Stránka 1 z 1

Prestavba mrazaku na "kegerator"

Napsal: 25 bře 2009, 16:42
od Sikytator
Stavim si domaci vycep a chci si predelat stary mrazak tak, abych v nem mohl mit sud s pivem. A potreboval bych poradit jak vyresit problem s termostatem. Idealne bych chtel mit moznost vyuzit mrazak dvojim zpusobem:
- mrazeni (po prineseni tepleho sudu pro rychlejsi schlazeni)
- chlazeni (po schlazeni udrzovat teplotu cca 7°C)
Napadlo me sehnat si druhy termostat (pro lednici) a ten paraelne pripojit a mezi obema termostaty udelat prepinac (nevim ale, jestli je to vubec realne) a nebo sehnat nejaky termostat s rozsahem cca -15/+15 a tim nahradit ten stavajici.
At tak nebo tak, netusim kde neco takoveho sehnat.
Poradite mi nekdo ??

Napsal: 25 bře 2009, 17:07
od xmurgi
Riesil by som to pridaním druhého termostatu "chladnickoveho" a urobiť medzi nimi prepinanie. To mrazenie Ti zabezpečí existujúci termostat v danej mrazničke stiahnuty na mansi chladiaci vykon.

Napsal: 25 bře 2009, 19:52
od Tunelprokop
Známý to má z ledničky a je to apsolutně bez práce. Má v ní 2 bečky, z vrchní točí a spodní se mu chladí. Když pivo dojde napojí tu spodní a jede se dál.

Napsal: 25 bře 2009, 21:41
od kevin_mitnick
Poustet mrazeni nema zadny smysl. Stejne jako v pokoji nevytopis rychleji kdyz das termostat na 30°C, tak becku rychleji neschladis kdyz termostat stocis na -15

Napsal: 25 bře 2009, 22:14
od workhard
Taky je tu šance,že by se to mohlo zapomenout vypnout a co potom se zmrzlou bečkou... :roll:

Napsal: 26 bře 2009, 12:07
od Sikytator
kevin_mitnick píše:Poustet mrazeni nema zadny smysl. Stejne jako v pokoji nevytopis rychleji kdyz das termostat na 30°C, tak becku rychleji neschladis kdyz termostat stocis na -15
Pokud termostat neovlivnuje vykon, tak mas pravdu. A to je asi pravdepodobny :-( Nebo lze nejak zvysit vykon chlazeni ??

Napsal: 26 bře 2009, 12:46
od mi-ro
Sikytator píše:
kevin_mitnick píše:Poustet mrazeni nema zadny smysl. Stejne jako v pokoji nevytopis rychleji kdyz das termostat na 30°C, tak becku rychleji neschladis kdyz termostat stocis na -15
Pokud termostat neovlivnuje vykon, tak mas pravdu. A to je asi pravdepodobny :-( Nebo lze nejak zvysit vykon chlazeni ??
Jestli půjde zvýšit výkon chlazení nevím ale nešlo by snížit průtok vypitého piva? to asi těžko že.

Napsal: 26 bře 2009, 18:12
od kevin_mitnick
Mas pravdu, vykon chlazeni je dan vykonem kompresoru. S tim nehnes a pranic na tom nezmeni nastaveni termostatu. Z praxe ti muzu rict, ze priznivejsi je pouzit na chlazeni KEGu starou lednici, nez mrazak. U lednice se pocita s tim ze se tam casto poleze a tak je vetsinou chladici vykon kompresoru o neco vyssi. Postupem doby se alespon u mne na chalupe jako nejlepsi usporadani ukazala lednice pro dva KEGy (stara CALEXka) nastavena na +5°C, pricemz ze spodniho KEGu se toci a vrchny se chladi. Po vyprazdneni spodni odlozis, vrchny presunes dolu a nahoru pridas dalsi. Na vychlazeni KEGu z teploty + 25 na optimalnich +6 je potreba tak alespon 6 hodin...

Pokud toto usporadani nevyhovuje rychlosti spotreby a zizni pritomnych, je jen jedina sance. Nechladit KEG, ale pivo prutokovym chlazenim. To znamena koupit profi pipu s chlazenim (treba tady http://www.domacimikropivovary.cz/e-obc ... i/pygmy-15) nebo vzit nejakou starou lednici, uzavrit vrchni cast s vyparnikem, vyrobit vymennik z antikorovych trubek, umistit do vyparniku a pak sekci vyparnik+vymennik utesnit silikonem a naplnit chladici kapalinou a ziskat tak prutokovy chladic piva a zbytek lednice vyuzivat jen jako prostor na sud. Pak se k sudu vejde jeste maly autokompresor + tlakove rele a dolu ke kompresoru lednice 12V trafo...