Stránka 1 z 3

Sháním atyp "jehelníček" na napichování bůčku

Napsal: 26 črc 2022, 19:17
od ZdenekHQ
Když už je ta okurková sezóna, rozhodl jsem se oprášit některé svoje staré recepty. To na obrázku slouží k lepšímu vstřebání slané vody či marinády do bůčku. Pouze do bůčku. Proto nechci žádné "razítko" na steaky a podobné hrůzy, co mají hromadu jehel na malé ploše.

Tuhle "hračku" na obrázku si kdysi vyrobil můj děda, z druhé strany byly dvě ouška, aby to drželo na prstech. Svoji práci to udělalo, ale materiál bídný.

Já bych to chtěl z nerezi, ale nevím, jestli se dá něco pobnýho sehnat a upravit, nebo jestli to někdo z EB nedokáže vyrobit. Rozteč je 20mm, délka "jehel" 30mm. Klidně jich místo 4 může být 6, o to to bude delší.

Než začnu otravovat místní borce, co dělají s nerezí, nemáte nějakej nápad či přímo nabídku?

Dík.

Napsal: 26 črc 2022, 20:25
od Celeron
Musí ta destička mít zahnutý okraje? Nerez plech 1,5 mm mám, ale drát na jehly ne. Oloupat nerezový svařovací elektrody asi nebude ideál materiál. Jak maj být tlustý jehly? Do cca 2,5 mm to vidím na nutnost zapájet stříbrem.

Napsal: 26 črc 2022, 20:28
od ZdenekHQ
Ne, to může být rovný. Průměr u nerezu stačí 1.5mm, tohle byl snad nějakej hřebík.

Napsal: 26 črc 2022, 20:44
od piCZus
Vyrobil bych si dřevěné držadlo, do něho navrtal pár děr s požadovanými roztečemi a natěsno do nich natloukl (případně zalepil) nerezové hřebíky bez hlavičky.

Napsal: 26 črc 2022, 22:25
od samec

Napsal: 27 črc 2022, 10:39
od dj_Paul
https://www.spojto.cz/Stycnikova-deska- ... d36391.htm

píšou tam, že se dělají i z nerezi

Napsal: 27 črc 2022, 12:53
od ZdenekHQ
Vidličku mám, dokonce i lepší. Ale to není ono.

Ta styčníková deska je zajímavá, jen ty hroty se mně zdají nějaký tlustý. A doufám, že ta nerez není pokovená zinkem, jak tam píšou.

Já ten bůček nechci rozbít, jen do něj za 3 dny dostat lák či marinádu. To funguje a je to vyzkoušený. I bez rychlosoli.

Mimochodem, jakej máte názor na zinkovaný povrchy u věcí, co přichází do styku s potravinama? Třeba zbastlenej rošt na gril. Prý je to pěkný svinstvo.

Napsal: 27 črc 2022, 14:07
od ZdenekHQ
Kdyby chtěl někdo namítat, že za 3 dny to bez rychlosoli nejde, tak přikládám fotku z prvních pokusů před hromadou let. Je tam vidět, že ta příruční udírna ještě moc topila, ale to jsou klasický začátečnický chyby bez teploměru, když člověk zkouší vlastní postupy.

Navíc postupy, co nejspíš už vyzkoušela hromada lidí před ním a s úspěchem, jen o tom nemluví. Někteří to raději suší v udírně tak dlouho, že se to pak musí dovařit, přitom ten postup stačí otočit (ale nevařit).

Napsal: 27 črc 2022, 14:09
od termit256
Netusim jak to ma fungovat, ale neco takoveho by pouzit neslo?
Pokud se ti zda jehel moc, neni snad problem jich par odstranit.
https://www.google.com/search?q=drzak+c ... 8&dpr=1.25

Napsal: 27 črc 2022, 14:25
od EKKAR
ZdenekHQ píše:...
Mimochodem, jakej máte názor na zinkovaný povrchy u věcí, co přichází do styku s potravinama? Třeba zbastlenej rošt na gril. Prý je to pěkný svinstvo.
Zinek nebrat. Nerez, chrom, přinejhorším tvrdej elektrolytickej nikl. Zinek ne, "smejvá se" do jídla.

Napsal: 27 črc 2022, 16:12
od ZdenekHQ
No, kdyby si na netu nepletli chromovou a chromovanou ocel, byl by si člověk taky jistější. Potřebuju "obracečku na ryby" a to je taky zážitek s tou nabídkou. Jenže já v tom dělám chlapský steaky a půlky kuřat.

@Termit - to stojí za zamyšlení. Hezká inspirace. Jen aby to po prvním použití nebylo olezlý a ohnutý... :)

Napsal: 27 črc 2022, 16:34
od dj_Paul
ZdenekHQ píše:Vidličku mám, dokonce i lepší. Ale to není ono.

Ta styčníková deska je zajímavá, jen ty hroty se mně zdají nějaký tlustý. A doufám, že ta nerez není pokovená zinkem, jak tam píšou.

Já ten bůček nechci rozbít, jen do něj za 3 dny dostat lák či marinádu. To funguje a je to vyzkoušený. I bez rychlosoli.

Mimochodem, jakej máte názor na zinkovaný povrchy u věcí, co přichází do styku s potravinama? Třeba zbastlenej rošt na gril. Prý je to pěkný svinstvo.
Jakej by dávalo smysl zinkovat nerez? Pokud to teda vůbec jde.

Napsal: 27 črc 2022, 16:38
od Celeron
ZdenekHQ píše: Ta styčníková deska je zajímavá, jen ty hroty se mně zdají nějaký tlustý.
Ty hroty styčníků jsou tupý jak pr del. Jedině že bys to do bůčku mlátil velkým kladivem, na což je to vlastně určený. :lol:
Byl jsem před chvílí pro zavařovací víčka v místním kovomatu a nerezový hřebíky na rozdíl od vrutů nevedou. Na ty desky jsem se tam koukal a je to pozink, tedy nepoužitelný. A místní spojmat dnes zavíral už v 15 hodin.

Karle, zas si nemusíš kupovat zinek na podporu vitality a plodnosti v lékárně. :lol: A až se odrbe, tak to bude zase s přídavkem železa, ten je taky potřeba. :wink:

Napsal: 27 črc 2022, 19:57
od dj_Paul
Celeron píše:ty hroty se mně zdají nějaký tlustý.
není nic jednoduššího než si je nabrousit

nebo použít věc k tomu určenou
https://www.oriondomacipotreby.cz/tende ... aso-141419

Napsal: 27 črc 2022, 20:36
od samec