Stránka 1 z 4

Chlazení piva

Napsal: 10 kvě 2009, 17:53
od Evil_666
Zdravím bastlírnu,
staávím jednoduchou pípu s chlazením. Tak trochu mám vymyšlené čím pivo chladit ale nejde mi do hlavy cim ho hnát.
Zjednodušeně chládil bych to peltierem jenže nevím, kde sehnat nebo jak udělat blok, který nasadím z chladící strany na peltieruv článek a ten mi bude chladit pivo. Původne jsem myslel nejaké trubičky, které bych poskládal do řádek a chladil je, jenže nevím kde sehnat ty trubičky. Dále mě napadlo použit něcoto se používá na chlazení procesoru v PC vodou, ale nevím aby to nebylo nejak zdravotně závadné nebo aby se to stihlo uchladit. Dále nevím co použit za materiál aby byl zdravotně nezávadný. Dík za nějaké nápady...

Napsal: 10 kvě 2009, 18:10
od EKKAR
Na tohle se právě z důvodu minimální zdravotní závadnosti používá nerez - trubka se stočí do spirály, která se ponoří do nádržky se solankou (aby to celé nezamrzlo). Tu solanku ochlazuje libovolný chladicí systém na (pro pivo vhodnou teplotu) zhruba 6°C a o její stabilitu se stará normální termostat. Podle množství vytočeného moku a jeho obvyklé vstupní teploty do zařízení se pak navrhuje výkon chlazení - tedy množství tepla, které bude potřeba v nejobtížnějším případě (největší možné množství vytočeného piva o nejvyšší možné vstupní teplotě) odvést do okolí. Jako výchozí konstanty stačí brát tepelné konstanty vody...

Napsal: 10 kvě 2009, 18:25
od Bernard
Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. To je ztrátový výkon, na jaký by se měl dimenzovat chladič článku. Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
Nebo se někde pletu? No, na zdraví!

Napsal: 10 kvě 2009, 18:46
od PavelFF
Bernard píše:Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. To je ztrátový výkon, na jaký by se měl dimenzovat chladič článku. Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
Nebo se někde pletu? No, na zdraví!
Ještě jsem nezažil na soukromé chlastačce stav, že by se pivo točilo kontinuálně. Většino to pění , takže se stejně musí čekat. U pípy se zas nesejde najednou tolik lidí, aby se točilo nepřetržitě.
V tom případě pak přece stačí menší chladicí výkon, když je spirálová trubka ponořená do nádoby s velkým objemem chladicí kapaliny. Kapacita nádoby je mnohem větší, než půllitr piva. Něco jako kondenzátor v elektrice pro vykrytí špiček proudu.

Napsal: 10 kvě 2009, 19:05
od Bernard
Tak už máme teorii i praxi. Na zkoušku prototypu nás snad pozvou oba! :D

Napsal: 10 kvě 2009, 19:05
od Evil_666
ja dokažu ochladit peltiera az na -13°C. No ok jenze kde mám sehnat tu nádobku a tu trubku do spirály. O nerezi jsem premyslel jenze nevím kde ji sehnat... :(.

Napsal: 10 kvě 2009, 19:33
od EKKAR
Evil_666 píše:ja dokažu ochladit peltiera az na -13°C. No ok jenze kde mám sehnat tu nádobku a tu trubku do spirály. O nerezi jsem premyslel jenze nevím kde ji sehnat... :(.
To je právě ten rozdíl mezi teorií a praxí...

Napsal: 10 kvě 2009, 19:45
od PavelFF
Bernard píše:Trochu teorie:
Chci načepovat 0,5 l piva za 10 s a současně ho ochladit o 10°C. Odebrat tedy 5000 cal za 10 s, 500 cal/s= 2100 W. ....Při kontinuálním točení musí každý kubík piva strávit v tom chladiči 10 s, při průřezu trubky 1 cm^2 je délka trubky v chladiči 5 m.
...
Když bude rychlost předání tepla větší (tj. doba kratší než 10 sec) tak trubka může být kratší, ne?
Jak spočítáš, jak rychle se ochladí pivo o 10 stupňů. Pokud bude mít chladicí voda o 10 stupňů míň, než chceme aby mělo pivo, tak pivo dosáhne tuto teplotu za (skoro) nekonečně dlouho.
A když bude chladicí voda studenější např. o 15 stupňů, tak zas bude pivo, které v trubce chvíli stálo, studenější...

Docela složitý problém. Buď to bude chtít spoustu čidel a mikroprocesor, nebo nebejt tak zhýčkanej. :)

Napsal: 10 kvě 2009, 20:08
od Sendyx
Ještě v tom hapruje ta účinnost, chlazení není nikdy ideální.

Existují chemické jednorázové chlaďáky, a taky coolcag - samoseochlazující sud.

Napsal: 10 kvě 2009, 20:36
od Bernard
Když se na to člověk dívá "globálně", tak i tu chladicí vodu je třeba chladit. Takže ta teorie je totálně zprůměrovaná. A ta účinnost to ještě zhoršuje. Jistě, je možné chladit najednou celý půllitr, ale když máš vytočit 6 piv za minutu, vyjde to nastejno.
Ještěže s počtem vytočených piv stoupá tolerance konzumentů, takže soustava v dostatečně dlouhém čase dosáhne rovnováhy, možná i bez chlazení.

Napsal: 10 kvě 2009, 21:15
od makino
čo takto skúsiť siedmy schod? :beer:

Napsal: 10 kvě 2009, 21:21
od kevin_mitnick
Na peltiera rovnou zapomen (pokud nechces chladit tak 5 piv/hodina pro sebe, nebo nechavat nachlazovat 100 l solanky par dost hodin pred akcii a pouzivat prutokove chladice metrovych delek). Ten vykon ti jednoduse neudela ani kdyby ses rozkrajel. I kdyz mas nadrz se solankou, fyzika nepusti. To bys tu solanku musel tim peltierem par dost hodin predem chladit na teploty kolem nuly a delat silene vymenniky.

Na realizaci slusneho prutokoveho chlazeni potrebujes mit pristup k vecem jako jsou nerez trubky, medene vymenniky, chladici kompresory, vybaveni pro plneni freonem, veci na pajeni a spojkovani chladicich okruhu... (nebo dobre kamarady co takovym vybavenim disponuji).

Vyrobni cena (pokud komponenty vyhodne nesprivatizujes treba v praci) bude tak +- stejna jako cena za profi zarizeni z obchodu, nebo vyssi a vyzor toho bastlu... mno, tezko rict. :cry:

A ted jak 100hoven (jak z toho ven):

- pokud to je vazne jen pro tebe a par kamosu na akce dvakrat za rok, je blbost neco vyrabet. Skoda penez. Vetsina velkoskladu disponuje vlastnim vycepnim zarizenim a za docela lidskych podminek jej pujcuje treba na vikend, pokud od nich vemes becku.

- Pokud to je "nafurt", treba pro kamose co ma stanek nebo restauraci, je volovina neco bastlit, koukni treba sem http://www.pivnichlazeni.cz/, za velice lidskou cenu dostanes kompaktni zarizeni vcetne zdroje vzduchu na tlaceni piva

- Pokud mas akce treba kazdy vikend a je to fuckt jen pro partu nekde na chalupe, doporucuju udelat to jako ja. Po vypoctech a premysleni jsem kaslal na prutokove chlazeni. Vzal jsem starou lednici od Calexu (nejaka 150 litrovka). Do sten jsem vyvrtal diry na pruchodky pro hadice. Uvnitr je police kolem stredu, dovnitr se vejdou dva KEGy (jeden se toci, druhy chladi). Tlacim to malym kompresorem 12V na husteni pneumatik + filtr a tlakove cidlo. Funguje to skvele, jediny problem je, ze sudy je potreba dovnitr umistit a chlazeni zapnout tak 12 hodin pred akcii.

Napsal: 10 kvě 2009, 23:08
od rezis
Pred akci sud na chvili do studny a je hotovo :)

Napsal: 11 kvě 2009, 08:14
od Jindra2
My dáváme sud do staré Calexy a pivo tlačíme CO2 z 6 kg hasičáku. Ten vydrží okolo 10ti sudů a pak ho za 150,- Kč nechám naplnit.
Jindra

Napsal: 11 kvě 2009, 09:56
od MartyAA
kevin_mitnick píše:Na peltiera rovnou zapomen (pokud nechces chladit tak 5 piv/hodina pro sebe, nebo nechavat nachlazovat 100 l solanky par dost hodin pred akcii a pouzivat prutokove chladice metrovych delek). Ten vykon ti jednoduse neudela ani kdyby ses rozkrajel. I kdyz mas nadrz se solankou, fyzika nepusti. To bys tu solanku musel tim peltierem par dost hodin predem chladit na teploty kolem nuly a delat silene vymenniky.

Na realizaci slusneho prutokoveho chlazeni potrebujes mit pristup k vecem jako jsou nerez trubky, medene vymenniky, chladici kompresory, vybaveni pro plneni freonem, veci na pajeni a spojkovani chladicich okruhu... (nebo dobre kamarady co takovym vybavenim disponuji).

Vyrobni cena (pokud komponenty vyhodne nesprivatizujes treba v praci) bude tak +- stejna jako cena za profi zarizeni z obchodu, nebo vyssi a vyzor toho bastlu... mno, tezko rict. :cry:

A ted jak 100hoven (jak z toho ven):

- pokud to je vazne jen pro tebe a par kamosu na akce dvakrat za rok, je blbost neco vyrabet. Skoda penez. Vetsina velkoskladu disponuje vlastnim vycepnim zarizenim a za docela lidskych podminek jej pujcuje treba na vikend, pokud od nich vemes becku.

- Pokud to je "nafurt", treba pro kamose co ma stanek nebo restauraci, je volovina neco bastlit, koukni treba sem http://www.pivnichlazeni.cz/, za velice lidskou cenu dostanes kompaktni zarizeni vcetne zdroje vzduchu na tlaceni piva

- Pokud mas akce treba kazdy vikend a je to fuckt jen pro partu nekde na chalupe, doporucuju udelat to jako ja. Po vypoctech a premysleni jsem kaslal na prutokove chlazeni. Vzal jsem starou lednici od Calexu (nejaka 150 litrovka). Do sten jsem vyvrtal diry na pruchodky pro hadice. Uvnitr je police kolem stredu, dovnitr se vejdou dva KEGy (jeden se toci, druhy chladi). Tlacim to malym kompresorem 12V na husteni pneumatik + filtr a tlakove cidlo. Funguje to skvele, jediny problem je, ze sudy je potreba dovnitr umistit a chlazeni zapnout tak 12 hodin pred akcii.
Tak tenhle systém mùžu vøele doporuèit, máme to takhle už tøetí rok a je to fakt paráda, jedna kalba lepší než druhá :-)
A hlavnì ten parádní pocit pøi pití vlastnoruènì naèepovaného piveèka..