším tak wasabi, chilli, křen a podobný věci.

Uživatelský avatar
milosak
Příspěvky: 425
Registrován: 27 lis 2018, 01:00
Bydliště: Praha zapad

#388 Příspěvek od milosak »

Já zase nepiju víno, je mi po něm blivno, ale nejhorší je že se se mnou točí
v noci postel . To po pivu nikdy ... :D

Uživatelský avatar
DukeNuke
Příspěvky: 304
Registrován: 02 dub 2018, 02:00

#389 Příspěvek od DukeNuke »

Vyrostl jsem na chlebu se sádlem. Byl snad každý den. V komoře byl asi 25 litrový kameňák, který byl po zabíjačce plný. Tehdy prase muselo mít aspoň 200kg :-)
Co se týče označení čerstvé máslo, viděl jsem kdysi nějaký dokument v tv - čerstvé máslo bylo máslo, které se vyrobilo s ranního mléka a ještě ten den šlo do obchodů. Máslo, které se skladovalo, bylo prodáváno jako stolní máslo a stálo tuším 8 kaček.
Margaríny a další náhražky se u nás nejedly nikdy. A mám to stejně dosud. I když po cholesterovém nálezu něco dělám na olivovém oleji. Ale stejně tam přidám kousek sádla (či másla - to dle masa) už jen pro tu chuť.

Uživatelský avatar
Pikofarad
Příspěvky: 1218
Registrován: 02 pro 2007, 01:00
Bydliště: 742 58

#390 Příspěvek od Pikofarad »

Bylo kdysi lépe.Dnes musím pít staré víno,jíst plesnivé sýry,jezdit autem bez střechy :(

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“