Mikrovlna a kov.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Cust
Příspěvky: 5553
Registrován: 17 led 2007, 01:00
Bydliště: Husinec-Řež

#61 Příspěvek od Cust »

tomasjedno píše:Prkýnko sušené v mikrovlnce :D
:-) tam by ta vlnová délka asi šla taky odhadnout a dopočítat tu rychlost světla :-)

Uživatelský avatar
Cust
Příspěvky: 5553
Registrován: 17 led 2007, 01:00
Bydliště: Husinec-Řež

#62 Příspěvek od Cust »

každopádně, zatím škvarky za mě TOP

Uživatelský avatar
kutilmil
Příspěvky: 3801
Registrován: 01 lis 2008, 01:00
Bydliště: Skalica

#63 Příspěvek od kutilmil »

Uplná blbosť a tebatujete tu o tem na 5 obrazovek. Dajte to už do koša.

Uživatelský avatar
Cust
Příspěvky: 5553
Registrován: 17 led 2007, 01:00
Bydliště: Husinec-Řež

#64 Příspěvek od Cust »

Nemáš rád škvarky? 8O

Uživatelský avatar
kutilmil
Příspěvky: 3801
Registrován: 01 lis 2008, 01:00
Bydliště: Skalica

#65 Příspěvek od kutilmil »

To mám, ale škvarky škvařím v 60 litrovém zabiječkovém dotli a ne v 6 litrové mikrovlně.

Uživatelský avatar
Cust
Příspěvky: 5553
Registrován: 17 led 2007, 01:00
Bydliště: Husinec-Řež

#66 Příspěvek od Cust »

Já jsem minulý týden sháněl sádlo a sehnal jsem jen 1.5 kg v Globusu. Nikde jinde nic. Kdybych věděl o mikrovlnce, tak si ji půjčím od sousedky a vyzkouším to. :-D Na 60 litrový kotel to holt není...

Uživatelský avatar
mi-ro
Příspěvky: 7651
Registrován: 08 úno 2005, 01:00
Bydliště: rovina u Kolína

#67 Příspěvek od mi-ro »

V MWT škvarky nedělej. Mikrovlny se rozpustí v tom sádle a pak to má takovou mikrovlnnou příchuť.
..to bude jen ňákej odpůrek

Uživatelský avatar
sis2
Příspěvky: 1155
Registrován: 07 říj 2012, 02:00
Bydliště: Brno

#68 Příspěvek od sis2 »

Jasně, idioti ať se mikrovlnám zdaleka vyhnou!
Normálním lidem to nevadí, sádlo se tak ze špeku dostane...
Ale ke škvarkům, tak jak se dělají ze zabijačky, se to nevyrovná.
To znamená velký hrnec, nespěchat a dělat pomalu, na začátku malinko podlít vodou a když (zhruba po půlhodince) žloutnou, tak přidat mléko a nechat dojít do zlatova a pak slít sádlo a škvarky na sítku trochu vymačkat. Pak škvarky vypadají jak škvarky a chutnají jako škvarky...
Samozřejmě, nic pro toho, kdo musí mít všechno na pár kliknutí a čas strávený u plotny považuje za ztracený.
Hafčovi děkuji!

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od ZdenekHQ »

Borec taky tvrdil, že jídlo je potřeba po ohřátí nechat aspoň 15 minut odstát, aby mikrovlny vyprchaly. Jen pak nedokázal odpovědět na otázku, co bude dělat se studeným jídlem a proč ho teda ohříval.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
Olchor
Příspěvky: 1513
Registrován: 18 lis 2009, 01:00
Bydliště: Blansko

#70 Příspěvek od Olchor »

Jestliže by mikrovlny ohřívaly vířivými proudy i kovy, jak to, že se stínicí mřížka ve dvířkách MWO nepropálí?
Jak to, že se nezahřívají kovové stěny?

Uživatelský avatar
mi-ro
Příspěvky: 7651
Registrován: 08 úno 2005, 01:00
Bydliště: rovina u Kolína

#71 Příspěvek od mi-ro »

Trochu alchymie. Od stěn se odráží. Lžička vytvoří otevřený závit- anténu na které je napětí. Jiskří pouze pokud se přiblíží ke stěně. Uzavřený kroužek vytváří závit nakrátko, zahřívá se -hoří. A magnetronu nevadí jakákoliv zátěž v prostoru trouby. Je mu úplně fuk jestli vlny požere příbor, hrnek nebo knedlík se svíčkovou. Paradoxně mu nejvíc vadí prázdná trouba. Vlny se chvíli odrážejí od stěn, nevědí kudy kam a pak se vrátí stejnou cestou-vlnovodem k zářiči magnetronu. No a tady interferují s novým vlněním a magnetron zahřívá sám sebe. A to pro něj není dlouhodobě zdravý. Přehřeje se a v lepším případě ho odpojí tepelná, vratná pojistka, která je na něm našroubovaná. Proč někde nevadí kovový talíř, někde topná tělesa grilu, nevím. Ale je fakt že topné tyče grilu nevadí ale běda, když na nich uvízne kapka omastku. A jinak, vingl, ze kterého jsou dvířka trouby má přesně Lambda/4 (3cm) a tvoří pro unikající vlny vlnovou past.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 17 úno 2023, 14:43, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek

Uživatelský avatar
Cust
Příspěvky: 5553
Registrován: 17 led 2007, 01:00
Bydliště: Husinec-Řež

#72 Příspěvek od Cust »

no, zkus se podívat na to co je to dutinový rezonátor - čím větší vodivost stěn, tím se budou míň zahřívat - ideální by byly měděné, tedy bezkyslíkatá měď s příměsí stříbra
samozřejmě vyleštěná do zrcadla - bez pokrytí oxidů a podobných sraček
jo a mikrovlnka nejlépe odsátá na vysoké vakuum :-)
no to by jsi ale už nepotřeboval ty mikrovlny, jelikož by se ti veškerá voda vyvařila do kostky ledu

Uživatelský avatar
Cust
Příspěvky: 5553
Registrován: 17 led 2007, 01:00
Bydliště: Husinec-Řež

#73 Příspěvek od Cust »

sis2 mimo jiné píše:... tak přidat mléko a nechat dojít do zlatova a pak slít sádlo a škvarky na sítku trochu vymačkat....
Jenže já dělám sádlo a škvarky mám jen jako vedlejší produkt. A stejně tak z půlky udělám škvarkovou pomazánku. Takže sádlo nesolím nezalívám mlékem a dělám to za nízké teploty (okolo 120 ˚C), takže velmi dlouho...

Uživatelský avatar
ZdenekHQ
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 25593
Registrován: 21 črc 2006, 02:00
Bydliště: skoro Brno
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ty vířivý proudy jsou ale pěkný potvory - čím vodivější materiál, tím déle existují a dokonce je naměřili i po mnoha dnech u supravodičů. Právě proto se dají u pulsních detektorů kovů odhadnout podle vířivých proudů/vodivosti i materiály.

Praxe je ale úplně jiná, stačí drobná příměs v kovu či dokonce slitina a železo se nakonec tváří jako běžný zlato.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]

Uživatelský avatar
tomasjedno
Příspěvky: 5634
Registrován: 11 říj 2008, 02:00
Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha

#75 Příspěvek od tomasjedno »

mi-ro píše:V MWT škvarky nedělej. Mikrovlny se rozpustí v tom sádle a pak to má takovou mikrovlnnou příchuť.
Já ji nepozoruji, ale moje dcera ano. Konkrétně u masa.

Odpovědět

Zpět na „Poradna“