Stránka 1 z 1

Odděleno: Breadboard

Napsal: 24 led 2017, 00:29
od ZdenekHQ
Odděleno od vlákna "Predám nepoužívané kontaktné polia - breadboard"

Už delší čas nad tím přemýšlím - proč tomu v angličtině říkají zrova Breadboard?

Vždyť ten překlad je docela divnej. Kdyby to byl třeba Pinboard, tak už to chápu.

Napsal: 24 led 2017, 00:38
od Chupacabras
Pôvodne na bastlenie využívali dosky na krájanie chleba. To sa nazýva bread board. A podľa toho sa to odvtedy nazýva.

Napsal: 24 led 2017, 00:44
od ZdenekHQ
Dík. To jim teda vážně nezávidím.

Napsal: 24 led 2017, 07:45
od gepard
Dá se to celé v této souvislosti přeložit i jako "nepájecí pokusná deska", či "nepájecí deska pro laborování"... Má to širší význam. Chleba bych s tím nekrájel, nervy mám jen jedny :lol: .

Napsal: 24 led 2017, 09:02
od Chupacabras
gepard, doskou na krájanie chleba je myslená doska, na ktorú sa chlieb položíš a potom chlieb krájaš nožom. Nie, ako si pochopil, že tou doskou krájaš chlieb...
Každopádne, pred 70-mi rokmi, keď sa elektronika rozvíjala, bastliči asi moc na výber nemali.

Napsal: 24 led 2017, 09:51
od Bernard
Nechce se mi věřit, že by nějaký významnější počet amerických amatérů bastlil na kuchyňských prkénkách. Spíš to bude tím, že struktura povrchu toho kontaktního pole připomíná krajíc chleba.

Napsal: 24 led 2017, 09:54
od Prochy

Napsal: 24 led 2017, 10:24
od Bernard
No vida. Dík za poučení.

Napsal: 24 led 2017, 10:36
od milous2
Vzpomínám si na výraz: stavba "vrabčí hnízdo" a druhý "jen tak na prkénku" To kontaktní pole obě možnosti jaksi posunulo. :lol:

Napsal: 24 led 2017, 10:38
od EKKAR
A další OT - je zajímavý, kolik národů peče svůj chleba tak, že ho musí krájet na prkýnku, protože ho pečou ve formě jako cihlu alias "komisárek" - na rozdíl od nás nebo třeba Poláků, kteří ho pečou (aspoň určitý druhy) podobně jako my a Slováci "v bochníku". Všude po světě se koukám, jak tam pečou chleba nebo podobnou moučnou potravinu. A klasický "pecny" nebo šišky jsou fakt jen u nás (a na Slovensku), v Polsku, občas v Bavorsku a Sasku, v části Pobaltí a v části bejvalejch republik Sovětskýho Svazu - na Ukrajině, v Bělorusku a evropský části Ruska, ale tam jen malou část vyráběnejch druhů - převažujou cihličky pečený ve formě. Ve tvaru klasickýho "volně uhňácanýho" bochníku se peče spíš světlej pšeničnej chleba (chuti naší chlebíčkový veky), jak je ale chleba tmavší nebo je část mouky žitná, je to všecko "jedna cihla"... Afrika chleba peče v drtivý většině jen ve tvaru placky, která slouží zároveň jako příloha i jako lžíce - utrženým kusem placky se jídlo nabírá ze společný mísy nebo hrnce i "zajídá" - tenhle způsob obecně vystihuje i vývojovou úroveň daný zeměpisný končiny, placky převažujou tam, kde se jí převážně rukama. Celosvětově je přitom zajímavý, že čím dál na jih, tím menší zastoupení má klasicky kynutý těsto a víc převažuje nekvašený, jen obsahem vody "pečením nabublaný" těsto ...