Ono to jde, BOBOBO, i bez kvasinek a solí. Chce si to jen předem ujasnit, zda výsledný produkt má být určen k opíjení se, k vypálení, a proto přidávat více cukru, k prodeji (zde vysmívaným) Pražanům, nebo jen na občasné pochutnání si, kde tu chuť svého ovoce na jazyku poznáte.
Jak jsem již dříve uvedl, stačí si nazbírat maliny, nechat je dva dny v teple a pak je, nakvašené, přidat do demižonu k ovoci, které chcete zkvasit. Je to jednoduché a zdarma. U rybízu se mi neosvědčilo lisování. Na dně demižonu pak byla vysoká vrstva kalu. Ty kuličky tuto vrstvu eliminují, drží ten kal v sobě.
Teplota kvašení? Stačí pokojová kolem 20°C a do týdne co ustane bublání v kvasné zátce, stočit. Výtěžnost: z 50 l demižonu a 15 kg černého rybízu, asi 33 l rybízáku.
Chlastáme při bastlení
Moderátor: Moderátoři