Chlazení piva

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Evil_666
Příspěvky: 32
Registrován: 16 bře 2008, 01:00

Chlazení piva

#1 Příspěvek od Evil_666 »

Zdravím bastlírnu,
staávím jednoduchou pípu s chlazením. Tak trochu mám vymyšlené čím pivo chladit ale nejde mi do hlavy cim ho hnát.
Zjednodušeně chládil bych to peltierem jenže nevím, kde sehnat nebo jak udělat blok, který nasadím z chladící strany na peltieruv článek a ten mi bude chladit pivo. Původne jsem myslel nejaké trubičky, které bych poskládal do řádek a chladil je, jenže nevím kde sehnat ty trubičky. Dále mě napadlo použit něcoto se používá na chlazení procesoru v PC vodou, ale nevím aby to nebylo nejak zdravotně závadné nebo aby se to stihlo uchladit. Dále nevím co použit za materiál aby byl zdravotně nezávadný. Dík za nějaké nápady...

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#2 Příspěvek od EKKAR »

Na tohle se právě z důvodu minimální zdravotní závadnosti používá nerez - trubka se stočí do spirály, která se ponoří do nádržky se solankou (aby to celé nezamrzlo). Tu solanku ochlazuje libovolný chladicí systém na (pro pivo vhodnou teplotu) zhruba 6°C a o její stabilitu se stará normální termostat. Podle množství vytočeného moku a jeho obvyklé vstupní teploty do zařízení se pak navrhuje výkon chlazení - tedy množství tepla, které bude potřeba v nejobtížnějším případě (největší možné množství vytočeného piva o nejvyšší možné vstupní teplotě) odvést do okolí. Jako výchozí konstanty stačí brát tepelné konstanty vody...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
Bernard
Příspěvky: 3614
Registrován: 27 kvě 2005, 02:00

#3 Příspěvek od Bernard »

Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. To je ztrátový výkon, na jaký by se měl dimenzovat chladič článku. Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
Nebo se někde pletu? No, na zdraví!

Uživatelský avatar
PavelFF
Příspěvky: 4796
Registrován: 18 úno 2008, 01:00
Bydliště: Brno

#4 Příspěvek od PavelFF »

Bernard píše:Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. To je ztrátový výkon, na jaký by se měl dimenzovat chladič článku. Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
Nebo se někde pletu? No, na zdraví!
Ještě jsem nezažil na soukromé chlastačce stav, že by se pivo točilo kontinuálně. Většino to pění , takže se stejně musí čekat. U pípy se zas nesejde najednou tolik lidí, aby se točilo nepřetržitě.
V tom případě pak přece stačí menší chladicí výkon, když je spirálová trubka ponořená do nádoby s velkým objemem chladicí kapaliny. Kapacita nádoby je mnohem větší, než půllitr piva. Něco jako kondenzátor v elektrice pro vykrytí špiček proudu.

Uživatelský avatar
Bernard
Příspěvky: 3614
Registrován: 27 kvě 2005, 02:00

#5 Příspěvek od Bernard »

Tak už máme teorii i praxi. Na zkoušku prototypu nás snad pozvou oba! :D

Uživatelský avatar
Evil_666
Příspěvky: 32
Registrován: 16 bře 2008, 01:00

#6 Příspěvek od Evil_666 »

ja dokažu ochladit peltiera az na -13°C. No ok jenze kde mám sehnat tu nádobku a tu trubku do spirály. O nerezi jsem premyslel jenze nevím kde ji sehnat... :(.

Uživatelský avatar
EKKAR
Příspěvky: 29689
Registrován: 16 bře 2005, 01:00
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

#7 Příspěvek od EKKAR »

Evil_666 píše:ja dokažu ochladit peltiera az na -13°C. No ok jenze kde mám sehnat tu nádobku a tu trubku do spirály. O nerezi jsem premyslel jenze nevím kde ji sehnat... :(.
To je právě ten rozdíl mezi teorií a praxí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Uživatelský avatar
PavelFF
Příspěvky: 4796
Registrován: 18 úno 2008, 01:00
Bydliště: Brno

#8 Příspěvek od PavelFF »

Bernard píše:Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. ....Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
...
Když bude rychlost předání tepla větší (tj. doba kratší než 10 sec) tak trubka může být kratší, ne?
Jak spočítáš, jak rychle se ochladí pivo o 10 stupňů. Pokud bude mít chladicí voda o 10 stupňů míň, než chceme aby mělo pivo, tak pivo dosáhne tuto teplotu za (skoro) nekonečně dlouho.
A když bude chladicí voda studenější např. o 15 stupňů, tak zas bude pivo, které v trubce chvíli stálo, studenější...

Docela složitý problém. Buď to bude chtít spoustu čidel a mikroprocesor, nebo nebejt tak zhýčkanej. :)

Uživatelský avatar
Sendyx
Příspěvky: 12118
Registrován: 05 čer 2005, 02:00
Bydliště: Ostrava

#9 Příspěvek od Sendyx »

Ještě v tom hapruje ta účinnost, chlazení není nikdy ideální.

Existují chemické jednorázové chlaďáky, a taky coolcag - samoseochlazující sud.

Uživatelský avatar
Bernard
Příspěvky: 3614
Registrován: 27 kvě 2005, 02:00

#10 Příspěvek od Bernard »

Když se na to člověk dívá "globálně", tak i tu chladicí vodu je třeba chladit. Takže ta teorie je totálně zprůměrovaná. A ta účinnost to ještě zhoršuje. Jistě, je možné chladit najednou celý půllitr, ale když máš vytočit 6 piv za minutu, vyjde to nastejno.
Ještěže s počtem vytočených piv stoupá tolerance konzumentů, takže soustava v dostatečně dlouhém čase dosáhne rovnováhy, možná i bez chlazení.

Uživatelský avatar
makino
Příspěvky: 254
Registrován: 20 dub 2008, 02:00

#11 Příspěvek od makino »

čo takto skúsiť siedmy schod? :beer:

Uživatelský avatar
kevin_mitnick
Příspěvky: 1724
Registrován: 20 kvě 2007, 02:00

#12 Příspěvek od kevin_mitnick »

Na peltiera rovnou zapomen (pokud nechces chladit tak 5 piv/hodina pro sebe, nebo nechavat nachlazovat 100 l solanky par dost hodin pred akcii a pouzivat prutokove chladice metrovych delek). Ten vykon ti jednoduse neudela ani kdyby ses rozkrajel. I kdyz mas nadrz se solankou, fyzika nepusti. To bys tu solanku musel tim peltierem par dost hodin predem chladit na teploty kolem nuly a delat silene vymenniky.

Na realizaci slusneho prutokoveho chlazeni potrebujes mit pristup k vecem jako jsou nerez trubky, medene vymenniky, chladici kompresory, vybaveni pro plneni freonem, veci na pajeni a spojkovani chladicich okruhu... (nebo dobre kamarady co takovym vybavenim disponuji).

Vyrobni cena (pokud komponenty vyhodne nesprivatizujes treba v praci) bude tak +- stejna jako cena za profi zarizeni z obchodu, nebo vyssi a vyzor toho bastlu... mno, tezko rict. :cry:

A ted jak 100hoven (jak z toho ven):

- pokud to je vazne jen pro tebe a par kamosu na akce dvakrat za rok, je blbost neco vyrabet. Skoda penez. Vetsina velkoskladu disponuje vlastnim vycepnim zarizenim a za docela lidskych podminek jej pujcuje treba na vikend, pokud od nich vemes becku.

- Pokud to je "nafurt", treba pro kamose co ma stanek nebo restauraci, je volovina neco bastlit, koukni treba sem http://www.pivnichlazeni.cz/, za velice lidskou cenu dostanes kompaktni zarizeni vcetne zdroje vzduchu na tlaceni piva

- Pokud mas akce treba kazdy vikend a je to fuckt jen pro partu nekde na chalupe, doporucuju udelat to jako ja. Po vypoctech a premysleni jsem kaslal na prutokove chlazeni. Vzal jsem starou lednici od Calexu (nejaka 150 litrovka). Do sten jsem vyvrtal diry na pruchodky pro hadice. Uvnitr je police kolem stredu, dovnitr se vejdou dva KEGy (jeden se toci, druhy chladi). Tlacim to malym kompresorem 12V na husteni pneumatik + filtr a tlakove cidlo. Funguje to skvele, jediny problem je, ze sudy je potreba dovnitr umistit a chlazeni zapnout tak 12 hodin pred akcii.

Uživatelský avatar
rezis
Příspěvky: 5148
Registrován: 17 lis 2005, 01:00

#13 Příspěvek od rezis »

Pred akci sud na chvili do studny a je hotovo :)
Internet - metla lidstva

Uživatelský avatar
Jindra2
Příspěvky: 758
Registrován: 09 srp 2005, 02:00

#14 Příspěvek od Jindra2 »

My dáváme sud do staré Calexy a pivo tlačíme CO2 z 6 kg hasičáku. Ten vydrží okolo 10ti sudů a pak ho za 150,- Kč nechám naplnit.
Jindra

Uživatelský avatar
MartyAA
Příspěvky: 111
Registrován: 25 črc 2004, 02:00
Bydliště: Praha

#15 Příspěvek od MartyAA »

kevin_mitnick píše:Na peltiera rovnou zapomen (pokud nechces chladit tak 5 piv/hodina pro sebe, nebo nechavat nachlazovat 100 l solanky par dost hodin pred akcii a pouzivat prutokove chladice metrovych delek). Ten vykon ti jednoduse neudela ani kdyby ses rozkrajel. I kdyz mas nadrz se solankou, fyzika nepusti. To bys tu solanku musel tim peltierem par dost hodin predem chladit na teploty kolem nuly a delat silene vymenniky.

Na realizaci slusneho prutokoveho chlazeni potrebujes mit pristup k vecem jako jsou nerez trubky, medene vymenniky, chladici kompresory, vybaveni pro plneni freonem, veci na pajeni a spojkovani chladicich okruhu... (nebo dobre kamarady co takovym vybavenim disponuji).

Vyrobni cena (pokud komponenty vyhodne nesprivatizujes treba v praci) bude tak +- stejna jako cena za profi zarizeni z obchodu, nebo vyssi a vyzor toho bastlu... mno, tezko rict. :cry:

A ted jak 100hoven (jak z toho ven):

- pokud to je vazne jen pro tebe a par kamosu na akce dvakrat za rok, je blbost neco vyrabet. Skoda penez. Vetsina velkoskladu disponuje vlastnim vycepnim zarizenim a za docela lidskych podminek jej pujcuje treba na vikend, pokud od nich vemes becku.

- Pokud to je "nafurt", treba pro kamose co ma stanek nebo restauraci, je volovina neco bastlit, koukni treba sem http://www.pivnichlazeni.cz/, za velice lidskou cenu dostanes kompaktni zarizeni vcetne zdroje vzduchu na tlaceni piva

- Pokud mas akce treba kazdy vikend a je to fuckt jen pro partu nekde na chalupe, doporucuju udelat to jako ja. Po vypoctech a premysleni jsem kaslal na prutokove chlazeni. Vzal jsem starou lednici od Calexu (nejaka 150 litrovka). Do sten jsem vyvrtal diry na pruchodky pro hadice. Uvnitr je police kolem stredu, dovnitr se vejdou dva KEGy (jeden se toci, druhy chladi). Tlacim to malym kompresorem 12V na husteni pneumatik + filtr a tlakove cidlo. Funguje to skvele, jediny problem je, ze sudy je potreba dovnitr umistit a chlazeni zapnout tak 12 hodin pred akcii.
Tak tenhle systém mùžu vøele doporuèit, máme to takhle už tøetí rok a je to fakt paráda, jedna kalba lepší než druhá :-)
A hlavnì ten parádní pocit pøi pití vlastnoruènì naèepovaného piveèka..
MaRtY

Odpovědět

Zpět na „Poradna“