Stránka 1 z 3

Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?

Napsal: 28 lis 2014, 19:51
od Celeron
Zdědil jsem po babičce plnou špajz zavařovaček. Zajímalo by mě, jak dlouho vydrží ve sklenicích a zavařovacím plechovým víčkem okurky, třešně, půlky meruněk, švestek a marmelády a džemy z "zahrádkářských přebytků", tedy domácí poctivý zavařování. Mám knihu "Nakládáme a zavařujeme" ale kupodivu tam na téma životnosti není ani čárka.
Problém je, že ne všechno je popsaný co to je a kdy to vzniklo.
Napadlo mě, jestli by to nešlo zkvasit a vypálit, neb kudy teče, tudy léčí. Jenže na Single malt je toho od každýho málo, tak 10-20 sklenic. Co takhle blended meruňka + švestka? To by bylo dohromady s marmeládama asi 80l. Třešeň k tomu asi ne, co?
Alkoholu zdar!
Jirka

Napsal: 28 lis 2014, 20:11
od rnbw
Ak to nie je plesnive, tak to bude jedle aj po mnohych rokoch.

Napsal: 28 lis 2014, 20:12
od ohryzek36
Zavařeniny (nepočítám ty okurky) i marmelády jdou nechat zkvasit a vypálit docela jednoduše - samotné jsme to sice ještě nezkoušeli, ale po nasypání do poloprázdné bečky (třeba s jabkama nebo podobnou směsí - prostě přebytky z ostatních beček a podobné zbytky - klidně i ty třešně) a pořádném promíchání všechno fungovalo tak, jak má 8-) .

Jo, plesnivé to pochopitelně být nesmí...

Napsal: 28 lis 2014, 20:25
od kejki
Zůstává to sterilní i jedlé, ale zhoršují se senzorické vlastnosti (kousky měknou a je to jako bláto). Rodiče vylévali mošt který přešel povodní 2002, protože ho nějak nikdo nepil a nic mu nebylo. Popravdě spíš všichni zapoměli, že v tom sklepě něco zbylo.

Napsal: 28 lis 2014, 20:28
od serviceman
Z vlastní zkušenosti - po asi dvaceti letech je z toho bláto - zavařeno ve sklenicích se skleněným víčkem.

Napsal: 28 lis 2014, 21:08
od medulin
Máme taky takové zavařeniny i více jak 23 let staré a běžně je jím. Je to sice už rozmočené, ale pořád dobré. Některé ale nevydržely :( Víčko prohnilo nebo dobře netěsnilo.

Napsal: 28 lis 2014, 21:15
od bandolik
Technicky pokud je to dobře zavařené tak tak to vydrží i tisíce let. Stačí si vzpomenout co našli v pyramidách. Samosebou pokud proženeš palírnou jistě to nebude na škodu osobně alkohol nemusím ale pokud nevíš co tam přesně je bude lepší to sterilizovat. Ty okurky bych tam ale nedával nejspíš by to dostalo dost zvláštní příchuť :lol: :lol: :lol:

Napsal: 28 lis 2014, 21:20
od ygrik
Odporúčam tiež premeniť zaváraniny na ušľachtilé tekuté skupenstvo. Ja robím domáceho hobby zavárača, ale len toľko fliaš, čo stihneme skonzumovať tak do 2 - 3 rokov. Uhorky a marmelády maximálne do 4 rokov.

to Celeron : daj nám vedieť ako dopadne skvapalnenie

Napsal: 28 lis 2014, 21:51
od breta1
Znám jednoho, který přímo pase a žebrá o staré ovocné zavařeniny, přidává to do svého kvasu. Několikrát jsem byl na "koštu" a nemá to chybu.

Napsal: 28 lis 2014, 22:34
od hakamusai
23 let staré ? -to bych našel taky.Jestli najdu odvahu,zkusím otevřít a případně i ochutnat.

Napsal: 28 lis 2014, 22:39
od ZdenekHQ
Všechno nacpat do sudu a vypálit z toho kořalku. Marmeládovice je klenot, když se to umí.... :lol:

Napsal: 28 lis 2014, 23:55
od Celeron
No po začátku se mě nechtělo psát, jak je to tam dlouho. :oops: Babička byla malá a v horních regálech vzadu byly sklenice s marmeládou, asi jahody a pod těma sklenicema jsou ještě žlutobílý kolečka čerstvýho dřeva. Jinak celej regál je "vystárlej", taková šedohnědá. To znamená, že s těma sklenicema nikdo nehnul od doby, co tam regál stojí. Regál jsme s bráchou stavěli v roce 1977 nebo 78, takže ty "zadní" marmelády jsou minimálně 36 let starý, protože se tam daly už hotový. :wink: Jednu jsem otevřel, obsahu nic není, ale je zkamenělej, alespoň na povrchu. Našel jsem pouze dvě, co měly prorezlý víčko a vevnitř plesnivý.
Takže jsou přímo archivní. :)
Jirka

Napsal: 29 lis 2014, 08:54
od Yarda1
Někde jsem narazil, že většina ovoce vydrží tak rok (ne, že by pak byla zdraví škodlivá, ale změní se barva a konzistence, jak tu někdo psal již dřív), ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost. Tak doporučuji zkusmo něco otevřít, očichat, ochutnat a pokud to není z kategorie "vyhodit je to přece jen škoda, tak to sním i když mi to nechutná" asi to lze sníst (případně z toho něco upéci). Já teď taky vyklízím staré zavařeniny, zatím je mám ještě ve sklenicích, uvažuji, jestli by bylo vhodné je vylejt na kompost.

Napsal: 29 lis 2014, 10:00
od stasek
K marmeládám asi tolik: ztvrdlý marmelády, pokud nejsou plesnivý, stačí rozmočit ve vlažný vodě. Maminka to dělala s povidly, který nešlo skoro ani uříznout a jak chutnaly a voněly na bramborových plackách. V podstatě je to něco jako sušený ovoce.

Napsal: 29 lis 2014, 10:27
od Celeron
stasek píše:K marmeládám asi tolik: .... jak chutnaly a voněly na bramborových plackách.
Slaný bramborový placky s sladkou marmeládou? 8O Ale proč ne, v našem kraji se zase mažou řepným sirobem. Taková nahnědlá medová pochutina, co se dá uvařit doma z očištěný cukrovky a pak se zredukuje na řídkej med. Děda ho kdysi vařil ve velkým v prádelním kotli na vyváření prádla. Jeden známej ho vaří na kšeft v vojenský polní kuchyni, pro neodvedené takovej dvoukolák s komínem za V3S. :)
Jirka