Stránka 1 z 2

Odpájkovanie súčiastok a konektorov

Napsal: 20 zář 2008, 12:26
od a4tech
Zdravím, dostal som darom starú dosku z PC. Tak som chcel vypájkovať nejaké súčiastky. No bieda. Pájka a odsávačka na to nestačia. Ako na to idete vy? Samozrejme sa pokúšam nezničiť plošné spoje. Skúšal som to odvrtávať ihlou. No na niektoré to nefunguje. Asi je použitý bezolovnatý cín.
Čakám na Vaše postupy. Dík

Napsal: 20 zář 2008, 12:49
od urbanek
Odpájet něco z prokovené desky není sranda. Já to dělám tak, že na zapájené vývody součástky zespoda nanesu větší kapku cínu a nahřívám a nahřívám, dokud nepovolí...

Napsal: 20 zář 2008, 12:54
od dalik
Ja to polozim na sporak a vytahuju pinzetou... ale toho smradu...

Napsal: 20 zář 2008, 13:04
od forbidden
Ja jsem uspesne vyzkousel horkovzdusnou pistoli. Na opravy MB bych s tim byl opatrnej, ale na ziskani soucastek z vadne MB to je perfektni reseni. Jen je treba vyzkouset spravnou teplotu a davat bacha at se nepopalis.

Napsal: 20 zář 2008, 13:07
od Návštěvník
Já to dìlám horkovzdušnou pistolí.Zapnu ji na druhý stupeò a asi ze vzdálenosti 20cm desku nahøívám ze strany PS.Nejlépe mimo bytové prostory,protože to smrdí ještì druhý den.Desku si upnu do svìráku a pak už jen v pohodlí tahám souèástky.Patice a IO jsou jako nepoužité a není ani problém vyjmout patici od CPU. :wink:

Napsal: 20 zář 2008, 13:46
od jandu
Pištolovou 100W pájkovačkou a kalafunou. Kalafonia pomáha rozviesť teplo. Na zásuvkyúzástrčky používan odsávačku, ostatné mechanickou silou.

Napsal: 20 zář 2008, 14:13
od radekrd
Kdysi jsme na to používali el. plotýnkový vařič. Po nahřátí praštit s deskou o stůl a všechno naráz vypadá. Ale je z toho hroznej smrad (ještě větší odvaz je to na plynovém sporáku :) ).

Napsal: 20 zář 2008, 15:13
od EKKAR
radekrd píše:Kdysi jsme na to používali el. plotýnkový vařič. Po nahřátí praštit s deskou o stůl a všechno naráz vypadá. Ale je z toho hroznej smrad (ještě větší odvaz je to na plynovém sporáku :) ).
Hm, to jsem nezkoušel - ten plynový sporák ano, ale s plechovým komínkovým nástavcem na nejmenším hořáku. Jenom nevím, jak by všecko vypadlo, když 99% součástek má na straně PS zahnutý aspoň jeden vývod - vždycky jsem to musel páčit zahnutou chirurgickou preparační pinzetou nebo hákovým peánem. O tom smradu ze spáleného laminátu radši mluvit nebudu - zalígrované dveře a otevřené okno a stejně rodina držkovala jako bych pekl chrousty...

Napsal: 21 zář 2008, 09:49
od Davidsev
Právě jsem zkusil horkovzdušnou pistoli, doporučuju 8-)

Napsal: 21 zář 2008, 10:21
od helios
Ja som to robil s malým PB horákom v pivnici. Išlo to docela fajn, len ten smrad sa týždeň nedal vyvetrať. :P

Napsal: 21 zář 2008, 13:16
od rnbw
Davidsev píše:Právì jsem zkusil horkovzdušnou pistoli, doporuèuju 8-)
Presne tak - kupil som si taku s regulaciou teploty aj fukania a da sa s tym z dosky vybrat skoro vsetko - bez zbytocneho smradu a znicenia suciastok.

Napsal: 21 zář 2008, 16:03
od gepard
EKKAR píše:
radekrd píše:Kdysi jsme na to používali el. plotýnkový vařič. Po nahřátí praštit s deskou o stůl a všechno naráz vypadá. Ale je z toho hroznej smrad (ještě větší odvaz je to na plynovém sporáku :) ).
Hm, to jsem nezkoušel - ten plynový sporák ano, ale s plechovým komínkovým nástavcem na nejmenším hořáku. Jenom nevím, jak by všecko vypadlo, když 99% součástek má na straně PS zahnutý aspoň jeden vývod - vždycky jsem to musel páčit zahnutou chirurgickou preparační pinzetou nebo hákovým peánem. O tom smradu ze spáleného laminátu radši mluvit nebudu - zalígrované dveře a otevřené okno a stejně rodina držkovala jako bych pekl chrousty...
Zdárec,
:lol: :lol: :lol: :lol: , kur.a, já mám dost, chrousty, :lol: Tak to bylo dobrý! Málem jsem si ustříknul do textilu. Tu techniku se sporákem samozřejmě taky znám :lol: , i ten smrad, hahahaha.
Již však používám s oblibou tu horkovzdušku a malou plynovou hořákovou soupravu pro pájení (sada, nejlépe se zúženým nástavcem).
Jde to s tím jak "po másle".

Napsal: 21 zář 2008, 16:14
od EKKAR
V předminulém a minulém století (a určitě i dřív - hlavně před érou DDT a podobných svinstev) se chrousti ve velkém sbírali, usmrcovali vařící vodou nebo opečením v troubě a používali se jako zdroj poměrně kvalitních krmných bílkovin pro hospodářská zvířata. Protože chroust je býložravec, dobytku se vlastně vrátilo to, co jinak chrousti v přírodě sedlákům na poli sežrali. Až komunistické centrální plánování chrousty nahradilo zkrmováním masokostních mouček, vyráběných v kafilérkách ze zdechlin i nemocných zvířat - neboli usnadnila se recyklace i takových "chuťovek", jako jsou BSE neboli Creutzfeld/Jacobsova choroba...
Takže pečení chrousti jsou reálný, jen mírně historicky zapomenutý fakt...

Napsal: 22 zář 2008, 02:09
od spano23
Mne sa dari ked pouzivam mikropajku a medeny odsavaci pruzok. ale dobre (najme SMD IO) idu ked nanesiem tam velke mnozstvo cinu a cele to tam zahrejem. a aj kvalitna kalafuna nie je na skodu.

Napsal: 22 zář 2008, 10:29
od Marie Fùrie
Já používám na hromadné oèesávání plynový sporák a souèástky vytahuju peanem. Jednou jsem zkusila i elektrickou troubu nastavenou na 190°C, strèit do ní desku na pár minut a pak z ní souèástky sklepnout. Problém byl s hysterezí teploty v troubì, nìkterá deska byla OK a na nìkteré se upekly plastové díly. A samozøejmì pak trvalo mìsíc než trouba vyèichla :)