Stránka 1 z 2

Methylalkohol metr

Napsal: 12 říj 2008, 09:46
od nxn
Zdravim kamárát mě poprosil abych zjistlil jak měřit v domácí palené kořalce
procento methylu....no ale v tom je problém vůbec nevím jestli existují nějaké čidla jako třeba na zemní plyny atd.....je zde ještě cesta chemická, ale ta je bohužel neproviditelná....z důvodu absolutní neznalosti....

Napsal: 12 říj 2008, 09:57
od Cust
já jsem slyšel ještě o jedný metodě, která je proveditelná doma...

vychází to z: mathanol je docela silný jed, v malých dávkách způsobuje slepotu - když si seženeš tabulku účinku v závislosti g methanolu / kg živé váhy, tak to pak můžeš testovat na nedočkavých pijáků slivovice

Napsal: 12 říj 2008, 10:03
od Sendyx
Smrtelná je 10-22g, co si pamatuju ze školy (bez záruky), ovšem etanol je protijed...

Napsal: 12 říj 2008, 10:27
od nxn
Takže mi chceš říct abych vychlemtal 1dcl methylu a na to houpnul 1dcl ethylu a bude to cajk jo....no tak si myslím že se tahle otázka tady nechytne....ale pls lidi zkuste mě odpovědět trochu na úrovni ....moc díky :pray:

Napsal: 12 říj 2008, 10:51
od Cust
methyl a ethyl ne, to jsou alkyly, potřebujem alkoholy, tedy co má OH skupinu navázanou na uhlíku...
tedy na deci methanolu šupnůt deci ethanolu, ale do kapse bych si raději dal dopis, kde se mimo jiné píše, že to radí Sendyx.. :lol:

Napsal: 12 říj 2008, 10:56
od Sendyx
No já nic neříkal o poměru 1:1, ten poměr je jiný, etík musí metík vytlačit a otázka je následků tak jako tak...

Napsal: 12 říj 2008, 11:06
od konosuke
Tak to bude problééém, obě organické látky (metanol a vcelku neškodný ethanol) jsou si chemicky dost příbuzné a obtížně separovatelné, tak příkladem: t tání -98 : -114 st.C, t varu = 65 : 78 st.C a hustota 0.791 : 0.789 g/cm3...no, optám se známého docenta na VŠChT, pochází z Moravy a ke slivovici má vcelku kladný osobní vztah...

Napsal: 12 říj 2008, 11:06
od ZdenekHQ
No jo, je to tak - methylalkohol je celkem neškodný, ale jelikož se naše tělo nedokáše s alkoholem obecně dost dobře vypořádat, vyrábí z něj různé produkty, v lepším případě přebytek energie, v horším případě formaldehyd. A to je to, co pak vede k otravě. Pokud je ethanol ve výrazné převaze, metabolizuje se (oxiduje) ethanol dřív a methanol je přitom vyloučen (zlikvidován)...

Napsal: 12 říj 2008, 11:18
od pajosek2
Methanol je lehčí a odpařuje se dříve než ethylalkohol,proto je v pálenicích na za kotlem nahoře odlučovač. Tam se dá zachytit a pokud by jsi chtěl,tak měřit. Pokud je už v hotové lihovině,tak to asi nezjistíš jinak než rozborem Pokud vím dělávalo se to někde v zěmědělských laboratořích,kámoš to tam vozil.nevzpomenu si jak se to přesně jmenovalo.

Napsal: 12 říj 2008, 11:35
od Lukas-Peca
Optej se na nějaké chemické odborné škole, třeba v Otrokovicích mají přístroj na zjišťování množství jednotlivých druhů alkoholů ve směsi a studenti to mj. používají k výše naznačenému účelu :)

Napsal: 12 říj 2008, 11:40
od Sendyx
Dělávalo se to laboratorně chromatografem...

Napsal: 12 říj 2008, 13:02
od honza_jan
K takovéhle slivovici je jistější pořídit i otýpku slepeckých holí a počastovaným hostům podávat ke skleničce. :D Ve schválených pálenicích ty teploměry na varných kotlích nejsou pro legraci a to, co jde první z chladící kolony, tak není nejlepší a neberou si to lihovarníci pro sebe.

Napsal: 12 říj 2008, 13:26
od nxn
No ale pořát jste mě nedokázali říct jestli nějká čidla existojou přesně pro tento účel.... nebo je to naprostá zhovadilost co tady říkám a jinak než chem.rozborem to nejde...........

Napsal: 12 říj 2008, 13:54
od Sendyx
To ti z těch odpovědí nedošlo ?

Napsal: 12 říj 2008, 14:03
od honza_jan
Podívej se tady: http://www.palenice.net/.
Neštudoval jsem to, tak nekamenovat prosím.