Stránka 1 z 3
Jak dlouho vydrží obsah skleněných zavařovaček?
Napsal: 28 lis 2014, 19:51
od Celeron
Zdědil jsem po babičce plnou špajz zavařovaček. Zajímalo by mě, jak dlouho vydrží ve sklenicích a zavařovacím plechovým víčkem okurky, třešně, půlky meruněk, švestek a marmelády a džemy z "zahrádkářských přebytků", tedy domácí poctivý zavařování. Mám knihu "Nakládáme a zavařujeme" ale kupodivu tam na téma životnosti není ani čárka.
Problém je, že ne všechno je popsaný co to je a kdy to vzniklo.
Napadlo mě, jestli by to nešlo zkvasit a vypálit, neb kudy teče, tudy léčí. Jenže na Single malt je toho od každýho málo, tak 10-20 sklenic. Co takhle blended meruňka + švestka? To by bylo dohromady s marmeládama asi 80l. Třešeň k tomu asi ne, co?
Alkoholu zdar!
Jirka
Napsal: 28 lis 2014, 20:11
od rnbw
Ak to nie je plesnive, tak to bude jedle aj po mnohych rokoch.
Napsal: 28 lis 2014, 20:12
od ohryzek36
Zavařeniny (nepočítám ty okurky) i marmelády jdou nechat zkvasit a vypálit docela jednoduše - samotné jsme to sice ještě nezkoušeli, ale po nasypání do poloprázdné bečky (třeba s jabkama nebo podobnou směsí - prostě přebytky z ostatních beček a podobné zbytky - klidně i ty třešně) a pořádném promíchání všechno fungovalo tak, jak má
![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
.
Jo, plesnivé to pochopitelně být nesmí...
Napsal: 28 lis 2014, 20:25
od kejki
Zůstává to sterilní i jedlé, ale zhoršují se senzorické vlastnosti (kousky měknou a je to jako bláto). Rodiče vylévali mošt který přešel povodní 2002, protože ho nějak nikdo nepil a nic mu nebylo. Popravdě spíš všichni zapoměli, že v tom sklepě něco zbylo.
Napsal: 28 lis 2014, 20:28
od serviceman
Z vlastní zkušenosti - po asi dvaceti letech je z toho bláto - zavařeno ve sklenicích se skleněným víčkem.
Napsal: 28 lis 2014, 21:08
od medulin
Máme taky takové zavařeniny i více jak 23 let staré a běžně je jím. Je to sice už rozmočené, ale pořád dobré. Některé ale nevydržely
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Víčko prohnilo nebo dobře netěsnilo.
Napsal: 28 lis 2014, 21:15
od bandolik
Napsal: 28 lis 2014, 21:20
od ygrik
Odporúčam tiež premeniť zaváraniny na ušľachtilé tekuté skupenstvo. Ja robím domáceho hobby zavárača, ale len toľko fliaš, čo stihneme skonzumovať tak do 2 - 3 rokov. Uhorky a marmelády maximálne do 4 rokov.
to Celeron : daj nám vedieť ako dopadne skvapalnenie
Napsal: 28 lis 2014, 21:51
od breta1
Znám jednoho, který přímo pase a žebrá o staré ovocné zavařeniny, přidává to do svého kvasu. Několikrát jsem byl na "koštu" a nemá to chybu.
Napsal: 28 lis 2014, 22:34
od hakamusai
23 let staré ? -to bych našel taky.Jestli najdu odvahu,zkusím otevřít a případně i ochutnat.
Napsal: 28 lis 2014, 22:39
od ZdenekHQ
Všechno nacpat do sudu a vypálit z toho kořalku. Marmeládovice je klenot, když se to umí....
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Napsal: 28 lis 2014, 23:55
od Celeron
No po začátku se mě nechtělo psát, jak je to tam dlouho.
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Babička byla malá a v horních regálech vzadu byly sklenice s marmeládou, asi jahody a pod těma sklenicema jsou ještě žlutobílý kolečka čerstvýho dřeva. Jinak celej regál je "vystárlej", taková šedohnědá. To znamená, že s těma sklenicema nikdo nehnul od doby, co tam regál stojí. Regál jsme s bráchou stavěli v roce 1977 nebo 78, takže ty "zadní" marmelády jsou minimálně 36 let starý, protože se tam daly už hotový.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Jednu jsem otevřel, obsahu nic není, ale je zkamenělej, alespoň na povrchu. Našel jsem pouze dvě, co měly prorezlý víčko a vevnitř plesnivý.
Takže jsou přímo archivní.
Jirka
Napsal: 29 lis 2014, 08:54
od Yarda1
Někde jsem narazil, že většina ovoce vydrží tak rok (ne, že by pak byla zdraví škodlivá, ale změní se barva a konzistence, jak tu někdo psal již dřív), ale prý třeba zavařené meruňky mají delší životnost. Tak doporučuji zkusmo něco otevřít, očichat, ochutnat a pokud to není z kategorie "vyhodit je to přece jen škoda, tak to sním i když mi to nechutná" asi to lze sníst (případně z toho něco upéci). Já teď taky vyklízím staré zavařeniny, zatím je mám ještě ve sklenicích, uvažuji, jestli by bylo vhodné je vylejt na kompost.
Napsal: 29 lis 2014, 10:00
od stasek
K marmeládám asi tolik: ztvrdlý marmelády, pokud nejsou plesnivý, stačí rozmočit ve vlažný vodě. Maminka to dělala s povidly, který nešlo skoro ani uříznout a jak chutnaly a voněly na bramborových plackách. V podstatě je to něco jako sušený ovoce.
Napsal: 29 lis 2014, 10:27
od Celeron
stasek píše:K marmeládám asi tolik: .... jak chutnaly a voněly na bramborových plackách.
Slaný bramborový placky s sladkou marmeládou?
![Shocked 8O](./images/smilies/icon_eek.gif)
Ale proč ne, v našem kraji se zase mažou řepným sirobem. Taková nahnědlá medová pochutina, co se dá uvařit doma z očištěný cukrovky a pak se zredukuje na řídkej med. Děda ho kdysi vařil ve velkým v prádelním kotli na vyváření prádla. Jeden známej ho vaří na kšeft v vojenský polní kuchyni, pro neodvedené takovej dvoukolák s komínem za V3S.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Jirka