Stránka 1 z 2

Zavařování okurek, lečo a pod

Napsal: 30 črc 2015, 12:08
od Celeron
Sešlo se mi nějak moc okurek a tak bych chtěl zkusit nějakej novej recept na zavařování.
Doteď jsme dělali "alá Znojemský", recept babičky asi 50 let starej. Do 1l sklenice se hodily 2 celý pepře, 2 hřebíčky a 2 nové koření. Pak se nacpaly natěsno okurky cca 2 cm od hrdla. Pak se přidaly 2 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule. Kávovka soli, 2,5 polévkový cukru, deci octa a dolilo vodou asi 1,5 cm od hrdla. Pak sklenice zavíčkovat, narovnat do hrnce se studenou vodou, uvést do varu, pak ztlumit a 15 minut lehce vařit a pak vyndat. Velmi dobrý ale už okoukaný.
Recepty s koprem nechci, ty u nás nikdo nejí.

Příští týden mám hlášený rajčata a papriku, bude se dělat a zavařovat lečo.
Taky by mě zajímaly recepty. Ale ne na to hnusný kyselý, co maj v obchodech, to není k žrádlu. :(
Díky

Napsal: 30 črc 2015, 14:06
od BOBOBO
U okurek jsem zůstal u Deka , a do zeleniny přidám do leča jen dobrý olej . Tedy okurky nesladím cukrem .

Napsal: 30 črc 2015, 17:09
od ZVUK2000
A co kvašáky? Myslím že receptů bude více než na zavařované okurky. Tam sem snima :D

Napsal: 30 črc 2015, 17:54
od Celeron
BOBOBO píše:U okurek jsem zůstal u Deka , a do zeleniny přidám do leča jen dobrý olej . Tedy okurky nesladím cukrem .
No tos ten popis receptu dost odflákl. :cry:

Napsal: 30 črc 2015, 18:22
od hafca
Celeron
Děláme je podobně, ale ten tvůj recept mi přijde takový nějaký dietní.
U nás se dává na 750ml sklenici 5 pepřů, 6 nových koření, 8 koleček mrkve, 4 kolečka cibule, 50ml octa, lžičku soli a dolít studenou vodou. Sladíme od nepaměti 6 koleček sladidla. Pak šup 4 láhve do mikrovlnky na 16 minut a je hotovo. A kdo nemá rád kopr, může zkusit 3 kolečka petržele. S ní se stávají čím dál tím víc oblíbené. Je někdy bývá problém v tuhle dobu tu petržel sehnat. Případně místo kopru i kousek křenu nebo feferonky.
Nebo můžeš zkusit Americké ďábelské okurky. Ty se nezavařují, jen se prolejí speciálním lákem a dají do lednice. Vydrží ale tak maximálně 3 týdny.
A ještě mám recept na Americké okurky, kde není voda, jen koření a ocet. Ty se zavařovat musí.

Napsal: 30 črc 2015, 21:41
od kaja4
Do 0.7l dávám 5 zrnek černého pepře,5x nové koření,1 hřebíček,půl bobkového listu,půl kávové lžičky hořčičného semene a na přízdobu se může přidat pár koleček mrkve,křenu a cibule.Na spodek sklenice dám kousek kopru.Pak sklenici napěchuji okurkami.Svařím nálev,do 3a3/4 l vody dám 35dkg krystal.cukru(možno dát i sladidlo) a 10dkg soli.Uvedu do varu a pak přidám 1 a1/4 l octu a opět uvedu do varu.Horkým nálevem postupně zalévám sklenice až po vrch.Zavíčkuji a vložím do hrnce s ohřátou vodou na 80 stupňů a po 10 minutách sklenice vytahnu a nechám je chládnout.Nálev je na 18 sklenic.Okurky i po dvou letech jsou křupavé.Tak dlouho však nevydrží,sní se o mnoho dříve.
Kvašáky,na dno příjde kopr,pak nacpu okurky a mezi ně dám 4-5stroužků česneku.Zajistím je,aby po zalití nálevem nevyplavaly.Nálev,na 1l vody příjde 4-5dkg soli,svařím a vlažným nálevem okurky zaleji.Po týdnu je už baštím.Malzeit.

Napsal: 30 črc 2015, 23:44
od Celeron
hafca píše:Celeron
A ještě mám recept na Americké okurky, kde není voda, jen koření a ocet. Ty se zavařovat musí.
Ty neznám, dávej data! :)
Ještě k tý mikrovlnce, jakej máš výkon? Zkusím to, ale čas bude asi odvislej od výkonu. Aby to nebylo třeba málo. Je to jednodušší než do hrnce s vodou.


to Kaja4: protože mám jen pár "okurkovníků" (svislá montáž na konstrukci) na zahradě, tak se sbírá jen asi na 3 sklenice každý týden. Takže návod s nálevem na "hromadnou" konzervaci je pro mě nepoužitelnej. Ale ten křen a hořčici zkusím.
Díky!

Napsal: 31 črc 2015, 09:26
od hafca
Tyhle postupy byla z nouze cnost po přechodu z plynu na indukci, ale fungují dobře a jsou pohodnější než hrnec plný vařící vody. Zvlášť, když je potřeba jen několik sklenic. Mikrovlnka má výkon 800W, původní návod byl na 750W. Čas jsem nechal stejný a jsou akorát. Dělali jsme jich 15kg a tak jsem jel souběžne ještě v horkovzdušné troubě. Tam se vejde na plech 12 sklenic a jde to rychleji. Na mělký plech dám starou utěrku, zaleji cca 2cm vody a do rozpálené trouby na 170℃ je dávám taky na 16 minut. U 375ml sklenic dávám poloviční časy.
Na dobrou čalamádu je taky recepis. U ní je ale trochu problém sehnat zelená rajčata. Alespoň pro mě jako člověka bez pozemku. Letos probíhá zkušební pěstění jednoho keře na balkoně, tak uvidíme.
Recepty na okurky jsem dal do Vaříme při bastlení. To se nějakým záhadným způsobem ztratilo z důležitých a musel jsem ho pracně hledat. :roll:

Napsal: 31 črc 2015, 11:02
od Jimmi2
Já už se strašně dlouho chystám, že si do láku zavařím kolečka mrkve, s kouskem cibule a jednou malou okurkou 8-)

Napsal: 01 srp 2015, 21:32
od Otkundes
Použít mikrovlnku pro sterilizaci okurek v zavařovacích lahvích mě ještě nenapadlo, vypadá to však zajímavě. Ale co to kovové víčko (Omnia, či Twist off)? Nebo snad sklenice uzavíráte až po jejich vyjmutí z mikrovlnky?

Napsal: 01 srp 2015, 21:49
od doktor365
Taky o tom zavařování v mikrovlnce slyším poporvé. Zadej do vyhledávače zavařování v mikrovlnce a tam toho je spoustu. Víčko prý nevadí.
Teď jsem četl,že zavařují i myčce nádobí.

Napsal: 02 srp 2015, 08:22
od p32
Otkundes píše:Ale co to kovové víčko (Omnia, či Twist off)?
Vy používáte pozlacená víčka? Tak to se tedy máte dobře. :lol:
Dcera zavařuje jedině v mikrovlnce a nemá problém ani s těmi šroubovatelnými víčky.

Napsal: 02 srp 2015, 08:52
od lesana87
p32 píše:Vy používáte pozlacená víčka?
U vás hoří v mikrovlnce jen zlato? Tak si v ní zkus usušit tisícovku, ta přece není zlacená, ne? Nebo stovku, pokud je na tebe tisíc korun moc.

Napsal: 02 srp 2015, 09:00
od hafca
Víčka žádný problém nejsou. Jen je dobré je neutahovat nebo nezavírat hlavou na fest. Já je na sklenice jen položím a po vyndání dotahnu nebo zamáčknu hlavou. Sklenice otočím na víčka nechám zchladnout. Je zajímavé, že víčka drží daleko líp než z klasického zavařovacího hrnce.

Napsal: 02 srp 2015, 10:33
od Sendyx
Já leča zamražuji, pochopitelně po zpracování, rok to na -20°C vydrží bez problémů, i déle. Klasické zavařené lečo se mi moc neosvědčuje, nějak ty rajčata bez konzervantů asi pracují a mění chuť.