Světlo z úsporek nemůže konkurovat, to je jasná věc, otázkou je, které světlo je lepší - žárovka, nebo zářivka? Já osobně volím zářivku.
Každopádně nová lednička třídy A+ NEMÁ ve skutečnosti větší spotřebu než stará lednička bůh ví jaké třídy
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderátor: Moderátoři
Tepelna kapacita vzduchu je tak nizka, ze je uplne jedno ci do chladnicky "natecie" vzduch teply 25 alebo 15st. Raz som to dokonca pocital, uz si to nepamatam, ale bolo to nejak tak, ze ked vymenis cely objem 200l chladnicky za cerstvy teply vzduch z miestnosti, tak spotrebujes tolko energie, ako ked do chladnicky vlozis pohar s 2dl vody izbovej teploty. Takze ked si tam das napriklad 1l krabicu mlieka, je to akoby si 5x komplet vymenil vsetok vzduch v celej chladnicke. A to si uvedom, ze ked mas priemerne zaplnenu chladnicku potravinami, otvoris a zavries, nevymenis vsetok vzduch, ale len pomerne malu cast celkoveho objemu.EKKAR píše: Při tom snižování to není tak markantní, ale i to, že do ledničky umístěné ve sklepě při otevírání "nateče" studenější vzduch než když je umístěná v pokojové teplotě
Ak vies, kedy ti menia tarif, tak nejaky cas predym zopni mrazenie natvrdo. Dnes to ma kazdy mrazak, tlacidlo na vyradenie termostatu aby siel motor stale. Ked to zpalnes povedzme 30minut pred vysokym tarifom, znizis teplotu za lacnu energiu. Potom ti termostat pri vysokej tarife prvykrat zopne neskor. Nie je to riesenie kde by ti mrazak siel len na nizku tarifu, ale mas istotu ze ti nestupne teplota tak aby to ovplyvnilo kvalitu mrazenych potravin, a urcite na tom nieco usetris. Vyrobne naklady na nieco taketu su velmi male, stacia na to spinacie hodiny ktore dnes kupis za par penazi aj v potravinach a hodinka bastlenia aby si vyviedol spinac z mrazaku.ZdenekHQ píše:Nezkoušel jste někdo mražák A+ s objemem cca 200L provozovat tak, že je pod napětím jen při nízkým tarifu, t.j. v mým případě cca 8 hodin denně ?
Vzhledem k tomu, že v rozvodně bude něco na způsob PLC, tak mrazáku vyhradím jeden stykač a budu experimentovat. Ovšem já na to chci jít z druhé strany - prodloužit dobu sepnutí v případě, že nízký tarif bude příliš krátký.kassquit píše:Vyrobne naklady na nieco taketu su velmi male, stacia na to spinacie hodiny ktore dnes kupis za par penazi aj v potravinach a hodinka bastlenia aby si vyviedol spinac z mrazaku.
Keby som mal doma dvojtarif, urcite nieco taketo zbastlim.
Ale samozrejme je to mozne len ak vies kedy presne ta prepinaju na vysoky tarif.
No tak moc velký rozdíl to není, u D26 VT není ani dvojnásobek NT, u D25 je to trochu horší. Nevím, jestli se dá něco rozumně ušetřit. Teplé pivo ještě jde, ale ostatní rozmražené potraviny jsou dražší. A občas NT vůbec nepřepnou a potom to někdy doženou. Možná by pomohlo dát do mražáku k výparníku takové ty náplně do přenosných chladniček, ty by trochu chladu akumulovaly. Ale taky nejsou zadarmo.ZdenekHQ píše:Jsi na omylu, podívej se na sazbu D25 či D26.