Já jsem minulý týden sháněl sádlo a sehnal jsem jen 1.5 kg v Globusu. Nikde jinde nic. Kdybych věděl o mikrovlnce, tak si ji půjčím od sousedky a vyzkouším to. Na 60 litrový kotel to holt není...
Jasně, idioti ať se mikrovlnám zdaleka vyhnou!
Normálním lidem to nevadí, sádlo se tak ze špeku dostane...
Ale ke škvarkům, tak jak se dělají ze zabijačky, se to nevyrovná.
To znamená velký hrnec, nespěchat a dělat pomalu, na začátku malinko podlít vodou a když (zhruba po půlhodince) žloutnou, tak přidat mléko a nechat dojít do zlatova a pak slít sádlo a škvarky na sítku trochu vymačkat. Pak škvarky vypadají jak škvarky a chutnají jako škvarky...
Samozřejmě, nic pro toho, kdo musí mít všechno na pár kliknutí a čas strávený u plotny považuje za ztracený.
Hafčovi děkuji!
Borec taky tvrdil, že jídlo je potřeba po ohřátí nechat aspoň 15 minut odstát, aby mikrovlny vyprchaly. Jen pak nedokázal odpovědět na otázku, co bude dělat se studeným jídlem a proč ho teda ohříval.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Trochu alchymie. Od stěn se odráží. Lžička vytvoří otevřený závit- anténu na které je napětí. Jiskří pouze pokud se přiblíží ke stěně. Uzavřený kroužek vytváří závit nakrátko, zahřívá se -hoří. A magnetronu nevadí jakákoliv zátěž v prostoru trouby. Je mu úplně fuk jestli vlny požere příbor, hrnek nebo knedlík se svíčkovou. Paradoxně mu nejvíc vadí prázdná trouba. Vlny se chvíli odrážejí od stěn, nevědí kudy kam a pak se vrátí stejnou cestou-vlnovodem k zářiči magnetronu. No a tady interferují s novým vlněním a magnetron zahřívá sám sebe. A to pro něj není dlouhodobě zdravý. Přehřeje se a v lepším případě ho odpojí tepelná, vratná pojistka, která je na něm našroubovaná. Proč někde nevadí kovový talíř, někde topná tělesa grilu, nevím. Ale je fakt že topné tyče grilu nevadí ale běda, když na nich uvízne kapka omastku. A jinak, vingl, ze kterého jsou dvířka trouby má přesně Lambda/4 (3cm) a tvoří pro unikající vlny vlnovou past.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 17 úno 2023, 14:43, celkem upraveno 1 x.
no, zkus se podívat na to co je to dutinový rezonátor - čím větší vodivost stěn, tím se budou míň zahřívat - ideální by byly měděné, tedy bezkyslíkatá měď s příměsí stříbra
samozřejmě vyleštěná do zrcadla - bez pokrytí oxidů a podobných sraček
jo a mikrovlnka nejlépe odsátá na vysoké vakuum
no to by jsi ale už nepotřeboval ty mikrovlny, jelikož by se ti veškerá voda vyvařila do kostky ledu
sis2 mimo jiné píše:... tak přidat mléko a nechat dojít do zlatova a pak slít sádlo a škvarky na sítku trochu vymačkat....
Jenže já dělám sádlo a škvarky mám jen jako vedlejší produkt. A stejně tak z půlky udělám škvarkovou pomazánku. Takže sádlo nesolím nezalívám mlékem a dělám to za nízké teploty (okolo 120 ˚C), takže velmi dlouho...
Ty vířivý proudy jsou ale pěkný potvory - čím vodivější materiál, tím déle existují a dokonce je naměřili i po mnoha dnech u supravodičů. Právě proto se dají u pulsních detektorů kovů odhadnout podle vířivých proudů/vodivosti i materiály.
Praxe je ale úplně jiná, stačí drobná příměs v kovu či dokonce slitina a železo se nakonec tváří jako běžný zlato.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]