Vaříme při bastlení (odděleno, uzamčeno)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
jandu
Příspěvky: 4509
Registrován: 06 úno 2007, 01:00
Bydliště: vých.slovensko

#436 Příspěvek od jandu »

Za socializmu sa predávala konzerva "šunka s vajcom".
Pozná niekto recept na jeho domácu výrobu?
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.

Uživatelský avatar
Michal22
Příspěvky: 7655
Registrován: 28 bře 2012, 02:00
Bydliště: Brno

#437 Příspěvek od Michal22 »

A kdybys do šunkovaru naházel mimo masa i vařené vajco, tak by to šlo, ne? My teda dáváme vařená vajca do sekané, taky to není špatné.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...

jandu
Příspěvky: 4509
Registrován: 06 úno 2007, 01:00
Bydliště: vých.slovensko

#438 Příspěvek od jandu »

Do sekanej, do fašírky samozrejme. Ale to chutilo ako "zmixovaný" Ham and Eggs.
Napadlo ma rozmixovať údenú šunku a pridať do rztrepaných vajec (soľ, peper) a dať to do zaváraninovej fľaše a vložiť do rúry - či už v nádobe s vodou alebo samotne a zapiecť.
Len či niekto nepozná nejaký vyskúšaný recept.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#439 Příspěvek od ZdenekHQ »

Už ten recept ladím, musí se jít podobnou cestou jako u šunky, t.j. syrový pomletý maso + syrový vajíčka + koření + pasterizace. Šlo by to i v šunkovaru, ale já jsem to raději nacpal do umělých střívek 45mm. Ale jde to i v hrnku.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
hafca
Příspěvky: 4401
Registrován: 27 črc 2004, 02:00
Bydliště: 25km na západ od Prahy
Kontaktovat uživatele:

#440 Příspěvek od hafca »

Rillettes aneb vepřové maso ve vlastní šťávě.

1 kg vepřového bůčku
1 kg krkovice nebo plecka
1 kg uzeného kolena nebo krkovice
4 cibule
200 g sádla (už vyškvařeného)
3 dcl suchého bílého vína
2 bobkové listy
pepř
sůl - jen velmi málo

Troubu rozehřejeme na 120°C.
Maso nakrájíme na velké kostky, neodstraňujeme ani kůži, ani kosti.
Všechno maso dáme do kastrolu, přidáme cibule, nakrájené na čtvrtky, bobkový list, zalijeme vínem a dvěma sklenkami horké vody. Opepříme, lehce osolíme, přiklopíme poklicí a dáme do trouby.
A teď nastává nejdůležitější pasáž – maso musí zůstat v troubě nejméně osm, lépe deset hodin. Každou hodinu se podíváme pod poklici, zamícháme. Po několika hodinách se maso začíná oddělovat od kostí.
Stále trpělivě mícháme. Odstraňujeme z kastrolu uvolněné kosti, které se oddělily od masa. Mícháme vidličkou. Po osmi až deseti hodinách je hotovo. Pořádně vybereme zbytky kostí a kůží, prostě vše co tam nepatří. Pečlivě rozmícháme vidličkou – maso pak tvoří krásná dlouhá vlákna.
Rozdělíme ještě horké do připravených vymytých sklenic, necháme vychladnout a umístíme do chladna.
Druhý den rozpustíme sádlo, zalijeme maso ve sklenicích a vrátíme do chladna. Takto zpracované nám vydrží v lednici několik týdnů. :chlupus:

My nedáváme uzené, místo něj přidáme krkovici nebo koleno. Zdálo se nám to moc navoněné po uzeném, chce to vyzkoušet. Nebojte se kůže, udělá pěkný sos. Neděláme to v troubě, ale v pomalém hrnci. Na menší výkon a také kolem osmi až deseti hodin. Prostě, až je to hotové. Sádlem, které jen tak tak tekoucí to polijeme hned, kdo má čekat do dalšího dne. To už peču chleba, chystám okurky a chuťové pohárky abych vyzkoušel novou várku. :lol:
Poznámka pro šťouraly, elektriky to při té teplotě moc nesežere. V pomalém hrnci je jí za cca 10,-Kč.

Je to volně podle Jeana Carmeta
Přílohy
ril.jpg
(35.92 KiB) Staženo 67 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.

Uživatelský avatar
Pikofarad
Příspěvky: 1218
Registrován: 02 pro 2007, 01:00
Bydliště: 742 58

#441 Příspěvek od Pikofarad »


Uživatelský avatar
hafca
Příspěvky: 4401
Registrován: 27 črc 2004, 02:00
Bydliště: 25km na západ od Prahy
Kontaktovat uživatele:

#442 Příspěvek od hafca »

Tady vidíš, jak je dobré být soběstačný. :lol:
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.

Uživatelský avatar
DRAKE
Příspěvky: 276
Registrován: 05 zář 2005, 02:00

#443 Příspěvek od DRAKE »

Moje oblíbený:

sul
olej
cibule
slanina
fazolky

Osmahneme cibuli na oleji do sklovita. Poté přidáme nakrájenou slaninu nebo krkovici. Nakonec fazolky, osolíme a dusíme dokud nezměknou.

Rychlé, dobré a docela zdravé. Dá se to samozřejmě všelijak vylepšovat.
Ježíš na kříži zaplatil za naše hříchy a tím nás osvobodil od věčné smrti. Platí i pro bastliře :-).

Uživatelský avatar
arambula
Příspěvky: 198
Registrován: 22 srp 2009, 02:00
Bydliště: Praha Východ

#444 Příspěvek od arambula »

Jak rychle oloupat větší množství NOVÝCH brambor?

Připravíme si:
1x kbelík s vodou
1x štětka na záchod (nová)
1x vrtačka

Do kbelíku s vodou vložíme brambory a do vrtačky upneme hajzelkartáč. Ponoříme do vědra a spustíme. Po chvíli máme brambory oloupané...

Uživatelský avatar
ok1hga
Příspěvky: 11485
Registrován: 28 lis 2006, 01:00
Bydliště: Česká Třebová

#445 Příspěvek od ok1hga »

arambula píše:Do kbelíku s vodou vložíme brambory a do vrtačky upneme hajzelkartáč. Ponoříme do vědra a spustíme.
. . . dobrou chuť !

Uživatelský avatar
hafca
Příspěvky: 4401
Registrován: 27 črc 2004, 02:00
Bydliště: 25km na západ od Prahy
Kontaktovat uživatele:

#446 Příspěvek od hafca »

Ani jsem netušil, jaké má Rillettes poetické slovenské jméno. :lol:
Přílohy
jam.jpg
(40.53 KiB) Staženo 57 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#447 Příspěvek od Celeron »

ok1hga píše:
arambula píše:Do kbelíku s vodou vložíme brambory a do vrtačky upneme hajzelkartáč. Ponoříme do vědra a spustíme.
. . . dobrou chuť !
Zapoměls podotknout "použitej hajzlkartáč, nejlépe řádně odleželý" :lol: :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Uživatelský avatar
PeteBurns
Zablokován
Zablokován
Příspěvky: 2576
Registrován: 08 říj 2007, 02:00

#448 Příspěvek od PeteBurns »

V Srbsku ma minule znami ponukli oskvarkami, volaju ich bonbony zo svine :) Aj ked maso nejem, trochu som ochutnal, aby sa neurazili, ale keby som vedel, ze ma potom dva tyzdne bude ukrutne boliet brucho, radsej by som ich urazil :D Netusim, co tam vsetko bolo, na SK mi z nich nikdy nic nebolo 8O Takze po zhliadnuti toho obrazku dzemu zo svine radsej odporucam vsetkym cestovatelom do Srbska, nech si dvakrat rozmyslia, ci ho budu skusat, alebo tie bonbony :lol:

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#449 Příspěvek od ZdenekHQ »

To musíš zapíjet Rakií, když na to nejseš zvyklej...

Moje ex dělala po vepřovým se sodovkou taky kotrmelce v posteli, srovnalo ji jedno pivo.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
hafca
Příspěvky: 4401
Registrován: 27 črc 2004, 02:00
Bydliště: 25km na západ od Prahy
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od hafca »

PeteBurns
Až porostou houby, zkus houbové škvarky. To je teprve ta pravá dobrota. Po té se ti určitě nic ošlikvého nepřihodí. Tedy v případě, že víš co sbíráš. :lol:
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.

Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“