Stránka 1 z 2

Ako je správné robiť kvas na pálenku.

Napsal: 24 črc 2016, 15:53
od tiktak1953
Včera som naplnil 130 L sud asi 100L popučeným ovocim zo žltych sliviek Mirobalán. Zaujim ma ,ci sa ma kvas miesat a kolko dni!!! Jedni hovoria ze miesat druhi ze nie!Uz sa robi na sude kolač.Zatail to miesam trikrat za den. Toto som nasiel co radia odbornici:Poznámka: Často se uvádza, že počas kvasenia kvas nepremiešavame. Tato rokmi overená prax pochádza z dôb, keď kvas nebolo možné dostatočne chránit pred vzduchom a hlavnú ochranu tak tvoril práve koláč na povrchu. V súčasnosti, keď máme uzatvárateľné sudy a kvasné zátky, môžeme kvas premiešavať a vytvoreniu koláča takto zabrániť. Premiešavaním by malo dôjsť ku lepšiemu prekvaseniu a rovnako aj ku vyššej výťažnosti alkoholu z kvasu. Názory na to, či kvas premiešavať alebo nie, se velmi líšia, preto je na každom z nás, akú metódu zvolíme a ktorá se nám praxou osvedčí viac .
vdaka.

Napsal: 24 črc 2016, 16:13
od EKKAR
Ty žlutý nebo červený "slivky" se jmenujou MIRABELKY, případná odrůda je MIRABOLÁN. S "Mirovo banánom" to nemá nič spoločné. A když kvasit, tak nemíchat - vzduch s kyslíkem v bublinách vmíchanej do kvasu podporuje ne lihový, ale octový kvašení, takže "máča chytne druhej kvaš" a zvoctovatí. Ona příroda moc dobře ví, jak se má kvasit - a chtít jí v tom pomáhat je nošením sov do Athén ...

Napsal: 24 črc 2016, 17:19
od tiktak1953
Su to Myrobalan tie žlté okruhle.Mam aj taketo velike červene ako su na obr.Aj listy su take iste.
Tu je to napisane na dalsom obr.ze je to Myrobalan.Tam je aj ten strom co mam na nom tie cervene sluky.
Tie zlte myrobalan boli velmi male,lebo bolo sucho a vela ich bolo na stromoch.Mam kostky zo suda vybrat,mozna budu za tri dni usadnute na spodku sudu.

Napsal: 24 črc 2016, 20:04
od Celeron
EKKAR píše:Ty žlutý nebo červený "slivky" se jmenujou MIRABELKY, případná odrůda je MIRABOLÁN. S "Mirovo banánom" to nemá nič spoločné. A když kvasit, tak nemíchat - vzduch s kyslíkem v bublinách vmíchanej do kvasu podporuje ne lihový, ale octový kvašení, takže "máča chytne druhej kvaš" a zvoctovatí. Ona příroda moc dobře ví, jak se má kvasit - a chtít jí v tom pomáhat je nošením sov do Athén ...
Ekkare, Mirabelky (žlutý, oranžový a nebo modrý) jsou u nás v Polabí až koncem srpna. Není to něco jinýho? Nebo že by letos byly o měsíc dřív? Neděs mě, to bych musel vyrazit v týdnu česat a chci jet pryč. :roll:

Napsal: 24 črc 2016, 20:25
od serviceman
Když teď dozrávají na Vysočině, musí v Polabí už padat.

Napsal: 24 črc 2016, 20:27
od Pravoslav
Celeron píše:Nebo že by letos byly o měsíc dřív?
No, Celerone, já bych to s tím měsíčním předstihem nebral na lehkou váhu, letos se mi takový případ stal.
Já sklízím křupky srdcovky v druhé polovině července (spíše ke konci července), ovšem letos k mému překvapení byly zralé k sklizni již koncem června.

Napsal: 24 črc 2016, 20:46
od BOBOBO
Jo náš tiktak . Já sice napíši , čemu věřím , ale Ty to stejně uděláš jinak . Hlavně jsi nám nepopsal , jaký druh kvasných nádob máš Ty . Pokud jsou uzaviratelné , tak přesto ničím nekvedlej . Hlavně je třeba brzy pálit . V těchto teplotách je vykvašeno maximálně za měsíc . Po vykvašení v těchto teplotách je škoda každého dne do pálení . Takže za měsíc bez kvedlání v pálenici . Tedy pokud nemáš co jiného na práci a uzavřené nádoby , tak přesto kvedlej . Nemá to pražádného významu . Je to sranda , zdaslejko důležitější je to , aby jsi vstupm třídil . NESMÍ tam přijít nic plesnivého ani shnilého . Když vidím , co do sudu lidi házej a chtěj mít supr z vložených sraček .............. Shnilé maso si na talíř nedají , ale do kořalky ........

Napsal: 24 črc 2016, 21:19
od tiktak1953
Len pred par minutami som prisiel z vinohradu/vinici/kde som este prestepoval stolove odrody hrozna metodov "za zelena".Co som pred asi 10 dnami preštepoval ,tak to sa dobre chytilo.
Dakujem vsetkym za vase rady ,ze s tym nemiešat!!! Mam to v plastovych nadobach a zakryte vrchnakom tak,aby to mohlo podla potreby odfukovat.
Co tie kostky ,vyhodit?jAko som pisal,je ich skoro ako kvasu .Mam spolu toho kvasu min.200L.Kto pride pozriet ako ziju chudobni ludia,tak ho ponuknem s tou palenkou.Doniesol som z vinic aj trochu broskyn,aj som tam hned dal susedovi ,co mi dava vodu na polievanie za ne!
Ludia su ku...y,ale par sa najde z nich aj dobrych ako ten sused!!

Napsal: 24 črc 2016, 21:36
od ZVUK2000
Mirabelky zrají až v srpnu, ale myrobalan resp. "špendlík" už v červenci.

Napsal: 24 črc 2016, 22:31
od tiktak1953
Co tie kostky,nikto nic?
Zvuk.lenze tu je juh slovenska.Uz od nas 20km a par metrov nadmorska vyska je rozdiel 2 tyzdne.Ja som na kopci,a ti co su pod kopcom maju vsetko o tyzden skor,to by ste neverili.Problem je akurat ze stromy tu u nas nemaju dostatok vody kazdy rok,tak sa trapia.Tu je jeden strom broskyn co som dnes odfotil,co nie su este zrele.
Tu su aj tie moje Myrobalan z vinici.
Tu je aj obr.ak by to niekoho zaujimalo co som pred par dnami prestepoval stare hlavy hrozna na stolove odrody.Aj dnes pred vecer som este preštepoval zopar hláv.

Napsal: 25 črc 2016, 00:28
od Ivan_Ryger
trošku odveci, tie vnútro tých kôstok zvykneme jesť, no nesmie sa ich zjesť veľa.
Obsahujú totiž alkaloid amygdalín, ktorý je vo vyšších dávkach jedovatý.
Trochu ale pomáhajú ľuďom na žalúdočnú kyselinu a obsahujú niektoré vonné oleje, ktoré pridávajú pálenke tú arómu. Viem, že môj ujo to tam zvykol vždy počas kvasenia nechať.

Napsal: 25 črc 2016, 08:43
od tiktak1953
Ivan Ryger ,co to studujes v tej STUBA?Poznas tohoto vyborneho cloveka Vladimíra Báleša z STUBA co bol aj Prezident rechtorskej konferencie ..Vcera bol u mna na navsteve , je fyzik .a tiez povedal ,ze sa to nema miestat .Este ma zaujima ,ze či sa ta aroma z kostkov ziskava pri kvaseni alebo pri paleni?Tych kostkov je tam velmi vela.,nechcem kostkovicu!!!!Na jednom sude co robil kvas syn s tychto slukov a nepomlel ich ,tak je na vrchu miestami plesen .Viem ze to treba dat opatrne prec,ale co dalej ,zasiahnut do procesu kvasenia a popučit tie sluky ,premiesat ich,alebo co s tym dalej?Co poradite s tym ,dam aj obr.dnes.

Napsal: 25 črc 2016, 09:26
od BOBOBO
On to nemá zavřené ? Hlavně to nezamíchat do zbytku a nejspíš je to vykvašené , takže nejlépe okamžitě vypálit nebo dát do opravdu studena .

Napsal: 25 črc 2016, 09:36
od tiktak1953
BOBOBO ma to zavrete,len ich nepopučil!!! Ze ked sa nepopucia,tak sa koška tazko narusi a nezacnu riadne kvasit ako popučené!!
Tu su obr.
8033 je moj kvas.este mam 50L maly sudok.
Na obr.8035 ak by niekoho zaujimalo je figovnik ,co som minuly rok mnozil.Vela som rozdal.

Napsal: 25 črc 2016, 09:48
od BOBOBO
Tohle ještě jde . Ale hned po dokvašení vypálit .