Stránka 1 z 2

rybí polévka

Napsal: 24 čer 2017, 00:28
od kovar
Zdravím přátelé.
Je mezi vámi někdo , kdo má rád rybí speciality?
Dnes jsem vařil rybí polévku.
Klasický základ.
Cibulka na másle , petržel , mrkev a celer.
Vše do zlatova a pak po přidání vývaru z hlavy a skeletu rozmixovat.
Dnes jsem tam vrazil 4 lístky šalvěje a citronovou kůru!
Nemá to chybu!
:)

Napsal: 24 čer 2017, 01:06
od Michal22
No vidíš, nečekal bych téma rybí polévky v půli roku. Ale proč ne?
Mám k tomu jen pár praktických poznámek- hlavně pro ty, kdo ještě nevařili.
1. podstatné je z hlavy vytáhnout celá žábra. Beze zbytku. Používám k tomu prsty, vytrhnu je ven, doberu zbytky. Nesmí zůstat ani kousek, jinak polévka zhořkne!
2. Vydloubu oči. Možná nemají vliv na chuť, ale ten pohled...
3 Osobně nemusím mlíčí, ale jikry tam musejí být, jinak to nejde.
4. Není špatné vzít tyčový mixér, zeleninový základ pomixovat s první částí masa z hlavy. Polévka je potom krémová, jemná.
5. Asi by se našlo víc věcí, ale 20 let už nechodím na ryby, tak zapomínám....

Ale jinak přeji dobrou chuť :P

Napsal: 24 čer 2017, 08:08
od BOBOBO
Cibulkový základ dej do guláše a oči tam patří . Vždycky ještě přikoupím tak 2-3 hlavy , žábra nevyndávám . Asi 40 let a na ryby nechodím tak 35 let .

Napsal: 24 čer 2017, 09:06
od Jodr
Souhlas, žábry klidně necháváme. Zhořknutí se jednoduše nekoná. Jinak samozřejmě, zeleninový základ, vývar z hlav, trochu mixnout. Osmažené jikry by neměly chybět.

Napsal: 24 čer 2017, 09:20
od Sendyx
Žádný cibulkový základ, žádne oči, ústa, žábra. Krev nechat co nejvíc vytéct. Hlavy vaříme dlouho a pak se z nich maso obírá do polévky. Kdyby tam byly žábra, rozpadnou se na mnoho drobných kostnatých částí, které vadí.

Napsal: 24 čer 2017, 11:36
od Jodr
Že se musí řádně vykrvit platí pro všechno co chcete sníst. Jinak, že se rybí vývar musí dělat dlouho je nesmysl. Z hlavy ani případně z ploutví, pokud je tam někdo dává, se už nic nezíská. Za třicet minut varu je hotovo a ze žáber nemá co odpadnout. Navíc vývar vždy cedíme a až poté přidáváme část obraného masa a zeleninu na mix, pak osmažené jikry a zbytek obraného masa. Jinak k počtení je něco tady

Napsal: 24 čer 2017, 12:03
od Sendyx
No každý to dělá trochu jinak, u nás se vaří hodinu až dvě - taky koření pustí chuť a vůni do vývaru optimálně.

Napsal: 24 čer 2017, 12:14
od BOBOBO
Nevím , co by se vařilo déle 10-ti minut . Pak musí být vše na bahno . Já chci kousky masa v polévce , i ty voči .

Napsal: 24 čer 2017, 23:38
od kovar
Bořku Ty jsi jako Eskymáci!
Ty mají taky rádi oči z tuleňú.
:D

Napsal: 25 čer 2017, 11:48
od BOBOBO
No připomíná mi to ty , co si vyndávají držky z držkovky .......

Napsal: 25 čer 2017, 11:55
od Sendyx
Možná bys uvítal hardcore rybí polévku... já to nezažil, ale známý jo, kdesi na návštěvě... každý měl na talíři půlku neobrané vařené rybí hlavy, i s okem, a vývar byl bílý, se zeleninou a mlékem.

Napsal: 25 čer 2017, 12:03
od BOBOBO
Jelikož hlavy obírám sám , jediný co žena sabotuje , tak pro mne žádný problém . To jsem si dal halaslé s kaprem a sumcem , ale zlatá domácí . A to jsem byl ve speciálce . To podání právě rozkvedlaného-rozvařeného masa s paprikou - červená polévka s kousky masa druhů výše uvedených , mi nejela a za ty prachy již vůbec .

Napsal: 25 čer 2017, 12:04
od Sendyx
Paprika v rybí? Zločin...

Napsal: 25 čer 2017, 12:11
od Jodr
Sendyx píše:... každý měl na talíři půlku neobrané vařené rybí hlavy, i s okem, a vývar byl bílý...
To mě přinesli na talíři v maďarské hospodě kdysi v minulém století. Oko bych asi nepozřel, ale jinak polévka nebyla špatná. Bylo v ní spousta rybího masa a v té půlce hlavy byly i žábry.

Napsal: 25 čer 2017, 15:38
od Achab
Když se smaží filé z těch mražených kostek je z toho nakonec taky rybí polévka - je tam pomalu stejně vody jako masa. :)
Po čtyřech větších kostkách jsem musel vylít pánvičku protože v ní bylo vody skoro po okraj...