Stránka 6 z 17

Napsal: 13 dub 2010, 00:57
od helios
PeteBurns píše::lol: To bolo dobré :lol: ale teraz vážne, netuší niekto, ako sa kedysi robila vianočka? Za komoušov bola neskutočne dobrá, nikdy som sa jej nevedel dožrať, dnešná vianočka sa jej podobá iba vzhľadom...to hnusné suché cesto bez chuti ju nepripomína ani náhodou :( skúšal som si ju vyrobiť sám doma podľa nejakého receptu, ale vzhľadom k mojim kuchárskym schopnostiam to tak aj dopadlo :lol:


Ak si chceš pripomenúť chuť pravej, neodrbanej vianočky s hrozienkami, kúpiš ju v Rakúsku za cca 2 až 2,5€. Makovník alebo orechovník s váhou 700gr (nie 300 ako u nás), vyjde 2,5 až 3€. A naozaj chutia, nie ako tie čudné hmoty u nás...

Napsal: 13 dub 2010, 01:06
od kejki
Asi ti chybí tuk, tedy máslo.
Doma se dělá se od 100g másla a cukru na 500g mouky a výše (plus cca půl lžičky soli, mléko, půl kostky droždí, žloutek, nebo celé vejce). Rozinky a ořechy dle chuti.
Díky různým zlepšovadlům kupovaná netvrdne tak rychle a tuku tam bude míň a hlavně jakého, že.

Napsal: 13 dub 2010, 01:07
od PeteBurns
Vidíš dobrý nápad, vďaka za tip :wink: Zaujímavú vianočku mali v Grécku, síce stála cez 3Eurá, ale bola tiež dobrá...chutila trochu inak ako naša, bolo tam nejaké zaujímavé voňavé korenie navyše, no netuším aké :? Ale hodilo sa tam, do tej pekárne sme trafili podľa tej silnej vône :D
Ja som robil tú domácu s maslom, ale bola divná, nebola ani zďaleka taká nadýchaná a jemná ako by mala byť...neviem aké zázraky sú na to potrebné aby bola taká, ako má naozaj byť :?

Napsal: 13 dub 2010, 01:16
od drabek06
Tohle by mohla vědět zdejší děvčata, ale u nich bude asi problém že místo rozinek a oříšků používaj tranzistory a rezistory, takže to chuťově taky nebude košér :lol:

Napsal: 13 dub 2010, 06:06
od BOBOBO
Bohužel janoušku nevšimli . V mnoha lokálech mají "půllitry" 0,4 .

Napsal: 13 dub 2010, 07:00
od Crifodo
drabek06 píše:Tohle by mohla vědět zdejší děvčata
tak v tomto ohledu jsem vysloveně skeptik, jakkoliv jsem jinak optimista povahou :twisted:

Vánočka kupovaná stála i v předevropských poměrech za ****, ekonomičnost byla vždycky na překážku kvalitě. Dneska bych koupil vánočky s uspokojivou kvalitou v malých pekařstvích rodinného typu (ne ve velkovýrobnách které zásobujou pět krajů), ale pořád to není ono. Ideální je připomenout se hospodyním, které se v průběhu roku připomínají s "vyřeš, oprav, zařiď".

Napsal: 13 dub 2010, 10:14
od kejki
PeteBurns píše:....Ja som robil tú domácu s maslom, ale bola divná, nebola ani zďaleka taká nadýchaná a jemná ako by mala byť...neviem aké zázraky sú na to potrebné aby bola taká, ako má naozaj byť :?
Nadýchaná je hodně vykynutá, necháš vykynout těsto, upleteš vánočku a znovu necháš vykynout. Osobně dělám bochánky, na nějaké pletení kašlu. Ono je znát třeba použití spešl mouky - jmenuje se Zlatka a už má nějaké přídavky, pečivo je pak takové jemné.

Napsal: 13 dub 2010, 10:28
od rnbw
Niektore vianocky su celkom dobre aj z obchodu, ale niektore su fakt dobry hnus.

Napsal: 13 dub 2010, 11:11
od ZdenekHQ
BOBOBO píše:Bohužel janoušku nevšimli . V mnoha lokálech mají "půllitry" 0,4 .
Stejně tak to dopadlo s kořalkou - půldecáky nahradily nulačtverky při zachování ceny...

Napsal: 13 dub 2010, 11:23
od BOBOBO
A ještě nám stále snižují % C2H5OH .

Napsal: 16 dub 2010, 10:30
od kelley
Jo, nic se nedá žrát. Všechno se odtučňuje a třeba o pořádnej sýr nebo jogurt dneska člověk nezavadí :? a důsledek je - obezita ! Tělo si dělá zásoby, když nedostane tolik tuku, kolik potřebuje...
A co se týká původního tématu jak nám "rostou ruce" - jo, taky mě přivádí k zuřivosti například kostičky "DELI".... ééé teda pardon, tyčinky... pořád za stejnou cenu a v obalu je už polovina náplně jen vzduch. A ty "půllitry" 0,4l si oblíbila např. i Kofola :roll: mám dokonce dojem, že tam kde ji čepujou do těch originálních 0,4 sklenic je dražší, než tam kde ji mají v normálních půlliterch.

Napsal: 16 dub 2010, 10:41
od rnbw
A ja som si myslel, ze obezita je z prebytku tukov (a energie vseobecne), nie z nedostatku... :roll:

Napsal: 16 dub 2010, 11:04
od Crifodo
to je princip přitahování protikladů. Když máš plný konto a plnou komoru, stačí ti 100g steak a tři hranolky a odpoledne na golfu hruška a plátek ananasu plavající v sektu. Kikánská babizna má pocit že ji gádžové pořád jen okrádají tak každou stokorunu vyklepanou ze sociálky investuje do bůčku a tučných zákusků a narve to do sebe, takže vypadá jako přefouknutá vzducholoď s hlasem podřezávaný prasnice.
Všimni si nejnižší příjmové skupiny na obrázcích z Bronxu, lesknou se tukem a špínou :twisted: ale žebra bys jim nespočítal.

Napsal: 16 dub 2010, 11:28
od Crifodo
Poslední poznatek SMD tatranka Pečivárne Sereď , Trnavská cesta 108x46x13mm, 4.70 Kč/33 g :x

Napsal: 17 dub 2010, 01:14
od Jirka
Kdysi jsem si kupoval Marilky, bývaly dobrý. Teď jsem si je zase po čase koupil, ale to by překvapení. Ten tukovej humus se nedá jíst!! A i jejich vzhled o něčem vypovídá.
Tak jsem přesedlal na Horalky, nešizených 50g / 7Kc.