Stránka 1 z 1

Grilovací brikety z koksu___Profesionálové je prý milují

Napsal: 20 čer 2022, 22:59
od PavelFF
Dobrý den,
je to taková blbost, ale ...
Při hledání výhodnější ceny většího množství grilovacích briket z dřevěného uhlí jsem narazil mj. na relativně levné brikety "Grillprofi Grilovací brikety", které "Nejsou vyráběny ani z prachu z dřevěného uhlí, ani ze zbytků biologického nebo dřevěného uhlí. Jsou z mimořádně čistého a zušlechtěného hnědouhelného koksu. Již tato surovina sama o sobě zaručuje jedinečnou kvalitu..." Má to být asi konkurenční výhoda, ale pro mě je to naopak odrazující. Z koksu? V domě jsme topili koksem a byl z toho hnusný sirný smrad. Ani hnědé uhlí mi nepřipadá příjemně voňavé pro potravinářské účely.
Máte s tím někdo zkušenosti?


Grillprofi

Napsal: 20 čer 2022, 23:35
od EKKAR
Když vezmu definici slova "koks", tak kromě krystalický formy chloridovanýho alkaloidu extrahovanýho z listů jihoamerický dřeviny "Rudodřev koka" se tak označuje i zbytek po bezkyslíkový pyrolýze nějakejch vysokouhlíkatejch výchozích látek spojený s odsáváním plynnejch produktů (a občas jejich pozdější kondenzací neboli s vakuovou destilací výchozích látek) - dřeva, uhlí, klidně i masa nebo dalších biologickejch materiálů. A záleží na tom, jak dokonale se ta pyrolýza provede - neboli jak dokonale se ohřevem v komoře bez přístupu vzduchu ta daná výchozí surovina ohřejvá - a zároveň se z ní odsávají plynný produkty toho tepelnýho rozkladu. Když se ten proces učuní pořádně, v tý komoře zůstane jen pevnej zbytek, obsahující kromě nespalitelnejch minerálních látek už jen čistej uhlík. Jasně, když se ta evakuace nedělá až do konce, ledacos v tom zbytku = KOKSU zůstane, takže výsledek pak při pálení může zasmrádat - čpavkem, sírou a dalšíma špatně oddestilovanýma zbytkama.

Pokud se ale pyrolýza učuní správně, nemá výslednej finální produkt po čem smrdět - protože ty fujtajbly se s dostatečnou rezervou odpařej. Výsledek se podle výchozích surovin odlišuje jen zbytkovým % nespalitelnejch minerálních zbytků = popelovin, při samotným pálení na vzduchu jako grilovací zdroj tepla by jakejkoliv druh POCTIVĚ VYPÁLENÝHO KOKSU neměl produkovat žádnou další "příchuť" nebo "smrádek". Svým způsobem je totiž určitým druhem koksu i obyčejný dřevěný uhlí ...

Napsal: 21 čer 2022, 05:36
od Crifodo
Fuj. Lidi už ztratili soudnost. Grilování je už samo o sobě tobogán.

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/gri ... zdravi_pet

Napsal: 21 čer 2022, 09:25
od BOBOBO
Ony smrdí i brikety z dřevného uhlí .

Napsal: 21 čer 2022, 09:33
od EKKAR
Smrdí každej gril, pokud se na něm nechá kapat tuk a šťáva z grilovanýho masa do žhavýho uhlí a tam spalovat. Máme přímo doma elektrickej kontaktní dvouplotňák s odkapem šťávy mimo žhavý plotny plus v rodině je plynovej lávovej gril s ohřevem zdola ze stran, takže zas odkap nejde na topný tělesa - a nesmrdí nic. A to jsme už na tom plyňáku grilovali pro velkou rodinnou sešlost, kdy "jel" prakticky celý odpoledne a večer v kuse na plný pecky a spálily se přitom dvě celý a půlka třetí "sporákovky" PB ...

Napsal: 21 čer 2022, 09:37
od BOBOBO
PB smrdí taky . Smrdí jaksi po plynu . Brikety dodají masu takový nakyslý smrad .

Napsal: 21 čer 2022, 10:35
od EKKAR
Ty taky smrdíš po plynu. Ale možná tak po mrtvolným plynu ... Víš vůbec, jak funguje takovej LÁVOVEJ GRIL, přesně řečeno "GRIL S LÁVOVÝMI KAMENY" ???
Když už tady teda hodláš vypouštět nějaký smrady ...