Elektrický vařič - dlouhý ohřev

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#46 Příspěvek od Achab »

U starších sporáků pamatuju plotnu s plynule regulovatelným termostatem pouze u jednoho typu GS Fiko-Končar. Plotna 1000W/Ø180mm, odpružený kryt termostatu ve středu doléhal přímo na dno hrnce. Plotna byla určená k zamezení připálení potravin při pomalejším ohřevu. Při nastavení na maximum se na ní dalo bez problémů vařit - hřála stejně, jako běžná plotna 1000W s omezovačem teploty. Další plotny u tohoto typu byly 2000W/Ø180, 1000W/Ø145 a 600W/Ø110mm.

@ZdenekHQ: taky mám nádrž 100l - Darling Mikro. Ale i menší nádrž s vakem má po výpadku rezervu, nějaký ten litr na vaření určitě.

Kremik
Příspěvky: 3467
Registrován: 30 bře 2012, 02:00
Bydliště: Havířov

#47 Příspěvek od Kremik »

Achab píše:Ale i menší nádrž s vakem má po výpadku rezervu, nějaký ten litr na vaření určitě.
Pokud se po výpadku proudu automaticky uzavře záchod, tak možná :D

Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#48 Příspěvek od Achab »

Před výpadkem je nádržka plná, pak si musí uživatel rozmyslet, jestli chce splachovat nebo vařit. U nás jsou výpadky minimální a většinou do několika minut. Plánované delší odstávky 1-2× ročně oznámí E-On 2-3 týdny předem, takže to nikoho nemůže zaskočit.

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#49 Příspěvek od Celeron »

Vidíš to moc optimisticky. Co takhle výpadky způsobený přírodou? Minulý týden jich bylo tolik, že se Čezáci poměrně dost zapotili. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od ZdenekHQ »

Byly časy, kdy byly běžný obecní studny s pumpou. Tady taky jedna byla a chodil jsem tam dřív pro vodu, protože byla výrazně lepší než ta moje ze studny. Než jsem natáhl vodovod. Taky byly obecní hydranty. Obojí u nás jaksi zmizelo... :?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
Celeron
Příspěvky: 16140
Registrován: 02 dub 2011, 02:00
Bydliště: Nový Bydžov

#51 Příspěvek od Celeron »

Obecní studny u nás jsou, tedy pokud nejsou vyschlý zamčený na řetěz kvůli nepřizpůsobilejm, který neplatěj vodný a stočný a elektriku. Ale není to nic platný, jezděj si pro vodu s károu na hřbitov, tam je funkční vodovod na mnoha místech. Akorát nevím, jestli to je pitná z městskýho rozvodu a nebo jen užitková ze studny v zahradnictví vedle hřbitova. Nezkoušel jsem ji pít, kdoví až kam se časem dostanou zbytky z rozkladu spoluobčanů. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od ZdenekHQ »

Hřbitovním studním se u nás říkalo, že ta voda "teče mrtvýmu z ucha". No, to asi nebude dobrej zdroj vody, člověk by musel vědět, kudy teče ten pramen.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#53 Příspěvek od Achab »

Obecní studny jsou u nás pouze na užitkovou vodu. Většina soukromých taky nevyhovuje, převážně kvůli výskytu fekálních baktérií z netěsnících žump apod. Ale pilo se z nich od nepaměti a nikdo neonemocněl, i když byly často pár metrů od hnojiště. Voda z obecního vodovodu je bakteriologicky v normě, ale zase tam bude chemie spláchlá z polí.

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od ZdenekHQ »

Chemii by měli nějak hlídat. My jsme napíchnutí na Březovské vodovody, chuťově je to jedna z nejlepších "vodovodních" vod, co jsem pil, bez chloru a podivných příchutí. Třeba v Jedovnicích jsem si dal whisky s ledem, oni si sami dělali led z místního vodovodu. To smrdělo tak chlorem, že jsem to musel vylovit...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
lesana87
Příspěvky: 3296
Registrován: 20 zář 2014, 02:00

#55 Příspěvek od lesana87 »

Slovy klasika: " Nějaká dezinfekce tam být musí. Aspoň chlor nebo tak něco, voda nejsou rajčata." :D

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od ZdenekHQ »

Záleží na množství. Tam asi mají problém.

Tady se dělá cca jednou za týden, pak je to trošku cítit chlorem. Jinak myslím používají UV.

Voda naštěstí není masová konzerva.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
serviceman
Příspěvky: 4005
Registrován: 09 črc 2013, 02:00

#57 Příspěvek od serviceman »

Kupodivu se to obejde bez dezinfekce, viz Mladá Boleslav.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).

Uživatelský avatar
Achab
Příspěvky: 5945
Registrován: 05 lis 2010, 01:00
Bydliště: okr. Vyškov

#58 Příspěvek od Achab »

Umělé chemické látky, i když v přípustné normě, jsou z hlediska dlouhodobých zdravotních rizik horší, než výskyt látek biologického původu v nepodstatném množství. Kolikrát jsou ve studni chcíplí slimáci nebo myši a nikomu se nic nestane. Kdysi nebylo problém ani to hnojiště, ovšem dnes jsou žumpy plné pracích prášků a jiných chemických látek.
Naposledy upravil(a) Achab dne 27 říj 2018, 15:15, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
lesana87
Příspěvky: 3296
Registrován: 20 zář 2014, 02:00

#59 Příspěvek od lesana87 »

ZdenekHQ píše:Voda naštěstí není masová konzerva.
To máš pravdu, v konzervě obvykle nebývá E. coli. :)

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud je průtok a dobrá voda, není potřeba nic. Jenže dlouhý trubky jsou potvory a může tam něco vykvést. Takže prevence nejčastěji chlorem.

Nakonec taková Legionella musí být zážitek. Ale to je problém teplé vody...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“